Home » Arhiva

Articole din luna February 2014

Stiri »

[26 Feb 2014 | No Comment | 1,013 views]

Titlul știrii este cel al unei conferințe la care am participat. Am participat cu elan, după lipsa de dezbatere de acasă, intervenind în toate discuțiile, formale și informale. Mi s-a confirmat că aveam dreptate.
În țară nu am avut niciodată sentimentul că ceea ce spun este împărtășit de o majoritate a celor cu care vorbesc; acolo, unde erau parlamentari din țările Uniunii, țările candidate și experți, era clar că dialogam; chiar și când, poate, dialogam în contradictoriu, ne înțelegeam.
Detaliile sunt aici.

General »

[25 Feb 2014 | No Comment | 1,946 views]

“Women have always been an equal part of the past. We just haven’t been a part of history.” - Gloria Steinem
Femeile au fost întotdeauna o parte egală a trecutului; doar că ele nu au ajuns și  o parte din istorie…
(interpretare liberă)

Editoriale, General »

[16 Feb 2014 | 4 Comments | 845 views]

Curtea Constituțională poate declara neconstituționale într-un proiect de revizuire doar articolele ce încalcă   titlul VII, cel care prevede ce anume nu se poate modifica și procedura de parcurs. Dacă se respectă limitele prevăzute, ceea ce poate  Curtea sesiza după examinarea proiectului este incoerența textului care rezultă drept urmare a propunerilor de modificare; revizuirea este doar a Constituției, principiile logicii rămânând neschimbate…
Diferența între neconstituționalitate și incoerență nu e lingvistică. În primul caz, trebuie schimbată  propunerea sau renunțat la ea, în al doilea se poate păstra propunerea și modifica articolul pe care-l contrazice din textul inițial, pentru a păstra coerența. Confuzia între ele transformă CCR-ul în a treia cameră a parlamentului, mai puternică decât celelalte două; asta nu e constituțional! Sigur!

General, Stiri »

[11 Feb 2014 | 2 Comments | 12,481 views]

Domnule Vicepresedinte,
Dragă Maroš Šefčovič,
Mă bucur să vă întâlnesc din nou, de data aceasta în București. Vă spuneam odată că jucați rolul de față umană a Comisiei Europene. Nu mă pot abține să nu spun astăzi că, personal, ați reușit să fiți această față umană dar, din păcate, politicile europene nu au  fost suficient de umane în această perioadă pentru numeroși cetățeni. Societățile noastre se confruntă cu un euroscepticism în creștere, inclusiv la nivel politic.
Ca socialiști, intelegem cât de dificilă poate fi gestionarea unei Uniuni Europene cu  piață unică dar 28 de sisteme diferite sau a unei monede unice fără bancă de ultim resort. Nu uimește pe nimeni faptul că trăim o iarnă a vrajbei noastre.
Oricum, situația este periculoasă și trebuie …

General »

[4 Feb 2014 | 2 Comments | 629 views]

(titlul îl parafrazează pe maurul lui Schiller, adăugând însă un mare semn de întrebare)
Anul politic 2014 este marcat în Europa de alegerile parlamentare din mai; ele nu vor modifica doar raporturile de forțe politice din Parlamentul European ci vor duce și la o nouă componență a Comisiei Europene și, se speră, un proiect diferit pentru viitor.
In pregătirea lor, se fac sondaje si multe comentarii; la alții, se face si campanie; la noi, există riscul, așa cum s-a întâmplat în 2009, să se deturneze atenția spre prezidențialele din toamnă iar catățeanul să fie iarăși păcălit sau măcar derutat. Oricum este!
De la dreapta până la stânga, din păcate,  doua teme sunt vehiculate cu cu elan demn de o cauză mai …

General »

[1 Feb 2014 | 6 Comments | 737 views]

Traian Băsescu încalcă flagrant și încontinuu Constituția! Mă refer, se înțelege, la partizanatul său politic manifest  și constructiv! Ultima construcție se cheamă Partidul Mișcarea Populară. Destrucțiile sunt fără număr.
Nimic nou, nimic surprinzător! Nou e că tac și îmi stric brandul de apărătoare solitară dar neînfricată a activității guvernate de reguli; constituționale, în acest caz. Am primit reproșuri dure, unele cum numai prietenii ți le pot face…
Nu cred că am obosit după atâta luptă cu morile de vânt. Explicația e în altă parte. Nu vreau să mă adaptez lipsei de reguli din politica noastră dar nici nu țin să fiu eternul outsider. Drept urmare, încerc să-mi coordonez reacțiile cu ceilalți iar acestea lipsesc.
Problema gravă e că nici nu pot anticipa care …