Home » Arhiva

Articole din luna August 2012

General »

[28 Aug 2012 | 15 Comments | 5,139 views]

Curg acuzațiile de toate părțile. Nu se aștepta nimeni la liniște dar tensiunea are cote foarte ridicate. Explicabil. Nu sunt doar politicienii implicați. Cei care au votat pentru demitere se simt parte. Parte trădată, contrariată sau doar dezamăgită dar care vrea să înțeleagă cum de s-a scremut muntele și, în final,  s-a născut doar un șoricel.
Unii caută erorile pe plan intern, acuzând proasta gestionare a procesului de demitere, strategiile greșite, slăbiciunea comandanților, ba chiar trădări la vârfurile USL.
Alții apasă pedala naționalistă, strigând sus și tare că este un dictat străin de neam. Patrioții își arată frustrarea,  agenții de influență, consternarea că nu înțelegem rațiunile geo-strategice globale; auzim că ar fi vorba despre niște bătălii cu ruși, nemți  și americani deștepți …

General »

[24 Aug 2012 | 40 Comments | 4,789 views]

Bunul comun cel mai de preț într-o societate este încrederea! În lege, în instituții și în celălalt.  Acest bun este cu atât mai prețios,  cu cât este mai rar.  În România, încrederea în instituții era pe cale de dispariție. Decizia Curții Constituționale, discutabil legală și profund nedreaptă, a fost ultima lovitură.
Cetățenii care au participat la referendum și au votat pentru demitere s-au simțit invalidați, anulați ca oameni și derutați. Este greu să pierzi când ești în minoritate. Când reprezinți 87,5% dintre cei care s-au exprimat, este de neînțeles.
Unii au reacționat  cu disperare mută, alții au mărturisit că și-au pierdut și ultima rațiune de a mai rămâne în țara lor. Câțiva, puțini,  s-au revoltat. Nu au pus mâna pe …

General »

[21 Aug 2012 | 13 Comments | 4,778 views]

Asta se strigă în Piața Universității. Unde esti, București?!
Post scriptum - 23 August
Alta! Aflu că statul român are o gravă problemă. S-a blocat circulația două ore ieri seară, la Universitate, încălcându-se dreptul la liberă circulație al bucureștenilor. Votul a șapte milioane și jumătate de oameni ignorat, nu este o problemă.
Mă autodenunț! Am stat în stradă cele două ore. Să mă aresteze!

General »

[20 Aug 2012 | 7 Comments | 4,379 views]

Trăim într-o țară dezbinată. Din această cauză, orice convergență de opinii  este motiv de bucurie. În aceste zile, numeroase voci  spun că un lucru este obligatoriu. Din tot ceea ce se întâmplă trebuie să învățăm ceva! Las’ că merge și așa este evident că… nu merge. Legile trebuie mai atent elaborate și apoi chiar implementate; instituțiile, cu mai mare grijă organizate.
Când lucrurile nu merg, se cheamă că avem o problemă. Imediat, unii se grăbesc să ofere soluția; pot fi de bunăcredință dar omit riscul la care se expun - din viteză, să ofere răspunsul la problema greșită.
Criticile la adresa CCR s-au concentrat pe faptul că  membrii acesteia sunt desemnați politic. De aici ar veni tot răul. Răul vine din altă parte …

Editoriale, General »

[18 Aug 2012 | 10 Comments | 4,559 views]

Observatorii politicii românești, nu comentatorii ei de ocazie sau televiziune, se găsesc în fața unei permanente provocări – să pună ordine în cea mai desăvârșită dezordine și să explice în forme de înțeles, mai ales de neromâni, ceea ce este deseori  inexplicabil pentru ei înșiși. Situația le dă unora senzația inconfortabilă că nu am fi în rând cu lumea, altora, sentimentul unicității; suntem o forță, nu o curiozitate. Și unii și alții greșesc în reacții; nu și în analiză.
Practicienii politicii nu greșesc analizele; nu le prea fac; unii acționează la ordin iar alții acționează la inspirație. Când sunt în pană de inspirație, acționează, de asemenea; efectele, le suportă cetățenii. Inexistența planurilor, prime sau de rezervă, are însă o solidă justificare. …

General »

[16 Aug 2012 | No Comment | 4,371 views]

In 2007 scriam asta, într-un caz relativ similar. Nu am progresat nici măcar un pas! Orbire! Orbire! Orbire!
Nici nu ne mai mirăm, la valorile răsturnate pe care le avem.
Îmi păstrez fiecare afirmație.

General »

[9 Aug 2012 | 7 Comments | 5,086 views]

Numărăm la voturi mai rău decât Pristanda la steaguri; cel puțin la fel de interesat…
Toată lumea este interpret de legi în aceste zile. Eu nu fac excepție. Nu din plăcere, ci din nevoia de a demonta manipulările. Una dintre ele operează la foc încrucișat cu două legi - cea pentru alegerea președintelui și, respectiv,  organizarea referendumului .
Este o manipulare prea transparentă pentru orice om cu IQ peste 80, domnule președinte respins!  Aceștia au drept de vot, nu trebuie tratați de proști…
1. Fiecare lege are un anumit obiect propriu pe care îl reglementează; la cele corect elaborate, se vede din titlu. Altfel spus, Legea pentru alegerea președintelui stabilește cum se  alege președintele, iar Legea referendumului, cum se organizează un referendum. Punct.
2. …

General »

[1 Aug 2012 | 6 Comments | 4,255 views]

Unica soluție onestă pe care o are Curtea Constituțională de a soluționa problema pe care ea însăși a creat-o este să recunoască faptul că a decis neconstituțional atunci când a impus un cvorum de 50% plus 1, în ideea de a evita dictatura majorității ad-hoc; ca urmare,  să abroge decizia.
Rațiunea  este aceea că a creat ea însăși o majoritate ad-hoc,  care-i include pe cei care votează NU și cei care nu  participă la vot, influențând astfel condițiile materiale, nu formale, ale rezultatului. Boicotul este urmarea  deciziei CCR, nu o hotărâre a PDL care contravine deciziei.
Decizia de impunere a cvorumului încalcă principiul constituțional al egalității votului. Votul celui care are opinia minoritară atârnă mai greu decât al celui care are opinia majoritară …