Home » Arhiva

Articole din luna January 2011

Editoriale, General »

[27 Jan 2011 | 16 Comments | 3,217 views]

Spun “lumea de jos”, la propriu. La Bruxelles, merg cu metroul in fiecare zi; din necesitate dar si ca o alegere. Acolo, jos, se petrece întâlnirea cu o alta lume; este Belgia reala, cum s-ar spune la noi. Capitalismul triumfator nu se vede pe fetele calatorilor; sau poate tocmai asta se vede, doar ca ei reprezintă cealaltă parte, sunt reprezentanții muncii, nu ai capitalului; este un loc in care poți sa înțelegi cine traieste, de fapt, o criza …  Modelul social european pare destul de zdruncinat când ii privești pe cei ce umplu pana la refuz vagonul.
E dimineața; unii dorm, abia ieșiți din schimbul de noapte, alții motaie in picioare, mai, mai sa-si piardă echilibrul; nici …

Editoriale, General »

[20 Jan 2011 | 3 Comments | 2,509 views]

A da milităria jos din pod este o expresie devenită uzuală; pare a fi pe placul nostru, al romanilor; tendințele autoritare nu sunt nici slabe, nici rare. Figurile de acest tip ale istoriei au fost aduse mereu in actualitate si idealizate; o parte pendulează intre Vlad Tepes si Antonescu, alta, intre Mihai Viteazu si Ceaușescu; sau viceversa. Daca dragostea de democrație doar pare îndoielnica, exercițiul democratic este cu certitudine imperfect. Implicarea foarte limitata a cetățenilor in treburile publice este îngrijorătoare, inclusiv in cadrul partidelor. Ne schimba viața decizii adoptate total netransparente; ne irita unele personaje pitorești cultivate de televiziuni; ne întristează ca partidele se bat in proceduri, in loc sa se bata in politici… Toate acestea sunt adevărate.
Din păcate, …