Home » Arhiva

Articole din luna May 2013

Editoriale, General »

[28 May 2013 | 7 Comments | 3,453 views]

(Fac această declarație la îndemnul unor prieteni  din Senat care mi-au atras atenția că adevărul are obiceiul să iasă ca uleiul la suprafață doar dacă se obosește careva să-l formuleze.)
Politica este prin definiție locul compromisului. Butada circulă și  este adevărată; doar că există compromisuri care construiesc și compromisuri care compromit;  unele dintre ele pot compromite definitiv. Am mai spus-o. Este nevoie de cunoaștere să vezi limita și de caracter pentru a spune: De aici, nu se trece!
În această cameră a parlamentului, compromisurile au o limită legală, obligatorie – Constituția - și una morală, facultativă – valorile fiecărui grup politic. Consider că  s-au încălcat ambele limite săptămâna trecută, când s-a votat un raport în care scria că nu …

General »

[22 May 2013 | No Comment | 3,606 views]

România nu este stat patrimonial, este stat de drept!
Statul patrimonial este, în științele politice,  un tip de stat tradițional în care conducerea este personală și personalizată iar puterea executivă este o extensie a liderului. Într-un asemenea sistem, liderul național controlează viața politică și economică a țării iar relațiile personale cu liderul joacă un rol esențial în creșterea și descreșterea puterii sau averii membrilor elitei conducătoare.
Statul de drept exercită suveranitatea, care aparține poporului, prin intermediul unor autorități publice cu atribuții definite, separate, dar care au obligația să coopereze în mod loial.
Dat fiind caraterul fragil al democrației românești, pericolul lunecării înspre patrimonialism a existat permanent în istorie, nu este o noutate. Ori de câte ori reapare, este obligația parlamentului să denunțe situația, …

General »

[16 May 2013 | No Comment | 4,532 views]

Evenimentul, care a debutat astăzi, are loc la Biblioteca Națională a României. Detaliile le găsiți aici.

Editoriale »

[14 May 2013 | No Comment | 3,609 views]

De o vreme - sau dintotdeauna, dar cu alte rațiuni - întâlnesc la mulți amici din politică, nu contează culoarea declarată - un mare dezinteres în legătură cu soarta noastră în Uniunea Europeană. Argumentul recent este ”Lasă-i să decidă ce vor ei (?!), că și așa se desființează…”. Bineînțeles, europenii sunt ei, nu noi.
Nu aș paria pe disoluție; pe faptul că UE se va transforma în altceva decât este, da. Chestia cu desființarea este spusă însă și cu oarece satisfacție, ca și cum ar fi marele nostru interes.
Poate nu știu eu, dar suntem cumva pregătiți să repatriem brusc vreo 3000000 de români, să nu mai facem studii la universitățile visate (Erasmus să trăiască!!!), să pierdem bunătate de piață unică, …