Home » Arhiva

Articole din luna September 2015

General »

[22 Sep 2015 | No Comment | 2,487 views]

Stimați colegi,
Sunt un om de stânga. Cred în om, în capacitatea și dreptul său de a decide pentru sine. Cred în democrație, mai presus de orice. Că nu apreciez decât ierarhiile de valori, nu pe cele de putere, pot depune mărturie șefii mei; că sunt deschisă dialogului, oricine mă cunoaște.
Consider că orice tendință dictatorială sau totalitară -  nu doar regimurile instaurate -  indiferent de culoarea politică, reprezintă opusul democrației și trebuie combătută.
Dar trebuie combătută prin mai multă democrație, prin participare, prin educație, prin cultură politică, nu prin măsuri totalitare în sens invers.
In 1989 nu a fost o bătălie între comuniști și legionari în care au câștigat legionarii. In ‘ 89 a fost o luptă între un regim nedemocratic și …

General »

[21 Sep 2015 | 2 Comments | 1,261 views]

<< “O idee bântuie Europa - Uniunea și-a făcut datoria, Uniunea poate să moară. Vorbesc de uniunea în care ne-am dorit să intrăm, nu de cea care a ajuns astăzi. Există interese din interiorul și din exteriorul Uniunii; o spun pentru că e vizibil,  nu pentru că aș fi adepta vreunei teorii conspiraționiste.
Numeroase pârghii sunt utilizate pentru ca obiectivul să fie atins. Politicile de azil reprezintă una dintre ele; exista și altele - vitezele multiple de integrare, guvernanța economică, TTIP…
Migrația este o problemă importantă, care trebuie gestionată,  dar nici pe departe atât de gravă  pe cât este instrumentalizată politic de cei care, din interese oportuniste sau inconștiență, invocă argumentele extremei dreapte - diferențele culturale/rasiale/etnice care ar face imposibilă integrarea acestor …

Editoriale, General, Politice »

[1 Sep 2015 | One Comment | 2,540 views]

Este a doua oară când s-a votat cu largă majoritate că membrii Senatului nu au dreptul să ia cuvântul într-o dezbatere. În ambele cazuri aveam ceva de spus. Astăzi, am vrut să spun asta:
”In calitate de raportoare permanentă pentru Guvernanța Economică și Semestrul European, doresc să subliniez că prin acordul de astazi dintre partide nu înțelegem să acceptăm și argumentele invocate de președinte în cererea de reexaminare; mă refer la pericolul pe care noul Cod Fiscal l-ar reprezenta pentru deficitul de 1,2%, asumat conform Tratatulului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta - zis Pactul bugetar - privit ca pozitiv pentru România și ca un obiectiv mai important decât dezvoltarea însăși.
Acest lucru este fals! Pactul a fost instrumentul prin care politicile de austeritate …