Home » Arhiva

Articole din luna March 2014

General, Stiri »

[18 Mar 2014 | No Comment | 2,714 views]

La Teatrul Nottara, de la ora 18, se desfășoară Gala Excelentei in asistenta socială.
Detalii despre eveniment găsiți pe pagina special dedicată - gala.cnasr.ro
Ma găsiți acolo, printre invitați, nominalizata la premiul Politicianul anului in domeniul social. De fapt, nu veți putea sa ma găsiți decât daca aveti deja o invitatie, pentru ca numărul participantilor este deja mai mare decât numărul locurilor din sala Eugen Lovinescu, unde este programată Gala.
Dupa, va relatez despre oameni si întâmplare. Încă de pe acum sper ca aceasta Gala sa-si atingă scopul si sa aducă socialul si pe oamenii care lucrează in sistemele de asistenta in centrul atentiei! Este nevoie.

Editoriale, General »

[16 Mar 2014 | 2 Comments | 6,711 views]

Am fost invitată să semnez petiția de solidaritate cu Andrei Pleșu,  nefericită victimă a unei televiziuni. Nu am văzut emisiunea incriminată dar presupun că a fost una dintre zecile sau sutele de emisiuni oribile, care au mai produs zeci sau sute de victime, din toate categoriile.
Totuși, am decis să nu semnez. M-am și explicat într-un lung șir de replici cu susținătorii pasionați ai intangibilului Andrei Pleșu.
Reiau (copiind de pe pagina de socializare) o parte dintre argumente; poate servesc cuiva!

Eu nu apar persoane. Apar principii. Nu vreți mai bine sa facem un manifest împotriva jurnalismului degradant care începe să devină regulă?! Nu e prima dată cand se întâmplă asta. …

Editoriale, General »

[11 Mar 2014 | No Comment | 6,370 views]

(Sper să nu o observe careva)
Trăim momente în care politica externă este mai semnificativă decât bătăliile interne; este însă la fel de derutantă pentru cetățeanul de rând și la fel de ruptă de interesele lui.
României i-a lipsit, în cea mai mare parte a istoriei sale, o viziune pe termen lung și cu perspectivă largă; este, din păcate, un adevăr pe care-l admitem chiar noi înșine. Decidenții actuali au fost scutiți de ororile războiului pe pielea proprie și îndrăgostiți de istorie nu prea par. Pozează drept maeștri în tactici și uită că, doar atunci când obiectivul este atins, știm dacă strategia a fost bună; sau nu! În România, nici obiectivul nu este clar.
În conflictul ucrainean nu luptăm pentru adevăr și …

Editoriale, General »

[9 Mar 2014 | No Comment | 5,656 views]

Imperialismul statelor mari este reprobabil pentru că e periculos pentru ceilalți membri ai comunității internaționale.
Imperialismul (gândirii) în statele mici este ridicol dar periculos, de asemenea; pentru cetățenii care se întâmplă să le locuiască…
(de mine)

Editoriale, General »

[7 Mar 2014 | 2 Comments | 5,971 views]

Pentru orice persoană rațională, înlocuirea sistemelor actuale de pensii cu unele bazate exclusiv pe contributivitate/conturi individuale/capitalizare  are un  final sigur și previzibil  în lumea de astăzi - falimentul!!! Nu cădeți în capcana gândirii pe termen scurt și în schema  de gândire a gospodinei șvabe.
Pe mine nu mă credeți. Un profesor la London School of Economics are credibilitate!? Citiți aici  ce spune Nicholas Barr, titular la politici publice.  Se adresează Comisiei Europene, în calitate de expert al acesteia!

Editoriale, General »

[7 Mar 2014 | No Comment | 4,186 views]

Despre reducerea sărăciei se fac tot felul de afirmații aberante (scuze!), după ureche, de către politicieni, pensionari, jurnaliști și alți vorbitori… Mai bine s-ar tăcea!
Obiectivul de a scoate din sărăcie 500 000 de persoane până în 2020 este cel asumat de România în cadrul Strategiei UE 2020 privind dezvoltarea inclusivă. Reprezintă partea ce ne revine din obiectivul la nivel comunitar, de 20 de milioane. Angajamentul pare mare, proporțional, pentru că în societatea noastră trăiesc mulți săraci.
Săracii – în varianta simplă de calcul, după venituri - sunt cei care trăiesc în gospodării care dispun de un venit mai mic de 50% (de regulă) din venitul median pe gospodărie din țara de referință. Venitul median este cel ce împarte populația în …

Editoriale, General »

[7 Mar 2014 | No Comment | 3,707 views]

Trăim în România. Aici există orgolii manifeste dar nu există interese, nici măcar implicite. Aici nu se fac comparații. Cei mai mulți se scaldă în iluzia unicității. Ceea ce ni se întâmplă nu s-a mai întâmplat nimănui și niciodată. Suntem buricul pământului. Avem fobii. Ele provoacă orbiri. Avem iluzii. Ele pot duce la catastrofe… Avem poziționări!? Da! Să fim ultimul vagon la trenul altora. Uităm mereu că el sare primul de pe șine, la ciocnire…
În aceste condiții, am ajuns să-l recomand pe Henry Kissinger. Atât de mult s-a deteriorat politica internațională încât mă aștept să-l atace unii ca fiind comunist, filorus, etc. Deja am văzut pe forum acuzația de viziune confrontaționistă; cu privire la acest articol, publicat în timp ce unii …

General »

[5 Mar 2014 | One Comment | 2,967 views]

Sunt pacifistă! Cred că pacea este o condiție, o necesitate, un obiectiv, o valoare. Cred că războiul este declanșat de cei bogați și plătit cu sângele și sudoarea celor săraci. Pentru cei care plătesc, nu vorbește mai nimeni. Ei sunt ținta tuturor manipulărilor pentru că, nu-i așa, altfel cum ar accepta să plătească nota altora!?
Din acest motiv, cred că e esențial să facem măcar minimul posibil. Să contribuim la demontarea manipulărilor. Nu știu de care parte este adevărul. Dar, aflându-se în fața unor versiuni contradictorii, orice ființă rațională poate reflecta și la propriul adevăr/interes. Sper!
Cred că am decis să vă spun asta după ce am revăzut un documentar pe care vi-l recomand…

General, Stiri »

[5 Mar 2014 | No Comment | 1,678 views]

Până acum, am folosit mijloacele parlamentare  - întrebări/interpelări ale instituțiilor implicate - pentru a controla modul de implementare a legii prin care a fost introdus ordinul de protecție în cazurile de violență domestică. Am întâlnit și schimbat informații cu lucrătorii din asistența socială care lucrează cu victimele și agresorii. Am participat cu lucrări la reuniuni științifice și am publicat articole în ziare.
Ieri, am ”racolat” colegi pentru a sprijini mai buna aplicare!
Evenimentul a fost inițiat de organizațiile non-guvernamentale active în lupta contra violenței de gen - Asociaţia Transcena, Fundaţia Sensiblu, Asociaţia GRADO, Asociaţia EduC, Asociaţia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia Femeilor Universitare.
S-a  semnat Declaraţia pentru Siguranţa Femeilor în Familie în care se regăsesc 6 măsuri strategice: ordin de protecţie de urgenţă; …