Home » Arhiva

Articole din luna May 2011

General, Stiri »

[27 May 2011 | No Comment | 5,613 views]

Toti prietenii - trecuti, actuali si viitori - ma pot intalni duminica la Bookfest, umbland din stand in stand dupa noutati si vechituri editoriale.
Cei care doresc sa ma vada fara a se rataci si pierde timpul o pot face la standul Polirom - Cartea Romaneasca in jurul orei 13.00.  Se va petrece acolo o noua lansare la cititor a volumului Forta politica a femeilor, volum ca care am contribuit cu un text si ceva in plus, asa cum cunoasteti. Daca nu ma zariti din prima, uitati-va dupa  Andreea Vass si invitatele ei! Voi fi discret ascunsa dupa ele.
Acord autografe! Gratis! Dau si sfaturi! Tot gratis dar nu degeaba!

Stiri »

[26 May 2011 | No Comment | 7,003 views]

Cei interesati de evolutia miscarii sindicale si perspectivele acesteia in contextul romanesc si  al crizei pot participa la conferinta organizata de Friedrich Ebert Stiftung la hotelul Ibis Parlament, in 27 si 28 mai, ac.
 
Participa, printre sindicalisti,   Bogdan Hossu si Dumitru Costin.   Se adauga o lista de vorbitori din partea  societatii civile,  mediului academic,  specialisti,  intelectuali, etc.  Amintim pe  Elena Dumitru, Cristian Pârvulescu, Ilie Şerbănescu, Vasile Ernu, Costi Rogozanu,  Gabriela Cretu, Liviu Voinea, Manuela Stanculescu, Serban Cerkez.

Impreuna cu Liviu Voinea voi anima un grup de lucru dedicat lectiilor crizei si construirii unui model de crestere mai echitabil, facand introduceri in problematica si conducand dezbaterile,  in sesiunea de sambata, 28 mai.
 
Bineinteles, participa organizatorii conferintei - Fundatia Friedrich Ebert! 
 
Va asteptam! 

Editoriale, General, Politice »

[25 May 2011 | 23 Comments | 2,385 views]

Circulăm deseori pe contra-sensul istoriei dar asta nu ne schimbă deloc intențiile; facem din mers cu mâna - când nu ignorăm ce fac alții - și mergem mai departe. Nu este vreo promenadă inocentă; schimbăm legi, instituții, moduri de a ne organiza existența, statul, țara; nu luăm doar măsuri pe dos decât ceilalți, ca să fim originali, ci unele care nu au cum să funcționeze din start.
Câteva voci, puține, s-au ridicat argumentat împotriva măsurilor de austeritate pe timp de criză – despre care orice elev de liceu învață că sunt pro-ciclice; nu au fost luate în seamă. Criza s-a adâncit, recesiunea s-a prelungit, iar relansarea rămâne încă o speranță în timp ce alte țări …

General »

[18 May 2011 | 31 Comments | 2,555 views]

Știrea este de top; “șeful” FMI a fost arestat la New York pentru tentativă de viol și agresiune sexuală. Urât. Nu voiam să se întâmple astfel dar, admit, mă simt cumva eliberată; motivul are puțină legătură cu feminismul și dorința de dreptate. Pentru orice om de stânga era însă evident că DSK – numele i-a fost transformat, ca JFK, într-o marcă - nu era altceva decât un cal troian; un neo conservator ultraliberal, apropiat oligarhiei franceze, era pe cale să devină candidatul Partidului Socialist la președinția Franței. Toată forțele Dreaptei s-au străduit să-l transforme în preferatul Stângii; s-au plătit sondaje după sondaje în care DSK apărea drept câștigător al primarelor socialiste; la cele anterioare …

General »

[16 May 2011 | 21 Comments | 2,227 views]

Am doi prieteni. Gradul de tensiune dintre ei a crescut la cote care ne împiedică să bem cafeaua în armonie și bună pace. Unul vrea menținerea filmelor cu subtitrare, celălalt susține că dublarea este o manieră mult mai democratică de furnizare a serviciilor de televiziune. Prinsă la mijloc între prietenia ce le-o port și detașarea mea relativă față de subiect (nu țin minte de când nu m-am mai uitat la un film la televizor!) îmi asum totuși responsabilitatea de a analiza situația și a găsi calea împăcării lupului cu capra; sper să nu mi se spună că am făcut din subiect o… varză. Până la urmă, soluția chiar are relevanță și impact social.
Tema a devenit de actualitate …

Editoriale, General, Politice »

[11 May 2011 | 18 Comments | 2,627 views]

Avem un obicei in politica din această tară - să spunem lucrurile pe jumătate; astfel, cine vorbește si-a făcut datoria că a spus un adevăr dar  se asigură simultan si că nu a supărat pe nimeni; pe nimeni care contează…
Unul dintre aceste adevăruri pe jumătate apare in mod repetat. El spune ca una dintre cauzele dezechilibrelor de astăzi ar fi consumul exagerat de ieri. Referințele se fac la consum exprimat abstract, fără personalizare; bineînțeles, consumul pe datorie este incriminat;  consumul in general nu este criticat in capitalism pentru că reprezintă, totuși,  motorul creșterii. Astfel formulat, acest adevăr lasă loc unei concluzii pe cât de periculoase, pe atât de falsă - că pentru vulnerabilitățile actuale ale economiei românești există un fel …

Editoriale, General »

[4 May 2011 | 3 Comments | 2,293 views]

Opinia publică este ceea ce se publică; temă este veche, dar reluarea necesară. Conform acestei realități, într-o zi s-ar părea că suntem suporterii monarhiei de drept divin, după modelul britanic; Marea Britanie este o monarhie constituțională de câțiva ani deja - anume, din 1688 - și o democrație parlamentară, cu rădăcini care duc spre anul 1066. La noi însă, deliciul supunerii oarbe este predat cu grijă la televizor, de specialiști în domeniu, drept exercițiu terestru pentru viața de apoi; parcă ar mai fi fost nevoie… CNA-ul nu a reacționat la unanimitatea de opinii.
A doua zi, părem un fel de catolici fundamentaliști; beatificarea unui papă se difuzează în direct pe toate posturile și deține monopolul; cealaltă idee care se străduia să …

Stiri »

[1 May 2011 | One Comment | 2,296 views]

La ora 11, in Piata civica din Vaslui, se va desfasura mitingul dedicat Zilei muncii, organizat de Partidul Social Democrat, Organizatia Judeteana Vaslui, in cooperare cu sindicatele. Va asteptam pe toti cei care traiti din munca voastra!