Home » Arhiva

Articole din luna January 2013

General »

[29 Jan 2013 | 2 Comments | 2,389 views]

În țara noastră, fuga după imagine bună este concurată la viteză doar de fuga de realitate (în sens invers). Celor care nu au altă grijă decât să-și promoveze  imaginea, punând transformarea reală a societății în paranteze,  le amintesc un gând peren:
”Un timp, pot fi păcăliți toți oamenii. Unii oameni se lasă păcăliți tot timpul. Dar nu se poate să-i păcălești pe toți tot timpul!”
Abraham  Lincoln

Stiri »

[23 Jan 2013 | No Comment | 3,544 views]

Nu doresc să îngrop o problemă. Dimpotrivă. În contextul actual, starea populației pare un subiect minor. Că nu este astefel, știți fiecare. Aveți mai jos ”capacul” dosarului. Prezentarea este seacă și formală, ca bază de memorandum…
”Nu există țară bogată cu oameni săraci,
nici economie sănătoasă cu oameni bolnavi
sau mare cultură cu oameni needucați”

Introducere
Comunitatea internațională și Uniunea Europeană, conștientizând valoarea și importanța stării populației, au adoptat o serie documente prin care statele semnatare își asumă obiective strategice, angajamente ferme și stabilesc indicatori punctuali care măsoară progresul în planul dezvoltării umane.
România este parte semnatară la actele fondatoare ale politicilor privind populația și dezvoltarea în vigoare la acest moment și autoare a unei strategii proprii:
1. Declarația …

General »

[22 Jan 2013 | 17 Comments | 2,814 views]

Astăzi s-au votat modificările la Statutul deputaților și senatorilor. Nu am participat la votul pe această lege. Nu am chiulit, cum ar înțelege neinițiații. Am luat cuvântul și am solicitat înscrierea în stenogramă a faptului că rămân în sală dar nu particip la vot.
Explicația este simplă. Decât să votez iresponsabil, mai bine  îmi asum riscul de a le părea unora  indisciplinată, cu consecințele de rigoare. Vi le voi anunța.
Acesta era primul vot al noului parlament pe o lege. Era simbolic! Simbolic pentru cum trebuie să arate  un text de lege  votat de cei care și-au propus printre obiectivele programatice să refacă nivelul de încredere al cetățenilor în instituția care-i reprezintă. Parlamentarii nu au doar obligația de a legifera, …

General »

[19 Jan 2013 | No Comment | 2,564 views]

Am în față proiectul de modificare a Statutului deputaților și senatorilor, text comentat, circulat  și încriminat în aceste zile; până foarte recent însă, necirculat și între parlamentari. L-am obținut, în cele din urmă, dar nu am mare aplecare să-l studiez. Nu sunt pasionată de temă. Consider că alte  legi ce privesc  societatea românească sunt   mai interesant de schimbat și studiat. Nu mă lasă, totuși, o întrebare. Cui folosește lansarea acestui subiect acum! Care-i oportunitatea și de unde vine urgența!?
- De ce nu se așteaptă modificarea Constituției și legii electorale, aflate în program, în măsura în care acestea pot impune o nouă revizuire a statutului?!
- Dacă se doresc modificări urgente, care să protejeze suplimentar în față de abuzurile unei justiții considerată …

General »

[8 Jan 2013 | 19 Comments | 3,206 views]

Este seară, nu dimineață. Săptămâna de comisie. Comisie, nu. Elan inițial, mare,  inutil. Trăiesc un amestec de încăpățânare și revoltă tăcută. Anul trecut, pe vremea asta, munceam deja, la Bruxelles; degeaba, dar munceam. Speram ca anul acesta să pot eu decide, adică să nu mai muncesc degeaba. Acum nici măcar nu discut despre ceva cu cineva. Sunt membră într-o comisie care nu lucrează; nu s-a dezmeticit încă despre ce e vorba…
Polonezii au adoptat opoziții motivate la propuneri legislative ale Comisiei Europene în 4 ianuarie. Indienii au ieșit în stradă pentru lipsa de reacție a poliției la un viol. FMI își recunoaște eșecul în privința propriilor ipoteze și previziuni. Se petrec lucruri. La noi e altfel.
De luni dimineață începând, un număr semnificativ …