Home » Arhiva

Articole din luna March 2016

General »

[22 Mar 2016 | No Comment | 8,287 views]

Bruxelles este si capitala noastra; atacurile teroriste de astazi lovesc in inima Uniunii Europene. Sper din tot sufletul ca zgomotul lor sa ne trezească ratiunea, nu fricile, pentru ca trebuie dat un sens acestor morți. Este ultima sansa de a ne trezi, caci somnul rațiunii naște intotdeauna monștri!
In cea mai buna dintre societățile reale - numesc aici Uniunea Europeana -  exista inegalități strigătoare la cer, discriminare, excludere… Aceasta realitate naste frustrari in rândul cetatenilor pretutindeni in statele membre.
Cea mai buna dintre societățile reale, societatea europeana, a trădat valoarea pentru pastrarea careia a fost ea însăși creată - pacea. A  devenit complice la aruncarea in aer a societăților altora. Aceasta realitate hrănește ura  celorlalți.
Societatea cea mai democratica dintre cele reale a …

General, Politice »

[21 Mar 2016 | No Comment | 6,794 views]

20 Martie 1820 - 20 Martie 2016. 196 de ani de la nașterea Domnului Unirii! Unii uita, bârlădenii nu!

De 36 de ani, Societatea de Istorie locală initiaza si autoritatile organizeaza evenimente care sa amintească de ziua celui care s-a nascut la Barlad si a devenit creator de istorie si legenda.

Astazi, mai mult decat acum trei decenii, patriotismul local se întâlnește cu o necesitate natională!

Daca scrierea istoriei este privilegiul învingătorilor, atunci clasele populare sigur nu sunt învingătoare, dupa 1989; si din acest motiv. Al. I. Cuza si epoca sa sunt o ținta. Sub pretextul demitizarii, sunt devalorizate realizarile si obiectivele epocii sale.
Intelegem si de ce. Cuza nu a fost eroul claselor ce dețineau puterea si averea; a fost …

General, Politice »

[18 Mar 2016 | No Comment | 3,194 views]

La 26 de ani de la Revoluția care răsturnat o lume invocând vina reală a statului de a fi încălcat  multe drepturi ale omului, acestea sunt atacate și instrumentate împotriva drepturilor însele. In cele mai surprinzătoare locuri.
La un institut care se ocupă cu studierea lor, un expert în problemă, glosa ieri pe tema dictaturii minorității asupra majorității; prima ar fi apărată, majoritatea ar fi împiedicată tocmai de drepturile omului să facă tot ceea ce-i trece prin cap; lăsa a se înțelege că trebuie să fie invers.
Multi jurnaliști, prea mulți pentru a nu naște îngrijorare, deplâng presupuse limitări la adresa serviciilor de informații și apără “dreptul” acestora de a invada, ca și altădată, viața intimă; cu mijloace la care vechea securitate …

Feministe, General, Politice »

[17 Mar 2016 | No Comment | 2,830 views]

Incep cu o mărturisire. Am realizat că mai am încă drum lung în politică. Motivul e simplu. Imi mai fac iluzii că lumea poate fi schimbată.
Ieri a fost 8 Martie - Ziua internațională a femeii. E o zi cu o semnificație profund politică, stabilită de statele lumii, reunite în Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite, drept dovadă că au conștientizat una dintre marile nedreptăți ale societații noastre - inegalitatea flagrantă de oportunități și încălcarea sistematică a drepturilor femeilor.
In această zi, fiecare stat s-a angajat să evalueze realitățile, să celebreze reușitele pe calea spre egala afirmare și recunoaștere a femeilor, să conștientizeze problemele care mai sunt de rezolvat sau pe cele nou apărute și să propună soluții de rezlvare! Pentru aplicare, angajamentul …

General, Politice »

[11 Mar 2016 | No Comment | 1,102 views]

Până recent, repetam mereu că facem o mare eroare - avem orgolii dar nu avem interese clar definite si acționăm ca atare; suntem dispuși să cedam mult si să primim putin în schimb.
Aderarea la Spatiul Schengen drept unic obiectiv al națiunii, în timp ce ne situam de partea celor care-l vor desființat sau nu fac parte din el, sau obsesia pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare în Justiție erau ilustrările mele preferate pentru această stare de fapt.
MCV devenise demult un produs realizat intern, de uz intern. Avea atâta valoare câtă ii dădeam. Doar ca i s-a dat prea multa valoare si astazi a ajuns, in mod  periculos, un instrument cu care nu se duc batalii între partide ci, mult …

General, Politice »

[11 Mar 2016 | No Comment | 470 views]

Comisia specială pentru evaluarea democrației și statului de drept a organizat o dezbatere pe tema relației între calitatea democrației și libertatea presei. Au participat si intervenit consistent în dezbatere jurnaliști de la TVR, Radio România, Antena 3, B1TV, Cotidianul, Centrul pentru Jurnalism Independent și Agerpress. Bineînțeles, noi, cei din partea opusă a mesei. Intervenția mea, la finalul dezbaterii, o aveți mai jos.
”Va multumesc ca ați venit, ați vorbit si, mai ales, ați ascultat!
Ca membră a comisiei voi elabora o parte a raportului; schițasem deja câteva ipotezeteoretice pe care să construiesc proiectul de capitol și as vrea sa le supun comentariilor dumneavoastră. Văd în această întâlnire începutul unui dialog. Dat fiind momentul, pot fi considerate și un …