Home » Arhiva

Articole din luna June 2012

General »

[29 Jun 2012 | 12 Comments | 2,955 views]

Adevărul este o armă cu care poți să dărâmi munții, în unele situații; poate fi mai puternică decât forța brută a legii sau instituției. Inversa nu-i valabilă! Cu forța nu obții adevărul; eventual, poți supune adversarul; până când se întoarce roata.
Cei care cred că ”războiul este o continuare cu alte mijloace a politicii” (trimiterea o fac pe urmă, pentru căutătorii de plagiate) se înșeală! Amarnic!
În politică, mijloacele contează. Ele fac diferența  dintre democrație și opusul ei,  dintre respectul față de cetățean și disprețul absolut. Pentru cei care au uitat acest lucru, un singur sfat: Opriți-vă! Este deja târziu. În față e prăpastie.

Stiri »

[28 Jun 2012 | One Comment | 1,855 views]

Remarc o încercare de ”aburire” legată de lista politicienilor și jurnaliștilor ridicați ilegal la gradul de colonel.  Faptul este extrem de grav; nu pentru armată, ci pentru democrație și funcționarea instituțiilor democratice, în frunte cu parlamentul. Tema merită un articol separat. Revin la ”aburire”.
Se sugerează că un număr de alte persoane (printre care chiar premierul) sunt în aceeași situație pentru că sunt, de asemenea, ofițeri în rezervă. În aceste condiții, trebuie să mărturisesc public că și eu sunt ofițer în rezervă. În anii 1985 și 1986, dacă nu mă înșel, am participat, ca toți studenții de la acea vreme, la instrucție militară și la convocări. După absolvire, am primit livret militar și grad: sublocotenent, exact ca Ecaterina Teodoroiu! De atunci …

General »

[27 Jun 2012 | 14 Comments | 3,506 views]

Acest articol este o continuare la cel pe care îl puteți citi pe pagina de titlu. Se numește “Oameni de stat sau avocatei de provincie”.
1. Diferența dintre o republică parlamentară și o republică prezidențială nu constă în faptul că, în prima,  parlamentul decide ce vrea el iar, în a doua, președintele face ce-i trece prin cap. Diferența stă în aceea că în republicile prezidențiale cel ce conduce puterea executivă  este președintele (de exemplu, SUA), în timp ce în republicile parlamentare executivul este condus de primul ministru (de exemplu, Germania). Parlamentul are același rol oriunde. Parlamentul, președintele și guvernul au aceleași limite de acțiune oriunde - cele impuse de legea fundamentală a țării cu pricina.
2. Conform (1), Tratatelor Fundamentale ale Uniunii …

Analize, Editoriale, General, Politice, Prima pagină »

[25 Jun 2012 | 117 Comments | 12,263 views]

României nu-i merge bine. Tensiunile dintre instituții sunt din ce în ce mai puternice; nu doar puternice; sunt profund disfuncționale. În alte societăți, gradul mare de încredere între cetățeni și în instituții nu face necesar apelul cotidian la lege. La noi, nu este cazul. Trebuie să invocăm mereu litera legii. Doar că ea, legea, poate fi citită în felul în care o fac oamenii de stat sau, dimpotrivă, în maniera unor avocăței de provincie.
În ceea ce privește soluționarea conflictului dintre președinție și guvern cu privire la participarea la Consiliul European, din păcate, drumul pe care s-a pornit este acesta din urmă; nici nu e de mirare. Pare a fi o mare penurie de oameni de stat în …

General »

[21 Jun 2012 | 2 Comments | 2,236 views]

Mă întâlnesc într-una dintre zilele trecute cu un fost coleg de facultate; nu spui cine, persoană importantă… Pe vremea studenției, gurile rele ziceau că ar fi securist și vajnic apărător al regimului; nu mă refer la socialism ci la dictatură. Acum este mare om de afaceri și susținător al capitalismului multilateral dezvoltat; formator subtil de opinie, de asemenea.
- Ce mai faci Ghiță, zic? Mă bucur că te văd. În lumea asta sunt puțini oameni de caracter, merită să te bucuri când îi întâlnești.
Observ o oarecare nedumerire pe chipul lui și continui.
- Cum, nu-ți mai amintești? În studenția noastră, tu apărai puterea iar eu o criticam. După Revoluție, zic, lucrurile au stat la fel; eu criticam noua putere și …

General »

[13 Jun 2012 | 4 Comments | 2,779 views]

Președintele Traian Basescu spune că, citez,  “Premierii trebuie să fie bărbați“.  La gândirea binară pe care o folosim (încă) atunci când vine vorba de gen/sex, ce nu-i bărbat e femeie și viceversa. Tragem concluzia că este ceva în neregulă cu premierii- femei. Îl asigur pe domnul președinte că se înșeală! Premierul poate fi foarte bine și femeie! Asta chiar ar face diferența!
Premierul-femeie (nu folosesc femininul intenționat,  pentru accent) ar începe prin a vă spune că aveți dreptate; într-un punct - Tratatele trebuie citite! Nu doar Tratatele Uniunii;  Constituția, de asemenea. Doar că ar mai adăuga ceva; simpla lectură nu este suficientă; trebuie citite în spiritul lor, văzute  consecințele care decurg  și adoptate măsurile legislative care să facă posibilă funcționarea statului și societății …

General, Politice »

[12 Jun 2012 | 12 Comments | 2,556 views]

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare primesc din cele mai surprinzătoare dar și din cele mai așteptate părți semnale de suport, îndemnuri de a ieși din ascunzătoare și reproșuri că m-am pitit bine în conul meu de umbră și nu mai ies de acolo. Treci la bătaie! E nevoie de vocea ta și ea nu se mai aude! Cam astfel aș putea sintetiza mesajele. Ele conțin și părți mai colorate, unele la adresa mea, puține, altele la adresa celor care joacă rolul de purtători de mesaj prin politica românescă, majoritatea; mă abțin să le reproduc.
În ultimele zile am primit scrisori private, sfaturi personale dar și altele publice din toate colțurile pământului rotund. Ar trebui să spun mulțumesc prietenilor mei de stânga din …

General »

[11 Jun 2012 | 3 Comments | 2,314 views]

Urarea este pentru colegii mei de la PSD Vaslui care, indiferent de rezultatul final, au fost implicati cu totul in campanie! Pastrati-mi si mie o sampanie! Ca de obicei, vin cand e vorba de munca si plec tocmai la petrecere!
Luati-va un moment de relaxare pentru ca vine munca peste noi imediat;  ca sa nu dezamagim pe cei care au avut incredere in noi  si  sa castigam si in toamna!!! Traiasca Republica de la Vaslui! Imi place ca e rosie…