Home » Arhiva

Articole din luna October 2013

Editoriale, General »

[22 Oct 2013 | 9 Comments | 835 views]

În ultimul timp, am fost frecvent întrebată ce cred despre deciziile privind exploatarea aurului și gazelor de șist, reacțiile cetățenilor și răspunsurile autorităților la ele. Considerațiile următoare reprezintă un succint răspuns.
1. Problema esențială a acestor luni nu este aurul sau gazele de șist; problema  este maniera de adoptare a deciziilor politice și rolul jucat de  autoritățile statului în a defini și apăra interesul public.
2. Obiectivele urmărite sunt îndreptățite dar sunt greu de atins, dacă nu imposibil, în contextul prevederilor din acordurile existente. Creșterea independenței energetice ar impune, drept condiție minimală,  un acord bazat pe împărțirea producției. Dezvoltarea, la care extragerea aurului poate contribui, este altceva decât creșterea PIB; dezvoltarea înseamnă sustenabilitate economică, socială și de mediu. Mai simplu, apa …

General, Stiri »

[17 Oct 2013 | No Comment | 1,556 views]

Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, Secţiunea România – FICE România, are o activitate de 23 de ani, ca organizaţie neguvernamentală a profesioniştilor în educaţie şi în asistenţă socială, care apără drepturile copiilor, îndeosebi ale celor aflaţi în dificultate şi este membră a FICE Internaţional, cu statut consultativ UNESCO, ECOSOC şi Consiliul Europei.
12:30- 13:00 PRIMIREA PARTICIPANȚILOR
13:00-14:00
SESIUNE PLENARĂ
Cuvânt de bun venit din partea FICE România, Prof. Toma Mares, Presedinte FICE România
Cuvântul Domnului senator George Crin Laurențiu Antonescu, Presedintele Senatului României
Cuvântul Doamnei senator prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, Presedintele Comisiei de Învățământ, Tineret si Sport din Senatul României
Cuvântul Excelenței sale doamna Ulla Vaisto, Ambasador al Finlandei în România
Cuvântul Domnului prof. univ. dr. Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale
Cuvântul Domnului deputat dr. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului si Sportului
Cuvântul Domnului Codrin Scutaru, Secretar de …

Editoriale, General »

[8 Oct 2013 | 7 Comments | 736 views]

Aderarea la Schengen și eliminarea MCV sunt obiective mici care țin loc unor obiective naționale mari.  Pentru unii, ele sunt mai utile dacă nu sunt atinse; joacă rolul de mijloace de presiune și șantaj. Ne-a dovedit-o, încă o dată, președintele Băsescu aseară; orice vot altfel decât vrea domnia sa, ar face rău la MCV.
Ca marea majoritate, și eu am votat împotriva urmării penale a lui Varujan Vosganian;  pentru că nu e vinovat penal. Ministrul Vosganian este însă făptaș; politic, nu juridic. Faptele încriminate nu reprezintă un caz izolat și nu sunt motivate de reaua sa intenție dar colegul nostru face parte, ca mulți dintre noi, dintre cei care au susținut și promovat în ultimii 20 de ani un set …

Editoriale, General, Interviuri »

[1 Oct 2013 | One Comment | 753 views]

Îl puteți citi direct pe Machiavelli.ro, aici. Are și poză! Eu sunt consecventă în opinii iar ei în a folosi aceeași poză pentru toate articolele/interviurile publicate pe platformă; cred că e de acum vreo patru ani…
Originalul (interviului) este în continuare.
1. Ca senator ales în județul Vaslui, care este poziția dumneavoastră în privința subiectului exploatării gazelor de șist din această zonă?
Cea dintotdeauna! Economic, doar contractele bazate pe împărțirea producției pot aduce beneficii în cazul exploatării realizate de o companie străină; democratic, doar consultarea generală a cetățenilor după ce au fost corect informați poate fundamenta o decizie de acest fel; cred că apa este o resursă mult prea importantă și rară  pentru a fi pusă în pericol sau risipită.
Natura nu-i …