Home » Arhiva

Articole din luna July 2010

Editoriale, General »

[30 Jul 2010 | 2 Comments | 1,780 views]

Despre asta aici.
” Vorbea la radio mai ieri un personaj cu o voce specială, cu un ritm lent -  una dintre acelea care are calitatea de a te  transporta direct din fotoliul în care stai, în  eternitate. Felul vorbirii  atrăgea atenţia întâi; apoi erai furat de  poveste.  Subiectul emisiunii era industria nucleară românească; am realizat repede ca  referinţa nu era prezentul  ci  începuturile de acum câteva decenii. De abia la final am descoperit şi că povestitorul, astăzi membru al Academiei Române, era  parte şi mărturie  vie a acelor începuturi.
Deşi interesantă în sine însăşi, nu m-a pasionat niciodată istoria  industriei nucleare; nici nu sunt sigură dacă această istorie trebuie sau nu să continue. Argumentele pro şi contra stau într-un echilibru …

Stiri »

[22 Jul 2010 | No Comment | 487 views]

Scrisoarea pune în evidenţă, dacă mai era nevoie, consecinţele negative ale politicilor actuale. Cetăţenii au dorit  aderarea la Uniunea Europeană cu speranţa că modelul social european va deveni şi o realitate românească. Îndeplinirea acestui deziderat se transformă, din păcate, într-o iluzie pierdută.
Societatea civilă reacţionează prin acestă scrisoare.
Cei care doresc să semneze scrisoarea o pot face aici  - Scrisoare pentru sustinerea valorilor Europei sociale.

Editoriale, General »

[21 Jul 2010 | 7 Comments | 608 views]

Legea burgheza interzice să doarmă sub poduri şi săracilor şi bogaţilor, în mod egal. Când a scris enunţul anterior, Anatole France trăia într-o lume în care era permis încă să exprimi îndoieli şi să faci ironii în legătură cu dreptatea absolută a legii dominante; acele vremuri au trecut. Astăzi, nu mai contează cum este prezentul trăit; el trebuie acceptat ca fiind excelent, cu sau fără argumente care să o dovedească.
Viitorul este neinteresant; nu doar pentru că nu ne ocupăm de construirea lui coerentă, ci pentru că nici măcar nu-l visăm. Utopia a fost decretată interzisă; cine îndrăzneşte să viseze o lume mai bună este etichetat drept irealist sau nebun; în ambele cazuri, este un personaj periculos, care subminează raiul …

Editoriale, General »

[16 Jul 2010 | 3 Comments | 496 views]

Săptămâna trecută spuneam ca in lumea noastră, sărăcia este super-studiată; daca am economisi tonele de hârtie pe care se tipăresc rapoartele şi s-ar dezvolta, în schimb, programe destinate scoaterii din sărăcie a celor afectaţi, am avea cu câteva procente mai puţini. Banca Mondială deţine maxima expertiză în această privinţă; pe frontispiciul său scrie că luptă pentru o lume „eliberată de sărăcie”; conform teoriilor vechi şi noi ale războiului, a decis să cunoască mai întâi inamicul pentru a-l putea învinge. Drept urmare, din rapoartele sale putem afla totul despre sărăcie - câţi săraci sunt, în ce ţări, de ce gen, vârstă, mediu de viaţă, câte calorii mănâncă, dacă şi cât studiază, bolile de care suferă, dacă şi ce au şi, mai …

Stiri »

[14 Jul 2010 | 2 Comments | 1,764 views]

Partidul Social Democrat impartaseste ingrijorarea si sustine pozitia societatii civile in legatura cu desfiintarea ilegala  a Agentiei pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati prin OUG 68/ 2010  si face următoarele precizări:
1.  Decizia Guvernului privind desfiinţarea ANES pune statul roman in contradicţie cu legislaţia europeana in vigoare si, respectiv, articolul 148 din Constituţia României
2. Statul roman  poate a fi atacat in fata Curţii Europene de Justiţie pentru transpunerea incorecta si/sau  incalcarea Directivei Parlamentului European si Consiliului  54/2006 (forma consolidata  a Directivelor Consiliului 207/1976 si 73/2002 pe care Legea 202/2002 le transpune)
3. Textul Directivei lasă la dispoziţia statelor membre desemnarea unor organisme “împuternicite să promoveze, să analizeze, să supravegheze și să susțină egalitatea de tratament ” dar solicita imperativ …

General »

[13 Jul 2010 | 4 Comments | 573 views]

Nu inainte de a trage o concluzie.
Las balta pentru moment lunga si, se pare, prea formala dizertatie despre ce si cum este cu intelectualii. Ea voia sa duca la o concluzie simpla - nu exista intelectuali publici in Romania de astazi in sensul riguros al cuvantului.
Daca exista intelectuali, ei sunt rataciti pe bloguri si prin reviste de slaba circulatie; cursurile universitare se exclud prin continut din categorie… Deci, cei care exista nu sunt publici; gandirea critica de care dau dovada nu are efectele scontate asupra discursului public.
Daca exista persoane care se exprima public si au o anume influenta, ei nu sunt intelectuali in sensul acceptat - sunt ideologi, moralisti sau limbuti!
Exista cativa intelectuali de partid; statutul lor este ambiguu iar …

General »

[7 Jul 2010 | 14 Comments | 643 views]

În ţara tuturor libertăţilor şi în lumea tuturor posibilităţilor cuvântul este sub obroc.  Nu cuvântul în general; dimpotrivă, asistăm la o adevărată inflaţie de cuvinte – comentariile, interpretările, relatările curg mai periculos decât Dunărea la Galaţi; diguri în faţa lor nu se pot construi. Nici nu există interes; ele ţin loc de soluţii, de foame, de timp şi de realitate; cuvintele sunt surogate universale.
Cu toate acestea, unele cuvinte nu pot fi rostite; dacă îndrăzneşti, eşti taxat imediat ca neconform cu ideologia dominantă; un fel de terorist al limbajului, primul pas spre a fi pus sub observaţie pentru că eşti pericol public.
Nu se poate vorbi, de exemplu, despre bogaţi şi săraci; în ţara în care dezbinarea teoretizată de strămoşii romani …

General »

[6 Jul 2010 | 21 Comments | 654 views]

Exista un monopol cultural al speculaţiei asupra cercetării, cel pe care îl ilustrează foarte relevant Mircea Flonta  in volum, punându-i fata in fata pe Blaga si H. H. Stahl. Este de ordinul evidenţei că, dacă există o glorie culturală, ea nu aparţine la noi savanţilor, indiferent de talia cercetărilor pe care le-au întreprins. Sistemul speculativ elaborat de Blaga se bucură de o recunoaştere incomparabil mai mare decât cercetările de teren ale marilor noştri sociologi; dacă este vorba şi de o cunoaştere, reprezintă o altă problemă… Am putea specula aici  că există şi o diferenţă în cultura noastră între admiraţia neţărmurită acordată inteligenţei (indiferent de uzul ei) şi condescendenţa cu care este privită munca; cum nu dispun …

General »

[3 Jul 2010 | 22 Comments | 699 views]

Revin asupra problemei intelectualului public şi volumului recent publicat intitulat Idolii forului ; motivele sunt la fel de ideologice ca şi cele care mână în luptă elitele şi clasa de mijloc. Argumentele sunt de altă natură. Reluarea problemei este necesară pentru că, din păcate, în bătălia pentru locul de intelectual public legitim ambele tabere acceptă în mod implicit aceeaşi armă - praful în ochii opinentului; folosesc expresia colorată pentru a desemna un ansamblu de argumente suspecte atât sub aspectul validităţii cât şi al adevărului judecăţilor la care se face referire.
Afirmaţia prea dură şi deci contestabilă nu se referă la eseurile incluse în volum sau/şi la reacţiile celorlalţi; nu la toate. Există câteva texte critice remarcabile sau poziţii intelectuale …