Home » Arhiva

Articole din luna October 2012

General »

[30 Oct 2012 | 3 Comments | 4,746 views]

Titlul nu se referă la efortul pe care-l fac zi de zi; este vorba de al patrulea volum din Politică alternativă. A ieșit astăzi de sub tipar. Îl voi vedea doar mâine dimineață în forma finală dar nu m-am putut abține să nu vă împărtășesc bucuria (sau ușurarea?!)  mea de autoare! Coperta va semăna cu aceasta:

Analize, Editoriale, Feministe, General, Interviuri, Politice »

[27 Oct 2012 | 7 Comments | 5,116 views]

Foreign Policy România a lansat o campanie cu tema De ce nu o candidată la Președinția României. Un set de întrebări au fost adresate mai multor persoane interesate de politicile de egalitate. Aveți mai jos întrebările lor și răspunsurile  mele (pe scurt, conform exigențelor).
1.            Credeţi că o femeie ar conduce mai pragmatic şi mai eficient România decât un bărbat?
O problemă rău definită ne face să căutăm persoana potrivită pentru funcția greșită; sau viceversa. Președintele nu conduce România; Constituția actuală îi conferă alte atribuții; cea viitoare, sperăm să le clarifice. Dacă în locul unui ”tătuc” în care să ne punem fals speranțele, vrem să alegem o ”mămucă”, conservând modul de acțiune, subiectul nu prezintă interes pentru mișcări autentic democratice sau …

General, Stiri »

[25 Oct 2012 | 2 Comments | 5,856 views]

Ieri am mai primit un mesaj care m-a bucurat. Evelyne Gebhardt a fost pentru mine, fără îndoială, profesoara de practică europeană efectivă. Eu eram membră observatoare la PE iar Evelyne coordonatoarea socialistă a comisiei mele și raportoare, la acel moment, pe Directiva serviciilor. Am făcut ”școală” politică adevărată, cum își pot închipui toți cei care au idee despre cum  a fost radical modificată în Parlamentul European controversata propunere legislativă a lui Bolkestein.
Chiar și în acea bătălie cu mize economice, Evelyne și-a arătat atașamentul pentru social și oameni, în general. Având această sensibilitate, remarcă trăsătura și la alții… Nici nu s-ar putea altfel pentru cineva care a fost multă vreme lider al mișcării de femei din SPD.
“I congratulate Gabriela on her …

General »

[18 Oct 2012 | 11 Comments | 6,309 views]

Fără cuvinte dar cu imagini! Pentru prieteni  și nu numai…

General »

[15 Oct 2012 | 17 Comments | 4,561 views]

La moartea lui Eric Hobsbawm
Am ezitat mult să scriu ceva despre dispariția, în noaptea de 1 octombrie, a istoricului britanic Eric Hobsbawm. Abia acum însă mi-a căzut în fața ochilor un articol publicat pe 10 octombrie de blogul contributors.ro, în care Vladimir Tismaneanu se referă la acest eveniment. Acest fapt  m-a determinat să scriu, cu regretabilă întarziere, câte ceva despre acest mare om de știință și pierderea pe care o reprezintă moartea sa din multe puncte de vedere.
Eric Hobsbawm, provenit din bunici evrei polonezi, a fost unul dintre cei mai respectați intelectuali britanici, autor a peste 20 de carti, printre care celebrele trei volume despre “lungul secol XIX”, de la revoluția franceză la primul razboi mondial; la fel, cartea “Secolul …

General, Politice »

[7 Oct 2012 | 2 Comments | 4,748 views]

Prietenul nostru comun - care și-a ales pentru scena publică numele N Răducanu - șomează. După ce a încetat să scrie Intelectual,  blog foarte util și de interes pentru cei de stânga, ne-am bucurat doar de comentariile domniei sale. Eu mai mult decât toți! Prietenii știu de ce!
Astăzi, l-am invitat cu drag să publice câteva gânduri pe pagina principală, nu la subsol. Eu sunt în Turcia. Aș fi vrut să scriu despre Siria. Astăzi sunt alegeri prezidențiale în Venezuela. Mi-ar fi plăcut să comentăm puțin… Domnul Răducanu ne propune tema de la care pornesc celelate teme - alegerile americane. Cum nimic nu este chiar nou pe lume, multe paralele și analogii sunt posibile. Vă las să citiți!
O CAMPANIE ELECTORALĂ SUB PLOAIE DE DOLARI
Se …

General, Stiri »

[5 Oct 2012 | No Comment | 4,961 views]

Sper din suflet ca mesajele de susținere pe care le primesc să fie doar manifestarea prieteniei celor care le trimit și un obicei - răspândit, de altfel - de a pune umărul la campanie. Nu vreau să cred că prietenii știu ceva ce eu nu știu și vor să preîntâmpine erori trecute și cunoscute; ale altora…
Mesajul de la Anna Colombo, Secretara generală a Grupului  S &D din Parlamentul European a fost o încântare pentru mine. După o feministă adevărată ca Medusa și un politician de stânga ca Antonio Navarro Wolff, Anna este o sinteză - feministă și socialistă!!! Mulțumesc Anna! Nu zic Grazie! Știe românește…
”I really enjoyed working with Gabriela in the European Parliament. She is an amazing woman, extremely intelligent, intellectually …

General, Politice, Stiri »

[2 Oct 2012 | 5 Comments | 4,146 views]

În ultimele săptămâni, m-am consultat cu numeroși prieteni din țară și străinătate cu privire la candidatura pentru parlament. Pe unii doar i-am informat despre intenție, neașteptând vreo reacție.
Spre bucuria mea, nu am primit doar aprobarea lor amicală; au vrut să intre în joc de la distanță alături de mine. Sunt sigură că aceasta a fost ideea unuia dintre bunii mei prieteni politici din America de Sud când, la ultimul mesaj, a atașat  o scurtă scrisoare, cu îndemnul de a o face publică.
Am colaborat excelent cât m-am ocupat în Parlamentul European  de partea lui de lume și am continuat să schimbăm adesea mesaje pentru a comenta evenimente de interes comun; au fost câteva zeci, cred,  în cei cinci ani de când …