Home » Arhiva

Articole din luna March 2018

General »

[22 Mar 2018 | No Comment | 9,828 views]

Încerc să construiesc un răspuns la următoarea  întrebare - ar putea euro să supraviețuiască unei eventuale dezintegrări a Uniunii Europene!? Aș dori să verific dacă întrebarea poate fi și altfel decât retorică! Sau dacă și-a mai pus-o cineva!
Orice titlu de articol, carte, autor, document reprezintă un ajutor. Orice contribuție personală, și mai și!
Nu vreau să sugerez că răspunsul este pozitiv și cunoscut deja. Mă întrebam dacă este doar inconștiență la baza deciziilor menite să facă euro funcțional artificial, sacrificând cetățenii, sectorul public, statul bunăstării, etc.
Și invers. Dacă, nedorit lucru, se dezintegrează Uniunea. Ce se întâmplă cu euro!? Se va negocia menținerea, totuși, a sistemului monetar în vreun fel!? Se poate imagina revenirea statelor la monedele anterioare!? Ar putea unul dintre …

General, Interviuri, Politice »

[11 Mar 2018 | No Comment | 10,353 views]

Un interviu acordat platformei EUROPUNKT, pe tema mea de rațiune, nu de suflet…
Aderarea la zonă euro a fost decisă în 2005, când am semnat Tratatul de aderare! Nu am negociat și nu avem derogare permanentă. Dacă aderăm și când sunt întrebări fără sens! În ce condiții aderăm și ce fel de monedă adoptăm sunt adevăratele întrebări! Ele necesită răspunsuri și măsuri adecvate, nu vot!
1) În plin proces de reflecție privind reformarea UE, cum vedeți dumneavoastră viitorul zonei euro? Ce trebuie să facă UE pentru a înlătura decalajul de dezvoltare economică dintre economiile occidentale și economiile emergente?
Cred că întrebarea ascunde adevărul. “Zona euro” nu este formată din statele occidentale foarte avansate, in opoziție cu statele în curs de dezvoltare ale Uniunii, …

Feministe, General, Politice »

[8 Mar 2018 | 2 Comments | 10,135 views]

Zilele înscrise cu roșu în calendarul laic nu sunt ale persoanelor, sunt ale societății. Ele sunt profund politice; ne amintesc că există stări de fapt nedrepte care trebuie schimbate sau realizări comune care nu trebuie uitate.
Mișcările sociale pentru egalitate între femei și bărbați au mai mult de două secole. 8 Martie însă, ca Ziua Internațională a Femeilor, este o decizie din 1975 a Națiunilor Unite.  A fost semnul mult așteptat că statele lumii devin conștiente că inegalitatea de oportunități și încălcarea sistematică a drepturilor femeilor reprezintă o mare nedreptate pentru ele și o pierdere pentru societate. În preajma acestei zile, fiecare țară ar trebui să-și evalueze realitățile, să sărbătorească reușitele pe calea afirmării femeilor și înlăturării discriminării, să identifice problemele …