Home » Arhiva

Articolo din anul 2014

Analize, Editoriale, General, Politice, Prima pagină »

[27 Dec 2014 | 5 Comments | 60,586 views]

Articolul își propune -  fără pretenții de adevăr dar cu speranța de inteligibilitate - să ofere o lectură personală a felului în care este percepută Uniunea Europeană în spațiul românesc și o descriere a locului în care se auto-plasează România însăși în spațiul european. Interpretarea are la bază o serie de studii și cercetări realizate, evaluări ale deciziilor adoptate dar și experiența directă a autoarei, care reunește interesul teoretic de lungă durată cu implicarea efectivă în politica europeană făcută de români în ultimul deceniu. Prezentarea nu maschează tristețea că, tocmai din cauza manierei de raportare și  imaginii de sine,  românii nu-și valorifică suficient de bine diferențele, nici nu se bucură de trăsăturile pe care le au în comun cu restul …

Editoriale, General »

[25 Nov 2014 | 2 Comments | 6,818 views]

Pentru liniștea colegilor mei, fac precizarea că nu folosesc sintagma în întelesul cominternist iar declarația nu e o forma a urii de sine, ca social democrată; este expresia unei îngrijorări profunde fata de unele evolutii din spatiul public. Ma refer la  un fenomen strict contemporan, românesc și periculos - cel de criminalizare în bloc a unor grupuri de oameni, în întregimea lor, pentru opiniile politice pe care alții presupun că aceștia le-ar avea.
Fascismul făcea apologia unei rase sau nații și cultiva ura față de altele, considerate inferioare, incapabile de rațiune, degenerate. Ierarhiile fascismului erau cumva naturale. Fascismul actual nu se mai bazează pe natură; nu e vorba de arienii care ar fi superiori semiților sau ”țiganilor”. Asistăm la apariția unui …

General »

[19 Nov 2014 | No Comment | 6,624 views]

Pentru sănătatea mea mentală m-am ferit de orice participare la bătălia cu dosare. Nu am cercetat detaliile cazurilor, cum fac în cazul legilor. Dar mă simt de ieri vinovată. Am un sentiment straniu; că asist la niște sacrificii ritualice. Au început cu un senator tânăr, inteligent și mai de stânga din PNL. I s-a invalidat mandatul. Juridic, situația nu era clară iar legea proastă.
Astăzi, este pe rug colega care s-a bucurat de cea mai mare încredere a electoratului PSD în ultimii zece ani. Nu e perfectă dar personal nu cred că este vinovată de corupție; hotărârea spune că noi - Senatul, nu DNA sau Parchetul - cerem urmărirea penală. Nu avem nicio probă de vreun fel… Nu e de competența …

General »

[29 Oct 2014 | No Comment | 5,124 views]

Cum ar trebui să arate o societate bună pentru trăit în ea!? Este tema conferinței la care sunt invitată, la Berlin.
După două zile de dezbateri, am avut o iluminare. Pentru a construi o societate bună, mai întâi trebuie să avem o societate. Nu o mai avem. După ce Margret Thatcher a făcut faimoasa sa afirmație (în vest) și a căzut comunismul (în est),  lumea se găsește sub semnul  unui triumfător individualism subminant pentru orice idee de împreună, comunitate, societate…

Editoriale, General »

[3 Sep 2014 | 8 Comments | 7,974 views]

Parlamentul nu a audiat încă persoanele propuse de România pentru a fi membri ai Comisiei Europene. Este adevărat!
Fals este altceva! Ambele propuneri au fost făcute fără audiere, nu doar una dintre ele. Ceea ce vrea ACL cu scrisoarea către Jean-Claude Juncker este doar să ”repereze” onoarea rănită a președintelui Băsescu, nu să salveze onoarea parlamentului!!!

General »

[17 Jun 2014 | One Comment | 8,472 views]

Senatul României are un trecut mare, uneori chiar apăsator. Ramane sa dovedească ca are si un viitor.
Ca membra a instituției, ma simt pierdută intr-un spațiu patriarhal si misogin. Nu e acesta viitorul pe care il vreau pentru o institutie fundamentala a democratiei!

Analize, Discursuri, Editoriale, General, Politice »

[7 Apr 2014 | One Comment | 7,713 views]

Astăzi am participat la Eurosfat 2014. Printre picături, că lunea este zi grea la Senat - grup, comisii și plen…
La Atelierul ce discuta despre eterna aderare la Spațiul Schengen, nu m-am putut abține să-i cobor cu picioarele pe pământ pe luptătorii pentru aderare, mereu neînfricați și mereu înfrânți; până acum. Întrebarea era dacă tema este desuetă. Comentariul meu, cel de mai jos, la fel de etern… L-ați mai auzit în alte forme.
”Este tema Schengen desuetă?! Nu! Am alt diagnostic.
Dupa aderararea la UE, România, noi, politicenii de toate culorile, nu am fost capabili să elaboram un nou proiect național serios pe termen mediu și lung, să propunem un obiectiv în măsură să dea coerență politicilor și să mobilizeze cetățenii în …

General, Stiri »

[18 Mar 2014 | No Comment | 2,716 views]

La Teatrul Nottara, de la ora 18, se desfășoară Gala Excelentei in asistenta socială.
Detalii despre eveniment găsiți pe pagina special dedicată - gala.cnasr.ro
Ma găsiți acolo, printre invitați, nominalizata la premiul Politicianul anului in domeniul social. De fapt, nu veți putea sa ma găsiți decât daca aveti deja o invitatie, pentru ca numărul participantilor este deja mai mare decât numărul locurilor din sala Eugen Lovinescu, unde este programată Gala.
Dupa, va relatez despre oameni si întâmplare. Încă de pe acum sper ca aceasta Gala sa-si atingă scopul si sa aducă socialul si pe oamenii care lucrează in sistemele de asistenta in centrul atentiei! Este nevoie.

Editoriale, General »

[16 Mar 2014 | 2 Comments | 6,714 views]

Am fost invitată să semnez petiția de solidaritate cu Andrei Pleșu,  nefericită victimă a unei televiziuni. Nu am văzut emisiunea incriminată dar presupun că a fost una dintre zecile sau sutele de emisiuni oribile, care au mai produs zeci sau sute de victime, din toate categoriile.
Totuși, am decis să nu semnez. M-am și explicat într-un lung șir de replici cu susținătorii pasionați ai intangibilului Andrei Pleșu.
Reiau (copiind de pe pagina de socializare) o parte dintre argumente; poate servesc cuiva!

Eu nu apar persoane. Apar principii. Nu vreți mai bine sa facem un manifest împotriva jurnalismului degradant care începe să devină regulă?! Nu e prima dată cand se întâmplă asta. …

Editoriale, General »

[11 Mar 2014 | No Comment | 6,374 views]

(Sper să nu o observe careva)
Trăim momente în care politica externă este mai semnificativă decât bătăliile interne; este însă la fel de derutantă pentru cetățeanul de rând și la fel de ruptă de interesele lui.
României i-a lipsit, în cea mai mare parte a istoriei sale, o viziune pe termen lung și cu perspectivă largă; este, din păcate, un adevăr pe care-l admitem chiar noi înșine. Decidenții actuali au fost scutiți de ororile războiului pe pielea proprie și îndrăgostiți de istorie nu prea par. Pozează drept maeștri în tactici și uită că, doar atunci când obiectivul este atins, știm dacă strategia a fost bună; sau nu! În România, nici obiectivul nu este clar.
În conflictul ucrainean nu luptăm pentru adevăr și …