Home » Arhiva

Articolo din anul 2015

General »

[25 Nov 2015 | No Comment | 586 views]

Buna dimineața tuturor!
Sunt Gabriela Cretu si-i reprezint aici si acum pe colegii mei, membri ai parlamentului, gazde ale acestui eveniment, cel putin din punct de vedere al spațiului in care se desfășoară.
Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastră, oameni pe care-i respect si chiar admir. Sper sa avem o atmosfera…luminoasa! Spun asta ca sa fiu in armonie cu tema acestor zile.
Consider ca multi dintre participanții la aceasta conferința - asa cum am vazut in program, cel putin -  se număra printre acele repere intelectuale si valorice de care ne plângem ca lipsesc societatii dar pe care, in realitate, le ignoram deseori cu gratie.
Mărturisesc ca am primit propunerea colegilor de la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru UNESCO de …

General »

[25 Nov 2015 | No Comment | 512 views]

Dragele mele colege si la fel de dragi colegi,
Permiteți-mi sa va salut cu toata prietenia!
De la ultima conferința am câștigat alegeri, am pierdut alegeri, am rupt USL-ul, i-am continuat programul - nu e prea clar de ce nu ni l-am asumat pe al nostru si-l continuam si pe-al liberalilor - am guvernat, am schimbat legi. Cel mai adesea in bine; in bine pentru oameni si societate.
Asta nu e de-ajuns!!!
Oamenii nu voteaza niciodata fapte, oricat am vrea noi sa ne păcălim. Voteaza in funcție de impresia lor despre oameni si fapte. Altfel, cum l-ar fi votat pe Lis sau Basescu?! Dar e adevarat ca alegătorii nostri sunt mai destepti decat ai altora si nu au votat asemenea candidați! Sa avem …

General »

[29 Oct 2015 | No Comment | 365 views]

Nu putea fi mai clar si mai sugestiv! Mi-ar plăcea să înțeleagă asta câțiva din colegii mei politicieni. Cei care au fost la plenul de ieri, știu de ce…
“Leadership isn’t just the ability to attract followers. Otherwise some of the worst tyrants in history would be considered great leaders. They weren’t leaders; they were demagogues. There’s a difference.
A leader brings out the best in his followers. A demagogue brings out the worst.
Leaders inspire tolerance. Demagogues incite hate.
Leaders empower the powerless; they give them voice and respect. Demagogues scapegoat the powerless; they use scapegoating as a means to fortify their power.
Leaders calm peoples’ irrational fears. Demagogues exploit them. ” Robert Reich

Discursuri, General, Politice »

[18 Oct 2015 | One Comment | 3,792 views]

Dragele mele colege și dragi colegi,
orice rang ați avea și de oriunde sunteți,
Astăzi, mă voi adresa, din toată inima, rațiunii dumneavoastră!
Va fi un discurs la rece!
Despre pericole și despre viitor!
Un partid de stânga capabil să exercite puterea e de neprețuit pentru o construi o societate bună pentru fiecare; poate propune proiecte, poate mobiliza energii, poate găsi un loc în lume acestei țări, cu oamenii ei cu tot. Partidul nostru ar putea asta!
Din acest motiv, reprezintă o țintă permanentă și o tentație. Țintă pentru cei care nu vor să schimbe starea de fapt, căci le convine, tentație  pentru cei care vor să-l privatizeze sau deturneze de la scopurile sale. Cu asta trebuie să ne obișnuim!
Să ne uităm la țările din …

General »

[13 Oct 2015 | No Comment | 517 views]

Stimate colege, stimați colegi,
Am primit de la organizația județeană din care fac parte recomandarea onorantă de a candida la o funcție de vicepreședinte la Congresul Partidului Social Democrat din 18 octombrie.
Numeroși colegi din diferite alte organizații și-au arătat sprijinul și intenția de a-mi acorda votul lor. Încrederea acestora m-a responsabilizat și mai mult  în abordarea competiției interne. Acesta este motivul pentru care mă adresez cu rugămintea de a-mi lua în considerare candidatura atunci când analizați și discutați cu ceilalți delegați  pe cine ar trebui  să  votați la congres.
Cei 25 de ani neîntrerupți de activitate  în cadrul partidului sunt testul cel mai important pe care cred că îl pot trece. Mi-ar plăcea să conteze pentru un răspuns pozitiv atașamentul …

General »

[22 Sep 2015 | No Comment | 2,490 views]

Stimați colegi,
Sunt un om de stânga. Cred în om, în capacitatea și dreptul său de a decide pentru sine. Cred în democrație, mai presus de orice. Că nu apreciez decât ierarhiile de valori, nu pe cele de putere, pot depune mărturie șefii mei; că sunt deschisă dialogului, oricine mă cunoaște.
Consider că orice tendință dictatorială sau totalitară -  nu doar regimurile instaurate -  indiferent de culoarea politică, reprezintă opusul democrației și trebuie combătută.
Dar trebuie combătută prin mai multă democrație, prin participare, prin educație, prin cultură politică, nu prin măsuri totalitare în sens invers.
In 1989 nu a fost o bătălie între comuniști și legionari în care au câștigat legionarii. In ‘ 89 a fost o luptă între un regim nedemocratic și …

General »

[21 Sep 2015 | 2 Comments | 1,266 views]

<< “O idee bântuie Europa - Uniunea și-a făcut datoria, Uniunea poate să moară. Vorbesc de uniunea în care ne-am dorit să intrăm, nu de cea care a ajuns astăzi. Există interese din interiorul și din exteriorul Uniunii; o spun pentru că e vizibil,  nu pentru că aș fi adepta vreunei teorii conspiraționiste.
Numeroase pârghii sunt utilizate pentru ca obiectivul să fie atins. Politicile de azil reprezintă una dintre ele; exista și altele - vitezele multiple de integrare, guvernanța economică, TTIP…
Migrația este o problemă importantă, care trebuie gestionată,  dar nici pe departe atât de gravă  pe cât este instrumentalizată politic de cei care, din interese oportuniste sau inconștiență, invocă argumentele extremei dreapte - diferențele culturale/rasiale/etnice care ar face imposibilă integrarea acestor …

Editoriale, General, Politice »

[1 Sep 2015 | One Comment | 2,547 views]

Este a doua oară când s-a votat cu largă majoritate că membrii Senatului nu au dreptul să ia cuvântul într-o dezbatere. În ambele cazuri aveam ceva de spus. Astăzi, am vrut să spun asta:
”In calitate de raportoare permanentă pentru Guvernanța Economică și Semestrul European, doresc să subliniez că prin acordul de astazi dintre partide nu înțelegem să acceptăm și argumentele invocate de președinte în cererea de reexaminare; mă refer la pericolul pe care noul Cod Fiscal l-ar reprezenta pentru deficitul de 1,2%, asumat conform Tratatulului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta - zis Pactul bugetar - privit ca pozitiv pentru România și ca un obiectiv mai important decât dezvoltarea însăși.
Acest lucru este fals! Pactul a fost instrumentul prin care politicile de austeritate …

General »

[17 Aug 2015 | No Comment | 2,765 views]

Consider ca orice lege din lumea asta se face, atunci când se face, având la bază prezumția de bunăcredință a interpretării și aplicării ei. Altfel, fiecare ar trebui să ajungă cât un tratat de măcar o mie de pagini, având drept anexă toate cazurile trecute, prezente și viitoare deja analizate, pentru folosința utilizatorilor posibili…
La Legea 217/2015 - cea care interzice organizațiile fasciste și propaganda legionară - de aplicare nu e vorba încă. În schimb, văd o mulțime de interpretări aberante exante.
Au dreptate cei care susțin că s-a dat apă la moară, fară nicio intenție, tuturor extremiștilor și altor părți interesate… Sub pretextul că apară libertatea de cercetare pusă în pericol (?) și combat o ipotetică cenzură, e plin …

Editoriale, Feministe, General »

[23 Jul 2015 | 5 Comments | 4,525 views]

Am fost acuzată că nu m-am poziționat public în legătură cu cazul de viol în grup care a generat atâta revoltă și indignare în ultimele săptămâni.
Acuzația mi s-a părut cel puțin bizară, pentru că venea de la oameni cunoscuți. Dacă nu fac declarații, este pentru un singur motiv – nu adopt niciodată poziții conjuncturale, ca să dau bine la presă sau să prind momentul de a mă vedea cetățeanul  la televizor! Eu fac politică! Politică coerentă cu valorile în care cred. Egalitatea și apărarea drepturilor femeii sunt mereu prezente.  Dar, în această privință, ca și în altele, mă tem să mai am dreptate… Când vorbesc, parcă complotez cu destinul; se întâmplă cum zic… Să mă explic!
1. Puteam să fi spus …