Home » Arhiva

Articole din luna October 2011

Stiri »

[30 Oct 2011 | 4 Comments | 1,377 views]

Nu vreau doar să omagiez victoria fraților laburiști, deși o merită cu prisosință. Au reușit să câștige peste 61% din voturi cheltuind doar 320 000 de euro…
Alegerea lui Michael D este semnificativă pentru că el iese din calapodul majorității liderilor lumii actuale; ei par a fi aleși ca să adopte decizii împotriva cetățenilor; și-și fac și titlul de glorie din asta.
Cei care vor să verifice diferența pot asculta cu răbdare, până la sfârșit,  ultimul discurs din parlament (Dail); înainte de a prelua noua funcție,  și-a luat rămas bun de la colegi, după 25 de ani de ”rockin’ in the Dail”; astfel descrisese situația una dintre cele mai cunoscute trupe irlandeze în cântecul care îl are protagonist…

General »

[26 Oct 2011 | 40 Comments | 1,900 views]

Am lăsat să treacă câteva zile intenționat, pentru iubitorii de detalii. Între timp, au putut citi intervențiile personalităților din partid pe blogurile lor; dacă nu au făcut-o încă, le pot găsi la adresele cunoscute. Mai mulți membri PSD sunt bloggeri activi, decât politicieni activi… Documentele oficiale ale Consiliului de găsesc pe pagina Atelierele viitorului.
S-au propus numeroase soluții, votat rezoluții, completat programe; multe dintre ele sună bine, sunt fundamentate; unele, puține, sunt chiar vizionare pentru România. Proiectele energetice propuse de Iulian Iancu pot primi atributul care pare exagerat. Programele, in general, pot fi taxate drept serioase și realiste; prea realiste, totuși; adică perfect mulate pe realitatea zilei de azi. Acesta este un defect. Ca să nu mă dezmint, voi …

General »

[25 Oct 2011 | 11 Comments | 1,623 views]

“These capitalists generally act harmoniously and in concert, to fleece the people.” Abraham Lincoln 
“In general, capitalistii actioneaza in armonie si concertat pentru a-i jefui pe oameni.”
 Un amic ar traduce, mai pe romaneste, “Capitalistii astia actioneaza in armonie si concertat ca sa beleasca poporul”!
Avea simt de observatie, batranul Abe…

General »

[24 Oct 2011 | 2 Comments | 1,625 views]

Gadaffi a fost ucis. Dictatura s-a terminat. Incepe democratia. Presedintele Consiliului National de Tranzitie anunta ca noua legislatie va avea la baza Shariah - legea islamica. Abrogarea legilor  din regimul  tiranic anterior - incompatibile cu Shariah - este primul pas. Drept urmare, este abrogata legea care  interzicea poligamia si permitea femeilor sa divorteze.  Soarele democratiei se ridica la orizont pentru libience.  Intr-adevar,  despre drepturile omului a fost vorba in cazul interventiei puterilor occidentale in Libia! Felicitari!

General »

[21 Oct 2011 | 10 Comments | 1,474 views]

O inovație de apreciat a fost introdusă în activitatea CN-PSD - ateliere tematice care să preceadă reuniunile plenare. Un pas mic, dar înainte! 10 ateliere s-au organizat astăzi; timp de aproximativ trei ore fiecare.
Eu am ales atelierul dedicat politicilor economice și sociale. Se poate imagina că nu a fost vorba de un atelier, ci de o uzină. Moderator a fost Liviu Voinea. Fac precizarea  că au fost invitate personalități ale vieții publice - care nu sunt militante ale partidului -  pentru a modera dezbaterile în fiecare atelier.
Nu știu cum au fost celelalte ateliere (deși mi-ar fi plăcut să particip la alte câteva) dar la noi nu am apucat să ajungem la dezbateri. Cu greu am avut timp să prezentăm ceea …

General »

[9 Oct 2011 | No Comment | 1,792 views]

Partidul Socialist din Franța a avut curaj și i-a reușit! Inițiativa de a organiza alegeri primare deschise tuturor cetățenilor pentru candidatul la prezidențialele 2012 este, fără îndoială, o victorie politică. Astăzi, în ziua votului, pe toate posturile de știri, evenimentul surclasează întâlnirea de la Bruxelles pentru salvarea băncilor europene și  vestea fericită că naționala franceză de rugby a bătut,  în mod nesperat,  Anglia la mondiale și merge mai departe.
Timp de cel puțin o lună, socialiștii  și-au  transmis mesajul  prin șase voci distincte  fără bruiajul pe care dezbaterile cu celelate partide îl poate produce. Cei șase candidați la investitură au fost suficient de diferiți pentru a arăta funcționarea democratică a partidului și suficient de convergenți și coerenți în opinii pentru ca un viitor guvern …

General »

[6 Oct 2011 | 28 Comments | 2,274 views]

Mă simt optimistă! Se naște o nouă generație de fete și băieți care dovedesc sensibilitate la discriminare și abuz și care, în special, nu mai consideră anormalul normal doar pentru că este larg răspândit.
Astăzi s-a desfășurat cu bine o acțiune împotriva relelor obiceiuri și numeroaselor prejudecăți cărora le sunt  victime femeile. Este vorba de Marșul panaramelor despre care puteți găsi explicații pe Blogul Medusei. Fiind la Bruxelles, am ratat momentul.
Mi-ar fi plăcut să fiu acolo și pentru un motiv foarte personal. Iubesc noaptea, liniștea, luna, cerul înstelat. Dacă nu ați remarcat până acum, femeilor le este interzisă noaptea. Nu pot să se plimbe singure noaptea decât cu riscul de a fi agresate sau considerate prostituate (păsări de noapte…) în căutare …

General »

[5 Oct 2011 | 7 Comments | 1,824 views]

Guvernatorul BNR a lasat sa se inteleaga faptul ca nu este recomandat sa se recurga la masuri de relaxare fiscala care nu au suport bugetar  si ar accentua deficitul existent. Mai multe voci critice si foarte interesate au aparut imediat; au fost formulate si pozitii care merg pe aceeasi linie dar ele au fost  eronat interpretate sau ignorate. Afirmatia guvernatorului este, probabil,  legata de mentinerea echilibrelor macroeconomice de care BNR este responsabila.  Ea are insa sens din motive mult mai generale, care tin chiar de structura sistemului economic actual.
1. Economia de piata nu distribuie corect resursele; nu este nici macar eficienta, dupa cum a demonstrat criza, dar asta este o alta problema.
2. Sistemul de impozitare este principalul mijloc de redistribuire. Modificarea sa in sensul egalizarii impozitelor …

General »

[3 Oct 2011 | 8 Comments | 2,535 views]

Soarele se învârte în jurul pământului!!!
Dacă ar fi afirmat așa ceva, Nouriel Roubini ar fi produs mai puțină uimire în presa noastră decât a făcut-o cu relativ  recenta sa declarație. Acesta pare a fi sentimentul care-i domină pe cei care titrează ”Profetul crizei: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului”!
Prima reacție a fost să mă întreb care este știrea. Probabil, aceea că trăiesc într-o țară în care un redactor  se simte obligat să precizeze între paranteze cine este Karl Marx! Prezentarea succintă - ”întemeietorul socialismului științific”- mi-a dat însă și explicația - omul nostru trebuie să fi urmat cursul scurt… Mai sunt mulți în activitate încă!?