Home » Arhiva

Articole din luna May 2010

Editoriale, General »

[26 May 2010 | 30 Comments | 670 views]

Tableta pe care o puteţi citi aici repetă ceea ce spun mereu…
“După Tratatul de la Munchen, în 1938, cei care au decis să grăbească catastrofa care a urmat s-au încununat întâi cu lauri. Am salvat pacea Europei! Acesta era laitmotivul şi justificarea cinismului politic asumat. Respectiva „pace” a costat 72 de milioane de vieţi omeneşti; distrugerile materiale par minore în comparaţie cu enormitatea suferinţei umane generate de cel de-al doilea război mondial.
Aceeaşi tendinţă o vedem astăzi la cei care iau deciziile care vor cauza viitoarea catastrofă socială. Nu se mulţumesc cu faptul că statul apără doar unele interese private în faţa interesului public; vor să pozeze şi în salvatori ai naţiei. Confuzia de atâtea ori denunţată este întreţinută cu seninătate; …

Analize, Feministe, Interviuri, Politice »

[20 May 2010 | 34 Comments | 742 views]

Aceasta este tema interviului pe care l-am dat Revistei GARBO.RO si pe care il puteti citi aici sau mai jos.
Titlul alungă cititorii; nu că ar fi sătuli de mine, dar de politicieni li s-a cam făcut lehamite. La noi, cuvântul pare a derivă din politcianism, nu mai înseamnă “profesionist al politicii”…
1. Puteți să descrieți în câteva cuvinte portretul “femeii românce”?
Un bun prieten tot repetă că femeile sunt, prin calităţile lor, cu un cap peste bărbaţii din această ţară; cu revoltă amestecată cu tristeţe, obişnuiesc să-i dau replica - „Şi la ce le foloseşte!?”
Sunt unanim recunoscute ca frumoase; sunt inteligente şi studiază; muncesc dublu, odată la serviciu şi a doua oară acasă. Nu se apreciază pe ele însele …

Editoriale, General »

[19 May 2010 | One Comment | 571 views]

Tableta de maine, in avanpremiera!
” Voci tot mai frecvente din rândul puterii se îngrijorează de pericolele care s-ar abate asupra suveranităţii in viitorul apropiat. Cu certitudine, nu este vorba de suveranitatea poporului; aceasta nu exista; este un frumos concept gol de conţinut. El a fost inventat de cei care conduc după capul si in interesul propriu  pentru a se prezenta drept  slujitori ai naţiei, lucrători in interesul public. Raţiunea este evidentă; in epoca modernă si contemporană cei care deţin puterea sunt oameni cu scrupule; nu doresc sa apară ca exploatatori nemiloşi ci drept cetăţeni virtuoşi.  Daca in vreun loc din lume au mai rămas unii care  se  străduie sa exercite puterea in interesul poporului, atunci vor fi acuzaţi invariabil ca …

General »

[13 May 2010 | 21 Comments | 709 views]

Stimate domnule preşedinte,
Daţi-i afară pe cei care au scris discursul! S-ar face economie la buget, că nu sunt buni de nimic…
1. Bugetarii nu sunt asistaţi social; sunt cetăţeni români care prestează munci utile pentru întreaga societate; cea mai mare parte sunt munci cu  înaltă calificare.
2. Bugetarii prestează servicii care prin natura şi complexitatea lor nu pot fi furnizate în regim de piaţă pentru că ar fi extrem de scumpe şi, drept urmare, inaccesibile unei largi părţi din populaţie (educaţie, îngrijirea sănătăţii, cercetare, cultură, etc.). De asemenea, bugetele finanţează şi sectoare în care mărimea investiţiilor necesare şi timpul enorm de amortizare le face neatractive pentru economia bazată pe profit (reţeaua de căi ferate, de exemplu)…
3. Bugetarii plătesc taxe şi impozite ca …

General »

[12 May 2010 | 14 Comments | 492 views]

Europa. După şocul crizei financiare se încearcă evaluarea pierderile şi se trag concluziile. Una este evidentă: au depăşit cel mai uşor momentele dificile ţările în care reglementările pieţei sunt cele mai puternice, inclusiv pe piaţa muncii, unde salariaţii sunt trataţi ca acţionari şi cointeresaţi în bunul mers al firmelor; înalta calificare a forţei de muncă şi tradiţia meşteşugărească bine conservată au fost de asemenea atu-uri importante. Pieţele flexibile şi cu reglementări laxe s-au dovedit perdante. Clasamentul competitivităţii în Uniunea Europeană ne-o dovedeşte. Suedia şi Finlanda se află pe primele două locuri în timp e Italia este a treia din coadă, chiar înaintea României. Este adevărat că Uniunea Europeană are altă definiţie a competitivităţii. Măsura nu este …

Stiri »

[11 May 2010 | No Comment | 790 views]

11 mai 2010. Participă autorităţi abilitate în domeniu şi reprezentanţii societăţii civile.

General »

[10 May 2010 | 3 Comments | 485 views]

Suedia a rămas cea mai competitivă economie din Uniunea Europeană, urmată de Finlanda şi de Danemarca, în timp ce România se află pe penultimul loc, devansând doar Bulgaria, reiese dintr-un studiu al World Economic Forum publicat duminică şi preluat de Bloomberg.
Cele trei ţări scandinave se situează înaintea Olandei, Luxemburgului şi Germaniei în analiza ce se bazează pe indicatori precum creşterea economică şi a productivităţii, cheltuieile pentru cercetare şi dezvoltare şi rata şomajului.
Italia este a treia cea mai puţin competitivă ţară din UE, situându-se doar deasupra României şi Bulgariei. Grecia este a cincea de la urmă.

General, Stiri »

[9 May 2010 | No Comment | 508 views]

Organizatorii au Fundaţia  Friedrich Ebert şi Institutul Social Democrat. Invitatul special a fost Alfred Pfaller, fostul director al Friedrich Ebert Stiftung Romania. Moderatorul, Adrian Năstase. Locul, acelaşi ca în alte dăţi.
Eu am plecat după dezbateri fericită pentru că am găsit titlul următoarei mele cărţi - CUM S-O VOPSIM BLONDĂ PE CÂNTĂREAŢA CHEALĂ!

General »

[7 May 2010 | 35 Comments | 729 views]

Şi nu numai! Loveşte în furnizorii de servicii publice (apă, electricitate, etc.) în mod direct.
Săracii (cu sau fără loc de muncă) îşi consumă tot venitul. Rata economiilor pentru pensionari şi cei care câştigă sub salariul mediu este practic nulă. Dat fiind nivelul său scăzut, la aceste categorii venitul se cheltuie într-o proporţie covârşitoare pe produse alimentare, îmbrăcăminte, utilităţi şi trasport.
Orice diminuare are drept consecinţă reducerea corespunzătoare a  cererii de bunuri din categoriile menţionate şi/sau acumularea de datorii la întreţinere. Atenţie! Mai mult decât  alte categorii, aceştia consumă din producţia autohtonă, fac piaţa la piaţa ţărănească, nu la hiper-market, etc.
PS
Să nu uit librarii şi editorii. Eu vor fi crunt loviţi, de asemenea. Bugetarii, măcar o parte a lor, sunt consumatorii obişnuiţi …

General »

[6 May 2010 | One Comment | 1,160 views]

Incepe prin a da replica  presedintelui Buzek care zisese ca este  prima vizita de la cea a  lui Ronald Regan, de acum 25 de ani. Il citeaza pe Yeats. “De atunci totul s-a schimbat si lucruri minunate s-au petrecut…”.
Nu era altfel poemul ?! Nu este cel care zice ca “Totul a fost schimbat si deja totul pare sa fie la fel…” !?