Home » Arhiva

Articole din luna September 2012

Stiri »

[29 Sep 2012 | 2 Comments | 4,139 views]

Sau, dacă vă vine mai ușor, aici sau, și mai ușor, mai jos. dar fără frumoasa poză…
Gabi Creţu pentru Parlament
Gabriela Creţu, fostă deputată în Parlamentul European între 2007 şi 2009, luptă pentru obţinerea unei candidaturi din partea USL în colegiul senatorial Bârlad în alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Gabriela Creţu este o politiciană social-democrată în sensul european şi modern al cuvântului: preocupată de soarta celor vulnerabili, de efectele perverse ale globalizării şi capitalismului, de existenţa sărăciei şi a inegalităţilor sociale. Într-o perioadă în care traseismul a înflorit în politica românească, există câţiva politicieni pe care n-ai să-i vezi migrând la partide cu altă ideologie. Aşa cum pe liberalul Vosganian nu-l poţi imagina migrând la PSD, la fel de inimaginabil ar fi ca …

General »

[28 Sep 2012 | 29 Comments | 4,841 views]

Astăzi am intrat în bătălie; greul va începe după ce o câștig!
Președinții de organizații și primarii PSD din colegiu mi-au acordat în această seară sprijinul unanim pentru a candida la alegerile parlamentare. Este primul pas. Duminică va fi votul în Consiliul Județean, apoi validarea la centru…
Prima dată este ușor să ceri sprijin. Eu aveam entuziasm; credeam că lumea - cea politică, măcar - mai poate fi schimbată. Am fost rezultatul singurelor alegeri primare organizate vreodată de un partid în România; am bătut în trei săptămâni 76 din 85 de organizații. Le-am cerut colegilor votul; l-am primit; am câștigat!
A doua oară când le-am cerut să mă susțină - era la europene, în 2007 - eram plină de încredere. Experiența europeană îmi …

Editoriale »

[20 Sep 2012 | 3 Comments | 3,940 views]

Cade viitorul peste noi. Noi ce facem!? Lucrurile în Uniune se precipită. Grupul Westerwelle s-a întâlnit luni la Varșovia și a publicat apoi un proiect despre viitorul Uniunii Europene care depășește cu mult ceea ce Tratatele actuale lasă să ne imaginăm.  Președintele van Rompuy, după raportul din iunie privind Uniunea Economică și Monetară, a mai scos un ”paper” menit să accelereze și  concretizeze pașii de urmat. Comisia a publicat propunerile legislative legate de Uniunea Bancară Europeană. Următorul Consiliu European pare a fi decisiv. Pentru ce anume, nu știm!
Noi trăim în România. Președintele nu are nicio atribuție constituțională în domeniul economic. Se pare că, totuși, va participa la Consiliul European; neconstituțional dar cu aprobare sau capitulare, după cum vreți să înțelegeți. …

General, Stiri »

[6 Sep 2012 | 12 Comments | 5,490 views]

După toate criteriile statistice care pot servi unei comparații, bulgarii sunt mai educați: au rezultate mai bune la teste, rată mai mare a celor cu studii superioare, cheltuie mai mult pe cultură și, în general, o și dovedesc…
Dar nu acesta este argumentul pentru care le subliniez inteligența. Este unul care are de a face cu deciziile politice. Bulgarii tocmai au decis, după ce au dezbătut îndelung problema,  că aderarea la euro nu este o prioritate pentru țară, într-un context în care prezentul monedei unice este puternic afectat de criză.
Este vizibil și pentru orbi (românii sunt excluși din categorie) că se caută tot felul de soluții pentu ieșirea din criza euro; soluții care să nu-i afecteze pe cei care dețin banii, …

Stiri »

[5 Sep 2012 | 5 Comments | 5,100 views]

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret a declarat ca “nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate” (citat de Realitatea).  Dreptul la opinie nu poate fi retras nimanui.  Noi avem alta!
“Nu toti trebuie sa urmeze o facultate” dar “fiecare trebuie sa aiba posibilitatea de a urma una!”. Politicile publice in domeniul educatiei nu trebuie sa deschida tinerilor  fundaturi, in loc de drumuri! Ceea ce nu face un tanar la optsprezece ani poate dori sa faca la treizeci, cand isi rezolva problemele materiale sau ii vine mintea la cap! Regulile pe care le impunem astazi nu-i pot lua aceasta oportunitate. In niciun caz,  regulile stabilite de un ministru social democrat! Prima grija a acestuia trebuie sa fie cea a accesului si oportunitatilor egale!!!
 In acest context, …

General »

[4 Sep 2012 | 25 Comments | 5,839 views]

În  disputa despre posibila  lovitură românească s-au format două tabere, cum cere logica.
Unii susțin că a fost o încercare de lovitură de stat, chiar dacă evitată prin intervenția forțelor străine în procesul democratic. Că nu s-a finalizat și de ce, o mărturisește nonșalant Viviane Reding:
” Am evitat tot ce era mai rău mulțumită intervenției a mai multor actori, printre care Comisia Europeană, Parlamentul European, statele europene și chiar Fondul Monetar Internațional.” (interviu acordat ziarului francez Le Monde)
Declarația nu necesită alte comentarii.
Ceilalți susțin  că nu a fost nicio lovitură și în România democrația a funcționat la standarde ideale. Această poziție îi scutește chiar și de analiza propriilor erori și limite. Pentru a fi evitate în viitor, ea este necesară.
Greșesc și …