Home » Arhiva

Articole din luna November 2011

General »

[30 Nov 2011 | 4 Comments | 909 views]

Sau e vorba de culmea prostiei!?
Este a doua oara in ultimul timp cand vad public o discutie despre sigle/nume de partid inregistrate la OSIM. Problema nu este ca le-au inregistrat altii; in cazul Miscarii populare era fiica presedintelui; un conservator oarecare a facut-o pentru USL. Problema este ce cauta acolo!? Partidele nu sunt intreprinderi/firme. Semnele lor electorale nu sunt marci; nici desene de produs; nici modele brevetate. Nu exista nicio baza legala sa se faca o asemenea inregistrare! Si viceversa; “intreprinzatorii” capitalisti pot inregistra marca, desenul, modelul unui produs! Ce produs este Uniunea Social Liberala!? El putea vinde tricouri imprimate sau pixuri , nu Uniuni!
Se mai impune o concluzie: traim intr-o lume in care dreptul de proprietate privata a luat-o de tot …

Stiri »

[24 Nov 2011 | No Comment | 972 views]

Poul Nyrup Rasmussen a decis să se retragă din funcția de președinte al PSE. Entuziasmul, credința în valorile socialiste  și competența sa va lipsi partidului. Va fi greu de egalat.
Serghei Stanișev a fost desemnat, conform statutului,  președinte interimar până la Congresul de anul viitor.

Stiri »

[24 Nov 2011 | No Comment | 810 views]

Cei care doresc să urmărească lucrările o pot face la această adresă http://www.pes.org/en/renew/convention

Editoriale, Feministe, Politice »

[24 Nov 2011 | 4 Comments | 879 views]

Nu este  niciodată inutil să repetăm că violența asupra femeilor este o realitate dureroasă și rușinoasă a societății noastre. Faptul că e rușinoasă nu înseamnă că trebuie ascunsă sub preș. Nu am făcut-o, după cum ați putut citi de multe ori aici.
http://www.gabrielacretu.ro/alte-realitati-dureroase.html
http://www.gabrielacretu.ro/partea-iii-realitatile-tacute.html
http://www.gabrielacretu.ro/cat-ne-costa-violenta-domestica.html
Dar conștiința răului nu este suficientă! Avem nevoie de acțiune concretă.
Organizațiile nonguvernamentale care militează pentru eliminarea violenței exercitate asupra femeilor, în toate formele ei, au o listă a acestor posibile acțiuni. Ea va fi prezentată la Protestul de mâine, cu ocazia Zilei internaționale dedicată de ONU eliminării violenței asupra femeilor - 25 noiembrie! Toți cei care vor să susțină acțiunea sunt rugați să o facă! Detaliile sunt aici. Din păcate, nu sunt în țară.

Prima pagină »

[24 Nov 2011 | 45 Comments | 1,474 views]

Obiectivul propus - cel al unui model mai echitabil de dezvoltare - presupune încă din formulare ca modelul actual este insuficient de sau deloc echitabil. Pentru Romania, aceasta afirmație este perfect adevărata; cu sau fără criza globală care se suprapune peste cele care au marcat in diferite feluri ultimii douăzeci de ani, se poate afirma cu argumente ca rezultatele activității economice au fost repartizate neechitabil iar pierderile au fost suportate in aceeași maniera. Putem vorbi de câștigători neți si perdanți neți ai tranziției. Câștigătorii sunt putini; perdanții, mult mai numeroși. Câștigătorii pozează in victime; victimele, cel mai adesea, tac.
Modelul economic implicit pe care a mers Romania - evit sa afirm ca a fost o alegere total asumată din …

General »

[24 Nov 2011 | 2 Comments | 741 views]

Manuel Marin vorbește la Forumul de la Biarritz. Manuel Marin este social democrat, nu radical de stânga; vrea doar să salveze sistemul, nu să-l dărâme. Și totuși, cât de departe se găsește discursul lui de cel al multor lideri social democrați din Est (România inclusă).
Mâine începe Convenția Socialiștilor Europeni. Poate, în pregătirea momentului, nu ar strica o lecție.
Aveți aici cele doua părți ale discursului, care nu este lung; a doua parte este preferata mea!
Prima parte si a doua parte.

Stiri »

[22 Nov 2011 | No Comment | 974 views]

Danielle Mitterrand a încetat din viață, o viață de angajament și luptă continuă. La 87 de ani era încă activă, așa cum a fost mereu. Ea rămâne un model într-o lume în care modelele lipsesc. Model prin ea însăși, nu prin faptul că a fost ”prima doamnă” a Franței, apelativ pe care, de altfel, îl ura…

General, Politice »

[16 Nov 2011 | 17 Comments | 1,115 views]

In perioada in care votul zis uninominal era considerat salvarea democratiei am scris asta. Cata dreptate am avut,  puteti verifica. Daca m-a luat cineva in seama, nu intrebati.
Atunci cand reducerea numarului de parlamentari era salvatoare, am scris asta. Nu mi-am schimbat parerea! Reiau o parte a acelui articol, din toamna referendumului. Sa nu se spuna ca nu am spus!
“Statul român are probleme reale – de capacitate administrativă, de corupție, de transparență, în relațiile instituțiilor cu cetățeanul. Or, la probleme, se pot găsi soluții sau căuta vinovați. Soluțiile s-au dovedit puține și discutabile; vinovații au fost „pregătiți” din timp, aleși cu grijă căci  parlamentul are și el probleme. Are probleme de reprezentativitate; votul „uninominal” le-a accentuat pentru că i-a favorizat pe …

General »

[15 Nov 2011 | 7 Comments | 1,067 views]

Ieri am facut politica in taxi cu un sofer revoltat; doi revoltati intr-o singura masina.
“Mizeria exista. Am vazut-o de multe ori. Inainte eram sofer pe ambulanta, imi spune. Intr-o zi ma duc sa iau un copil care bause niste dezinfectant; crezuse ca e lapte. Nu era nimic in casa de mancare. Dar nimic! Intreb pe mama daca vrea sa insoteasca copilul la spital. Vreau, zice, dar nu stiu cum ma voi intoarce inapoi. Nu am bani de autobuz. Vino femeie, ii zic. I-am dat eu bani sa se intoarce acasa de la spital…
Si eu, continua!? Mai bine de jumatate din salariu se duce pe chirie; pe urma sunt facturile la gaz, apa, electricitate, telefon. Si ai copii! La jumatatea lunii …

General »

[13 Nov 2011 | 13 Comments | 1,080 views]

Observ cu aceeași mirare de mai jos cum se folosește epitetul ”Salvator” (cu majusculă, uneori) pentru noul premier grec - Lucas Papademos - și pentru prezumtivul viitor premier italian, Mario Monti. Nu există salvatori!!!
În situația dată, este și absurd pentru că ambii vor prelua conducerea unor guverne după ce programele de austeritate au fost votate deja de respectivele parlamente; noile guverne ar trebui doar să asigure punerea în practică fără preget și odihnă a deciziilor pe care FMI, Merkozy, CE și băncile le-au luat deja și pe care niciun for democratic ales nu le-a aprobat.
Dar poate că gura păcătosului adevăr grăiește și ei chiar sunt salvatori; problema este că se omite o precizare esențială - ”salvatori ai băncilor”. S-ar putea …