Home » Arhiva

Articole din luna February 2015

General, Interviuri »

[18 Feb 2015 | One Comment | 6,079 views]

În noiembrie anul trecut, Partidul Social-Democrat a pierdut pentru a treia oară consecutiv alegerile prezidenţiale. Această înfrângere a provocat anumite disensiuni interne, care au adus în discuţie inclusiv identitatea politică a formaţiunii, specificul doctrinar şi relaţia cu electoratul tradiţional de stânga. Discutăm aceste chestiuni, precum şi perspectivele partidului, cu senatorul Gabriela Creţu, unul dintre puţinii săi parlamentari cu o gândire autentic social-democrată.
Doamnă Gabriela Creţu, cum credeţi că se explică eşecul PSD la ultimele alegeri prezidenţiale? A fost vorba despre o tactică electorală neinspirată, concentrată exclusiv pe opoziţia faţă de preşedintele Traian Băsescu ce ieşea oricum din funcţie, sau despre o lipsă de credibilitate structurală, pe fondul deplasării partidului către dreapta şi al compromiterii penale a mai multora dintre liderii …

General, Politice »

[8 Feb 2015 | No Comment | 5,596 views]

Dragi colegi,
Obiectivele * sunt bune; măsurile adoptate pentru a le atinge reprezintă o altă problemă.
Vă amintiți ultima noastră întâlnire, la Roma?! *
Mai întâi, am discutat o zi întreagă despre cât de periculoase sunt datoriile publice și controlul ce trebuie exercitat pentru a împiedica statele membre să se îndatoreze mai mult.
Cea de a doua zi a fost dedicată în întregime problemei accesului sectorului privat la contractarea de datorii, crescând disponibilitatea creditului și încrederea piețelor financiare.
Concluzia e evidentă, ca lumina zilei - există datorii rele (cele publice) și datorii bune (cele private).
Odată cu Planul Juncker, observăm că apare o nouă idee. Exista investiții rele (investițiile publice directe, care ar pune în pericol consolidarea fiscală) și investiții bune (cele private dar finanțate cu fonduri …

General, Politice »

[6 Feb 2015 | No Comment | 5,484 views]

Stimați colegi,
Exista 28 de state in Uniunea Europeana, cu niveluri de dezvoltare, necesitați si situații macro si microeconomice diferite; aplicarea unor măsuri unice de însănătoșire este principial discutabila iar concluzia, de  anticipat - aceleași reguli aplicate in contexte diferite dau rezultate diferite, in realitate. Problema pe care vreau sa o ridic acum este chiar cea a criteriilor de evaluare si indicatorilor economici utilizați pentru măsurarea rezultatelor.
Pana la criza, pentru sănătatea finanțelor, functionau criteriile Pactului de stabilitate; evoluția PIB era indicatorul prin excelenta al crizei, respectiv, relansarii.
Irlanda era fruntașa,  conform acestor criterii. In termenii definiti, guvernul se dovedise mai mult decât responsabil. In ciuda acestui comportament, țara a fost una dintre victimele crizei…

Imediat dupa izbucnirea acesteia, unui trio de mari economiști - …

General, Politice »

[6 Feb 2015 | One Comment | 4,951 views]

Dragi prieteni,
Organizatorii si vorbitorii principali din aceasta zi au probat o surprinzătoare sinceritate si ne-au gratulat cu o buna doza de umor negru.
Au fost neasteptat de sinceri cand ne-au spus in mod repetat, prin vocea autorizată a comisarului Moscovici, ca “trăim intr-o piața” si,  respectiv, ca “trăim intr-o economie”. Noi suntem parlamentari, reprezentanți ai  cetățenilor europeni. Acestia  sunt de moda veche, crezând ca trăiesc intr-o societate. In aceasta, sănătatea, educația, locuințele, drumurile, cum sa sprijinim dezvoltarea umană sau cea a comunităților sunt teme foarte potrivite pentru dezbaterea politica.
Faptul ca trăiesc intr-o societate de piața este deja înfricoșător pentru cetateni. A trai intr-o piața sau economie este de neconceput. Din păcate, noi, ca parlamentari, nu-i putem face sa înțeleagă asta întrucât …