Home » Arhiva

Articole din luna October 2010

General »

[28 Oct 2010 | 8 Comments | 884 views]

Bibliotecaru a citit acest articol publicat de Andrei Plesu in Dilema Veche; se pare ca s-a lasat pacalit putin. Din acest motiv, am vrut sa scriu un comentariu la el pe blog dar nu l-am putut posta dupa repetate incercari. Il adaug mai jos, poate il citeste.

1. Andrei Pleșu scrie un articol suficient de ambiguu pentru ca fiecare sa inteleaga ce vrea; asta il scuza pe Biblio si alti cititori de buna credința pentru faptul ca nu au inteles sensul; destul de transparent, de altfel…
 
2. Problema ridicata de autor nu privește întemeierea obiecțiilor exprimate de unii sau alții la adresa intelectualilor prieteni; nu exista interes pentru acestea; nici măcar pentru a le demonta si demonstra falsitatea.
 
3. Domnul Pleșu, intr-o eleganta româneasca …

Editoriale, General »

[27 Oct 2010 | 16 Comments | 764 views]

Gândirea critică este foarte nuanțată si diversificată  în țara noastră; îi include pe cei care (de)plâng starea în care am ajuns, pe cei ce denunţă relele, cârtesc, hulesc sau doar (re)povestesc spre uzul prezentului istorii deja uitate. Cei care constată stări de fapt evidente cu aerul că au descoperit America, bârfitorii banali, moraliştii obiectivi, părerologii bine-intenţionaţi, toţi sunt feţe ale gândirii critice; atât cât există. Chiar şi efortul de a ne devoala  diferitele fațete ale economiei si politicii prin descompunerea, compunerea şi recompunerea unor stenograme s-ar putea revendica de la același curent; la urma urmei, mincinoase sau nu, legale sau nu, este vorba de a ne pune în faţă un adevăr dureros; fiecare (serviciu?!), se înțelege,  adevărul lui..
Ceea ce lipseşte …

General »

[25 Oct 2010 | 7 Comments | 576 views]

Astăzi este, iarăşi, ziua lui Peter. Să nu-l uităm! Căutaţi şi voi nişte semne ale frumoasei prietenii care ne adună pe acest blog. Sunteţi mereu mai inventivi decât mine…
Eu am unul mic - Peter Gabriel, cântând Here Comes The Flood.

General »

[20 Oct 2010 | 7 Comments | 529 views]

Este o ţară atât de diferită că pare de pe altă lume şi atât de asemănătoare că te uimeşte. Este o ţară lovită de criză din două părţi, ca şi noi; criza financiară mondială a lăsat urme mici; criza internă este mai mare decât casa (poporului). Motivele sunt diferite de ale noastre…
Sectorul financiar şi-a luat toate libertăţile pe care şi în alte părţi şi le-a luat – să facă bani pentru el, ignorând consecinţele pentru clienţi şi țară; libera circulaţie a capitalurilor a fost cântecul sirenelor pe care l-au ascultat cu mare plăcere bancherii islandezi. Istoria pare familiară restului Europei. Mai întâi, o coaliţie între centru-dreapta şi centru-stânga - a se citi neoliberală în cuget şi simţiri - …

General »

[18 Oct 2010 | 6 Comments | 541 views]

Duminică dimineaţa. Perfect pustiu. Într-un balcon, îmbrăcat doar în cămaşă, un bărbat citeşte o carte; în picioare. Islandezii cred că bogăţia lor cea mai importantă sunt cărţile; toţi scriu şi citesc cărţi; sau măcar le copie pe cele care au pus temeiurile culturii lor.
Cei câţiva pe care i-am întâlnit astăzi au fost impresionanţi prin cultură, educaţie, cetăţenie; în cea mai veche democraţie există cu certitudine cetăţeni; există şi politicieni dar nu par mai iubiţi decât în altă parte..
Nu sunt copaci; singurii care s-au adaptat sunt importaţi din Canada; puţini. Deci, nu au lemn pentru construcţii…
Nu sunt flori; vegetaţia este săracă; pe lavă creşte doar un fel de muşchi care e verde când plouă şi gri pe secetă.
Nu sunt animale …

Politice »

[16 Oct 2010 | 6 Comments | 614 views]

Sunt  în Islanda, cu o delegaţie a Asociaţiei Foştilor Membri ai Parlamentului European. Mi s-a pare că sunt la ţară. O altă ţară însă…
Primul lucru cu care se mândresc islandezii este foarte relevant, cred, pentru această societate esenţial diferită de a noastră; veţi vedea de ce.  în Islanda, orice cetăţean găseşte numărul primului ministru  în cartea de telefon; nu am verificat dacă este adevărat şi nici dacă funcţionează. Am o dovadă colaterală că lucrul trebuie să fie adevărat - Islanda ocupă locul întâi în lume după criteriul egalităţii dintre femei şi bărbaţi; înaintea Norvegiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei.  O fi ceva, ceva…

Stiri »

[15 Oct 2010 | No Comment | 657 views]

Pentru că s-a exprimat în repetate rânduri  interesul pentru numele celor alese în fruntea OFSD, le aveţi mai jos.
1. Viorica Dăncilă - Teleorman
2. Adriana Ticău - Galaţi
3. Doina Burcău - Bucureşti
4. Mariana Gâju - Constanţa
5. Aurelia Dobre - Giurgiu
6. Liliana Tolaş - Hunedoara
7. Adriana Pană - Bistriţa
8. Emilia Milutinovici - Timişoara
9. Ileana Savu - Bucureşti
10. Mihaela Ivancia - Iaşi
11. Doina Dreţcanu - Botoşani
12. Maria Negoiţă - Bucureşti
13. Sonia Drăghici - Alba
14. Natalia Intotero - TSD
15. Ioana Cristea - Dâmboviţa

Stiri »

[15 Oct 2010 | No Comment | 542 views]

Institutul „Ovidiu Şincai” vă invită la un eveniment de excepţie: conferinţa Europa încotro? Soluţiile economice ale stângii, susţinută de Gerhard Schroeder, cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005.
Evenimentul va avea loc vineri, 15 octombrie a.c. în Bucureşti, la Hotel Marriot, sala Grand Ballroom, începând cu ora 9.30.
La conferinţă participă personalităţi ale vieţii publice din România, membri ai Consiliului Ştiinţific şi ai Consiliului de Patronaj din cadrul Institutului „Ovidiu Şincai”.

Editoriale, Feministe, General »

[14 Oct 2010 | 3 Comments | 1,916 views]

Am participat la două conferinţe diferite la o distanţă de două zile; ambele aveau legătură cu discriminarea şi inegalităţile sociale care afectează anumite categorii de cetăţeni aici, în România, dar şi aiurea; este vorba de femei şi de romi. Niciunul dintre evenimente nu a ajuns în topul ştirilor; dacă ele au fost totuşi prezente, conţinutul dezbaterilor a fost absent; aspectele superficiale au luat ochiul camerei de luat vederi; peniţa jurnaliştilor nu a fost excesiv prinsă în acţiune.
Am reflectat mult după aceste participări şi încă nu mă pot hotărî. O dilemă nu-mi dă pace – oare, la noi, este mai mare misoginismul decât anti-ţigănismul sau e …vice-versa?! Nu mă refer la reacţiile nereflectate ale omului de pe stradă mai puţin …

Feministe, General »

[10 Oct 2010 | 31 Comments | 6,418 views]

(…) Trebuie să vă informez că astăzi, de bună voie şi fără să fie nevoie, aţi renunţat la singurul lucru care poate să-l apere pe cel care nu este majoritar - legea; în cazul nostru, statutul. (este o trimitere la faptul că s-a acceptat votul deschis pentru funcţiile de conducere).
După acestă întâmplare, tăcerea era discursul oportun; mi-a fost sugerat; să spun doar ce trebuie, să fie alese cele care trebuie şi, chiar dacă direcţia în care ne îndreptăm este neclară, să ne întoarcem acasă mulţumite că am organizat un eveniment frumos. Am primi astfel recunoaşterea șefilor şi un loc, câştigat prin efort colectiv, in ierarhiile de partid si de stat.
M-aş …