Home » Stiri

”Politica este despre conținut, alegeri reale, viata cetătenilor, definirea intereselor!”

21 November 2018 87 views No Comment

Intervenția doamnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, la Sesiunea a-IV-a a LX COSAC: O Europă transparentă mai aproape de cetățenii săi în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European

”Politica este despre conținut, alegeri reale, vieți cetățenești, definirea intereselor”, a subliniat marți, 20 noiembrie, în cadrul celei de-a IV-a sesiuni a LX COSAC, la Viena, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României.
Doamna Gabriela Crețu conduce delegația senatorilor care participă în perioada 18 - 21 noiembrie la sesiunea plenară a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (LX COSAC) în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii Europene, din care mai fac parte membrii comisiei parlamentare, domnii senatori Titus Corlățean și Cătălin Toma.
”Astăzi, nimeni nu mai face politică! Toată lumea își administrează rangul, a spus cineva odată și mi-e teamă că are dreptate! Prea lunga iarnă a nemulțumirilor cetățenilor noștri a început atunci când politica nu a reușit să ofere rezultate pentru toată lumea, atunci când așa-numita legitimitate a rezultatelor a avut sens doar pentru câțiva”, a continuat președinta Comisiei senatoriale pentru afaceri europene.
În opinia sa, a vorbi mult despre subsidiaritate comportă două pericole: în primul rând, nimeni nu poate defini criterii formale pentru a ști ce înseamnă “nivelul adecvat de decizie” - abordarea este întotdeauna politică, în funcție de obiectivul care trebuie atins, de o realitate în schimbare și de voința noastră politică, nu numai asupra tratatelor și, din păcate, a competiției noastre europene sau naționale nesfârșite.
În al doilea rând, subsidiaritatea reprezintă un argument decent pentru partidele naționaliste și populiste, adesea invocat pentru a submina interesele comune.
”Transparența Consiliului este bună pentru noi, pentru a ne controla propriile guverne, cu toții suntem de acord! Dar pentru cetățenii obișnuiți, democrația nu înseamnă să știi totul, ci să ai capacitatea de a acționa și de a schimba cu mijloace politice regulile pentru a avea o societate bună în care să trăiești”, a precizat doamna Gabriela Crețu.
Potrivit domniei sale, susținătorii radicali ai statului de drept au uitat această realitate - unele reguli ar putea fi greșite, nedrepte și trebuie schimbate. Statul de drept - fără o adevărată democrație, ar putea fi o dictatură pură atunci când conținutul legii este inadecvat.
”Gândiți-vă, vă rog, la multe reguli financiare și programe de austeritate adoptate și la efectul lor asupra atitudinii cetățenilor împotriva UE! Aceste legi au fost foarte bine aplicate! Dar, pentru a fi clar, democrația fără stat de drept ar putea fi doar o anarhie!”, a avertizat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene.
Concluzionând, șefa delegației Senatului României a întărit ideea că procedurile democratice și transparente nu sunt suficiente în sine: ”Conținutul programelor partidelor noastre politice și capacitatea politică a cetățenilor pentru a rezista manipulării sunt mult mai importante, pentru fiecare societate și fiecare alegeri!”

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>