Home » Arhiva

Articole din luna November 2016

Analize, General, Interviuri, Politice »

[28 Nov 2016 | One Comment | 23,558 views]

Redactor - Doamna senatoare, în primul vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor AsF din acest grupaj. Dvs. sunteți cunoscută publicului nostru, așa că vom intra direct în subiect. Cum mai stăm cu „reinventarea stângii”, de care vorbeați în cartea din urmă cu trei ani? Sunt teme pe care simțiți că s-au făcut progrese de atunci până azi? Dar regrese?
Gabi Cretu - În Reinventarea stângii îmi strigam îngrijorarea cu privire la fragilitatea stângii din România, în general. Exista un singur partid care se revendica drept social democrat – al meu – fără nicio provocare reală dinspre stânga sa. În plus, anumite tentații sau slăbiciuni  interne, ca și mari presiuni externe, îl îndemnau să vireze spre centru sau chiar dreapta.
Lucrurile s-au schimbat, …

Analize, Editoriale, General, Politice »

[2 Nov 2016 | 3 Comments | 17,534 views]

” Rescrierea trecutului este privilegiul învingătorilor; după războaie. In 1989 nu a fost niciun război în România; cu toate acestea, mai mult decât în alte părți, aici se poate verifica pe viu adevărul afirmației conform căreia învingătorii scriu istoria iar învinșii o suportă. Învinșii reprezinta o majoritate care nu mai vorbește public și despre care rar se mai vorbește; sunt cei pierduți pe parcurs prin ignorare, prin declasare sau risipire.
”Pierduții” pe parcurs se revoltaseră împotriva regimului represiv și a cultului paranoic al personalității ”conducătorului” crezând că o societate care-și trădase numele va fi înlocuită cu una care și-l respectă! Împotriva supravegherii și fricii cultivate sistematic, ei strigaseră libertate, guvern democrat, alegeri libere. Cei care au trăit începutul anilor ‘90 …