Home » Arhiva

Articole din luna April 2013

Editoriale, General »

[30 Apr 2013 | One Comment | 5,167 views]

Nu e vacanță! Nu e zi liberă! Nu e prilej de distracție! Nu e prilej de glumă!
În ziua de 1 Mai se celebrează munca în peste 80 de state ale lumii; se demonstrează respectul sau se rememorează lupta pentru drepturile celor care muncesc. 1 Mai folosește drept prilej pentru a apăra drepturile deja câștigate sau pentru a lupta pentru altele noi. Este momentul în care se arată forța și solidaritatea! Și conștiința!
Atitudinea față de 1 Mai arată, într-un fel, atitudinea societății față de muncă. Dacă ne luăm după știri, la noi pare a oscila între derizoriu și dispreț. Sper ca mâine să fie și multe excepții!
Eu aș vrea să amintesc doar un lucru. Niciun drept nu este câștigat odată pentru …

General »

[26 Apr 2013 | 3 Comments | 3,769 views]

Alexandru Mamina a publicat astăzi o recenzie la ultimul meu volum de articole -  Reinventarea stângii.
Este un cititor cum nu mi-aș putea dori mai  bun, pentru că știe despre ce vorbesc. Dacă este și un (re)cenzor la fel de bun, puteți verifica singuri, pe Argumente și fapte; sunt și alte lucruri interesante publicate acolo.
Pe mine, motivele pentru dialoguri despre idei și proiecte de societate, mă încântă! Chiar și când se prefigurează a fi polemice!
Mulțumesc, Alexandru!

Stiri »

[10 Apr 2013 | No Comment | 3,598 views]

Ieri, 8 aprilie, s-a celebrat Ziua Internaţională a Romilor. Sunt concetățenii noștri pe care mulți s-au obișnuit sa-i trateze la pachet ca reprezentând o problema.  Cei care de 120 de ani luptă pentru o societate ceva mai dreapta decat este – social-democrații -  cred altceva; că toţi cetăţenii  trebuie să se bucure de aceleași oportunitati, indiferent de etnie; si caută soluții.
Ca să găsim soluţii, trebuie să definim însă corect care este problema. Or, romii nu pot fi o problemă; nici europeană, nici românească, nici fără patrie. Ei sunt o etnie, o minoritate, dar nu o problemă. Mulţi romi se confruntă cu probleme,  unii pot genera probleme pentru ceilalţi. Problemele cu care se confruntă şi cele create pot fi numeroase. …

Stiri »

[8 Apr 2013 | No Comment | 3,781 views]

Pornind de la contextul  actual în care Partidul Social Democrat are responsabilitatea guvernării pe timp de criză, adică oportunitatea adoptării  măsurilor necesare dar și obligația de a face față unor serioase provocări,
Conştientizând responsabilitatea şi rolul partidului în găsirea unor soluții optime la problemele politice, economice şi sociale cu care se confruntă România,  în asigurarea unei guvernări democratice, responsabile, competente, cu o bună cunoaştere a situaţiei reale şi cu o clară viziune despre viitor,
Răspunzând aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte …

Editoriale, General »

[8 Apr 2013 | 3 Comments | 3,089 views]

Dragele mele colege,
Dragii mei colegi, de orice rang,
Suntem, încă, în perioada glorioasă. După ceva efort și așteptare, am obținut o majoritate  numai bună pentru a  schimba politicile aplicate de Traian Băsescu românilor – tăieri, reduceri, desființări, învrăjbire, nesiguranță, dispreț, statut de colonie, drumul străinătății; cu furtul și risipa, la pachet.
Am câștigat alegerile; am câștigat în alianță cu un partid de dreapta, pentru că nu am avut curajul să le câștigăm singuri. Acum, toți se întreabă cum o să se refacă Dreapta dar nimeni nu întreabă ce vrea să facă Stânga. E normal, într-un fel; partidele nu se reformează la putere, că nu au motiv, nici timp. Asta se întâmplă  în opoziție, adică întotdeauna când este prea târziu.
Totuși, pericolele …

General »

[5 Apr 2013 | 8 Comments | 3,065 views]

Printre femeile care apar la știri le regăsim destul de frecvent. Se auto-numesc FEMEN. Sunt protestatare de profesie. Sunt tinere, frumoase și își duc campaniile cu busturile goale. Sunt disponibile pentru cele mai diverse cauze. Cred că a fi la televizor este egal cu a fi și a te arăta, cu a schimba. Unii le numesc feministe. Cu certitudine, apărătorii patriarhatului. Nicăieri nu ar putea găsi femei mai dispuse să le facă jocul…
Îmi propusesem demult să scriu despre asta. Astăzi am citit în Le monde diplomatique un articol scris de Mona Chollet.  Îl recomand. Regret că nu am apucat să-l scriu eu dar subscriu. 100%!