Home » Arhiva

Articole din luna June 2013

Editoriale, General »

[27 Jun 2013 | One Comment | 2,583 views]

Eu sunt epistemolog de formație! Epistemologii știu că se pot construi un număr infinit de teorii coerente dar că cel mult una dintre ele corespunde realității, o explică sau o pune în mișcare. Altele pot fi, în cel mai bun caz, aplicabile în vreun domeniu limitat; restul sunt încercări eșuate, mituri sau basme de adormit copiii.
În Uniunea Europeană, drept răspuns la criză, unele state au reușit să impună un set de politici care au în comun o trăsătură – austeritatea. Între timp, au realizat că austeritatea  nu merge și au schimbat discursul; la noi, schimbarea nu a ajuns încă; auzim cotidian pe vreunul dintre colegii decidenți invocând-o. Vă asigur că e o eroare. Austeritatea nici măcar nu era o …

General »

[13 Jun 2013 | 5 Comments | 2,572 views]

“My personal feeling is that citizens of the democratic societies should undertake a course of intellectual self-defense to protect themselves from manipulation and control, and to lay the basis for more meaningful democracy.”
Noam Chomsky - Necessary Illusions
Interpretarea personală:
“Am sentimentul  că cetățenii din societățile democratice ar trebui să urmeze un curs de autoapărare intelectuală pentru a se proteja de manipulare și control, precum și pentru a pune bazele unei democrații mai pline de sens.”
Noam Chomsky - Iluzii necesare
PS
Dacă nu este prima dată când îl citez pe Chomsky în această privință, iertare! Am avut sentimentul că e necesar…

Editoriale, General »

[11 Jun 2013 | 4 Comments | 2,687 views]

Cu oameni de bună credință și cu mai multă știință, Constituția actuală n-ar fi creat probleme; este neactualizată dar nu eronată. Abuzul de interpretare a fost  însă real în câteva decizii ale CCR și acțiunile președintelui. Cum la  reaua credință sau incompetență este mai dificil de găsit leac,  s-a tras concluzia că de vină e textul constituțional și trebuie modificat;  cetățenii prefereau invers.
Sunt dintre cei care au susținut public că dacă tot vrem să schimbăm, să facem una nouă , de secolul 21. Convocarea unei adunari constituante ar fi permis, gândeam eu, un exercițiu de dialog într-o societate profund învrăjbită care să reabiliteze politica în ochii cetățenilor și, prin consultarea/implicarea societății, să facă din constituție un model de bună …

General, Stiri »

[1 Jun 2013 | No Comment | 3,261 views]

In aceste zile, cu reprezentantii Ambasadei Finlandei si colega mea Ana Birchall, vizitam
colegiul 2 Vaslui - Bârlad. Încercăm sa reducem asperitatile relatiilor noastre. Speram sa reusim!