Home » General

1 Mai - Ziua Internaţională a Muncii!

30 April 2010 1,485 views One Comment

Am văzut deştepţi scriind că le este  greaţă de ziua de 1 Mai! Altora  le era  ruşine -  şi greaţă bineînţeles -  de meniul cu mici şi bere, inadecvat pentru stomacurile delicate! Am auzit pe alţii  afirmând, ca o supremă concesie, de la înălţimea superiorităţii lor -  ”Las’ să aibă şi ei o zi, ce dacă?!”

Este adevărat că în ultimii douăzeci de ani munca a fost uitată. S-au ridicat osanale spiritului întreprinzător (educaţia antreprenorială s-a introdus în şcoli, ca să se facă toţi patroni); cei mai tineri vor fi crezând concurenţa drept sursă de valoare nouă, după nejustificatele conotaţii  pozitive care i se dau. Despre rolul muncii, despre satisfacţia muncii făcute cu drag şi rezultate, despre dificultăţile pe care le întâmpină cei care muncesc, nu vorbeşte nimeni; despre lungul drum de la sclavie la munca decentă, nici atât.

Cu toate acestea, ce o fi în capul nostru!?  Voltaire spunea că “Munca îndepărtează de om trei mari rele - plictiseala, viciul şi sărăcia.” Cei despre care aminteam mai sus, ori nu au muncit niciodată, ori, este evident, munca nu ne fereşte şi de prostie.

Pentru toţi cei pe care munca i-a protejat măcar de vreunul dintre relele de mai sus, La mulţi ani!

Perioada prin care trecem este dificilă; multe drepturi câştigate cu sudoare şi sânge sunt puse sub semnul întrebării; ni se cere să suportăm politici de austeritate pentru a plăti greşelile pe care nu le-am făcu noi. Solidaritatea şi vigilenţa sunt absolut necesare; să ne amintim acest lucru în fiecare zi, la fel ca de 1 Mai.


One Comment »

  • gabicretu (author) A spus:

    @Actualizare articol.
    M-a deşteptat din somn o prietenă austriacă să-mi ureze succes de 1 Mai si să întrebe ce s-a organizat în România.

    Citesc presa pe Google; la noi sunt câteva ştiri cu oportunităţi de vacanţe, mici şi bere; la alţii, mii de articole (la propriu) în care 1 Mai este corelat cu munca, lupta pentru drepturi, relatări din toate colţurile lumii despre cum se celebrează 1 Mai.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>