Home » Arhiva

Articole din luna March 2013

Editoriale, General »

[27 Mar 2013 | 8 Comments | 3,208 views]

S-au tăiat salariile celor care nu au decât salariile. S-a privatizat proprietatea publică fără să fie întrebați beneficiarii ei. Desființarea serviciilor publice a fost prezentată aproape ca o binefacere. Media și clasa de mijloc tăceau. Mai mult. Susțineau că măsurile sunt binevenite și absolut necesare pentru nație.
”Taxarea” depozitelor pentru salvarea băncilor în Cipru a generat însă urlete de indignare. Măcar dacă urletele i-ar trezi și din somn!
Clasa de mijoc a trăit în iluzie și complicitate. Și-a închipuit că are aceleași interese cu capitalul. Sau viceversa. L-a susținut. I-a promovat ideologia până la exces. A uitat. A uitat istoria care ne spune că singurele perioade de progres pentru cei de jos și cei de mijloc, împreună,  au fost cele în …

General »

[27 Mar 2013 | No Comment | 2,815 views]

Decisesem să iau cuvântul la acest punct și să-mi asum riscul de a vedea mirarea în ochii dumneavoastră pentru că cineva intervine la dezbateri generale pe o lege cu raport de respingere, raport cu care sunt total de acord. Este însă un prilej de a atrage atenția asupra unui fapt.
Ceea ce ni se propune astăzi este să respingem o propunere legislativă – anume 213/2012, care a fost declarată deja neconstituțională de Curte prin decizia 682/2012.
Stimați colegi, obiectul legii era modificarea Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii …

Editoriale, General »

[19 Mar 2013 | 2 Comments | 3,766 views]

Dragi iubitori de democrație, avem nevoie urgentă de un vaccin! Disprețul față de parlament este molipsitor! Noi ne-am cam obișnuit cu el, din păcate. El se extinde însă de la parlamentul național la cel european și se transmite de la Traian Băsescu până la ultimul cetățean.
Observația a fost provocată de unele reacții recente, după ce Parlamentul European a decis să respingă poziția Consiliului în privința  Cadrului Financiar Multianual. A fost un fel de mirare în spațiul public, ca și cum atitudinea ar fi fost total neașteptată, pentru unii, sau aberantă, pentru alții.
Am bănuiala întemeiată că o explicație a contagiunii este habarnismul, scuzați licența nepoetică,  cu privire la funcționarea procesului decizional, pozițiile principalelor  instituții și raportul de forțe din interiorul …

Editoriale, General »

[19 Mar 2013 | One Comment | 2,714 views]

Îmi permiteți doar un scurt comentariu legat de măsura înființării Autorității pentru Supraveghere Financiară. Autoritatea este necesară. Din expunerea de motive aflăm ceva ce ar putea fi tradus astfel – unim cele trei instituții existente ca  să fim în rând cu lumea, căci acesta este trendul european; ”așa zice Europa” este o explicație numai bună să avem pe cine da vina dacă lucrurile ies prost. Guvernatorul BNR a dat-o chiar pe economii, afirmând că era un lux să avem trei instituții de supraveghere.
Trendul european chiar există și are o explicație care trebuie formulată explicit, ca să înțeleagă cetățeanul. Crearea și întărirea autorităților de supraveghere trebuie făcută, cum  eufemistic se exprimă inițiatorul, pentru a spori încrederea pierdută în piața financiară; piețele …

Analize, Interviuri, Politice »

[10 Mar 2013 | No Comment | 26 views]

1. Cum justificați necesitatea educației politice în spațiul românesc?
Necesitatea nu trebuie justificată. Doar educația trebuie realizată pentru că e manifest că lipsește cronic. Lipsește la nivelul societății dar, îngrijorător, și la nivelul politic. Cetățenii votează cu anumite partide împotriva propriilor interese (v. Cazul PPDD), partidele adoptă poziții contrare doctrinei declarate (v. toate), etc.
Există un cerc vicios care întreține neîncrederea în capacitatea politicului de a organiza societatea într-o manieră corespunzătoare așteptărilor. Lipsa de încredere subminează instituțiile pentru că ele au drept ”combustibil” care le permte funcționarea chiar încrederea.
2. Cum apreciați relația dintre o societate mai educată politic și creșterea nivelului de responsabilizare al factorului politic?
Relația este directă și în același sens. Educația politică se asociază cu implicarea, interesul cunoscut și …

General »

[7 Mar 2013 | 7 Comments | 3,540 views]

Pe 8 Martie se marchează  Ziua Internațională a Femeii. Explicația în franceză poate fi găsită aici; în engleză, aici; în română, aici. Diferența de tratare a subiectului  este simbolică pentru statutul femeii în România.
În pregătirea zilei de mâine a fost publicat un eurobarometru cu tema Femeile și inegalitățile de gen în contextul crizei.
La nivelul celor 27 de state membre, cetățenii văd inegalitățile de gen și evoluția lor în condițiile înrăutățirii situației socio-economice astfel:

La întrebarea despre principalele inegalități de gen din societate, europenii au pus pe primul loc diferența de salarizare între femei și bărbați (38%), urmată de violența împotriva femeilor (34%)  și …

General »

[6 Mar 2013 | 11 Comments | 2,394 views]

Hugo Chavez a murit. A fost dintre puținii lideri care mai credeau că patria este omul.
Poporul Venezuelei are nevoie de toată solidaritatea din lume pentru a face față provocărilor care vor urma…
Vocea lor, Ali Primera, cântând La patria es el hombre.

General »

[1 Mar 2013 | 7 Comments | 3,562 views]

Nu l-am cunoscut în carne și oase. Doar în spirit și cuvinte. M-a provocat adesea să spun lucruri pe care,  altfel, nu le-aș fi spus  atât de explicit. M-a ajutat, m-a suplinit, a scris ceea ce eu lăsam printre rânduri. M-a cicălit deseori cu ideile sale pe care le urmărea cu o perseverență admirabilă; sau diabolică…
Mereu, m-a făcut să mă simt mai puțin singură pentru că știam că el este acolo, cu comentariile sale,  oricând scriam ceva. Se supăra tare. Îi trecea repede. Într-un cuvânt, era un prieten adevărat, cum rareori întâlnești. Am mai pierdut prieteni. Bibliotecaru este primul prieten-blogger pe care îl pierd. Mă doare ca și cum ar fi fost unul din copilărie. Poate este o dovadă că virtualul …