Home » Arhiva

Articole din luna June 2016

Analize, Editoriale, General, Politice »

[23 Jun 2016 | No Comment | 15,485 views]

Citesc tot soiul de omagii la adresa Marii Britanii, omagii formulate pe post de argumente pentru ramanerea sa in UE.

Cum despre functionarea UE inteleg ceva mai bine decat ar dori multi sa inteleg, ma simt datoare sa fac o precizare.
Sunt impotriva Brexit-ului exclusiv din urmatoarele doua ratiuni:

1. Soarta incerta a romanilor din Marea Britanie dupa ieșire.

2. Efectul de domino pe care ar putea sa-l genereze, pentru ca suntem intr-un moment cu multi euro-sceptici populiști pe val. Drept urmare, iarăși, ma gandesc la soarta romanilor dinăuntru si dinafara in cazul unei slăbiri/dezmembrări a Uniunii.

Altfel, Marea Britanie a intrat in UE tarziu si a stat mereu in afara. Insularizarea sa nu este doar geografică. Are derogare in privinta euro, ceea ce permite …

General »

[23 Jun 2016 | No Comment | 13,877 views]

Astazi, cetățenii britanici votează dacă rămân sau ies din Uniunea Europeană. Dezbaterea europeană despre Brexit a generat și ceva reacții ale politicienilor români în mijloacele de comunicare în masă românești; niciuna nu e demnă de numele de poziție națională.

Multe dintre ele reiau argumentele eurosceptice sau curat antieuropene prezente în rândul celor care fac campanie pentru părăsirea Uniunii. Sunt reluate cu satisfacție, de parcă Nigel Farage s-a mutat la noi sau am suferi de un soi de sindrom Stockholm. Sa Nu uitam ca  ”argumentele” sale eurosceptice și antiimigrație au fost  formulate în legătură cu emigranții români!

Dacă la vârful politicii antieuropenismul e în floare,  interesul pentru cetățeanul român aflat în alte state europene, de nevoie sau de voie, pare absent. Ce …

Analize, General, Politice »

[18 Jun 2016 | No Comment | 14,102 views]

Pacea este conditia fara de care nu exista bunăstare, nu exista democratie, nu exista progres! Cred in valoarea inestimabila a păcii! Pacea este mai buna decat orice razboi, chiar si decat cele câștigate, spunea cineva. Avea dreptate!
Razboaiele, ca si crizele, sunt declanșate de cei putini si plătite cu sângele si sudoarea celor multi! Trebuie sa ne opunem tendințelor militariste, indiferent de cine le formulează! Inseamna, chiar si-n timp de pace, doar copii in care investim mai putin, oameni bolnavi de care nu ne îngrijim cat trebuie, industrii orientate spre moarte si nu spre viata!
E ultimul lucru pe care ar trebui sa si-l dorească Romania. Sunt sigura ca cetățeanul de rand nu si-l doreste. Sa aiba grija ca si alesul lui …

General »

[15 Jun 2016 | One Comment | 14,135 views]

Pericolul neofascismului este real. In multe tari. La noi, este la fel de mare si de real ca in alte parti.
Avem o istorie in spate care ne arata cat de vulnerabili sunt romanii la ideile fasciste, mai ales daca cineva le îmbracă in straie nationale.

Exista destule frustrări, generate de probleme reale dar si de altele imaginare, care sa creeze stratul social dispus sa se lase înșelat.
Exista destule interese, dinăuntru si dinafara, dispuse sa apese pe aceasta pedala. Capitalismul, daca a avut de ales între  dictatura fascista si democratia liberală, a ales-o pe prima. E mult mai ieftina si nu da bătăi de cap; aduce doar profituri…
Faptul ca in Romania nu exista o mișcare neofascista organizata suficient de influenta nu e …

General »

[10 Jun 2016 | No Comment | 11,150 views]

9 Iunie 2016. Senatul Romaniei. A saptea ediție a ceremoniei de acordarea a burselor nationale UNESCO - L’Oreal.
A fost o atmosfera splendida, cu oameni deschiși si inteligenți. Cea mai mare sclipire in ochi o aveau tinerele cercetatoare aflate in selecția naționala. Se acorda doua burse (stiințe fizice si stiintele vietii). Le pot primi cercetătoare care sunt doctorande sau fac studii post-doctorale si nu au împlinit 35 de ani. Monica Olivia Focsan, de la UBB Cluj,  si Sorina Dinescu, de la Universitatea Bucuresti, sunt câștigătoarele din acest an! Dupa o decizie dificila, pentru ca au fost 87 de proiecte înscrise in concurs!
Va redau aproximativ interventia din timpul ceremoniei.
“Distinsi invitati, doamnelor si domnilor,
Dragi prieteni,
Sunt incantata si emoționată pentru ca ma aflu in …

General »

[8 Jun 2016 | No Comment | 10,784 views]

A fost precampanie si campanie. Au fost alegeri. Am preferat efemerul absolut de pe Facebook, pentru ca nu aveam răbdare. Voiam sa vad reacția imediata!
Pentru multi dintre noi, au fost cateva luni de imersie totala in realitatea celor pe care-i reprezentam. Am fost in sate unde nu am mai fost demult. Am stat de vorba cu oamenii in fata caselor lor, nu doar cu cei aleși, in consilii, sau cu cei care lucrează in administrații, prin birouri. Mi s-a confirmat un lucru pe care-l stiam demult. Speram insa sa nu am dreptate.
Agenda cetățeanului e alta decat cea publica.
Agenda publica e ceea ce se publica. Adesea, noi înșine ne luam temele de la televizor. Televiziunile au audiența, argument ce ne face …