Home » Arhiva

Articolo din anul 2019

Analize, Discursuri, General, Politice »

[15 Apr 2019 | 2 Comments | 469 views]

Stimați colegi,
Doamnelor si domnilor ambasadori,
Mă bucur foarte mult să fiu din nou aici, în Belgrad, după excelenta conferință dedicată păcii și dezvoltării, la care am avut onoarea să vorbesc anul trecut.
Aș începe cu câteva cuvinte în calitatea mea oficială, de președintă “la puterea a treia” pe durata acestor șase luni, prezidând Comisia pentru Afaceri Europene, Troika prezidențială a COSAC – conferința-soră din Uniunea Europeană - și Comisia Comună pentru Coordonarea Președinției României. Voi continua într-o manieră mai personală, deoarece parlamentarii au libertatea și obligația de a-și exprima opiniile mai puțin diplomatic.
Dragi prieteni,
Trăim într-o perioadă foarte importantă, plină de responsabilitate, mai ales pentru noi, românii, având în vedere că este prima noastră Președinție, într-un moment provocator ale istoriei europene, …

Stiri »

[15 Apr 2019 | No Comment | 49 views]

”Criteriile de la Copenhaga necesită o reinterpretare, dat fiind  schimbările petrecute!” a afirmat Gabriela Cretu la a XV-a Conferință a Comisiilor pentru Integrare Europeană din Balcanii de Vest.
Conferința are loc la Belgrad, găzduită de Parlamentul Republicii Serbia. Participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Guvernului Sârb, parlamentari din toate statele din regiune, membri ai societății civile. Președinta CAE, Gabriela Cretu, a fost invitată ca vorbitor proncipal în calitate de președintă în exercițiu a Trokăi prezidențiale a COSAC - Conferința Comisiilor pentru Afaceri Europene din parlamentele UE, singurul organism parlamentar cu bază legală  în Tratate.

Stiri »

[13 Apr 2019 | No Comment | 69 views]

”Legitimitatea Uniunii Europene depinde de capacitatea acesteia de a furniza bunuri și servicii publice!”,  a afirmat Gabriela Cretu  în   cadrul dezbaterilor de la EUROSFAT 2019.
Vineri, 12 aprilie a.c., doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a participat la cea de-a 7-a ediție a Forumului EUROSFAT , în calitate de vorbitor principal în sesiunea dedicată Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.
În intervenția sa, Gabriela Crețu a subliniat avantajele Uniunii Europene, ca „cea mai dezvoltată societate democratică, care a reușit să construiască statul social și, mai ales, care a menținut 70 de ani de pace”. În pofida acestor realizări, vorbitoarea a susținut că  “UE necesită o refondare. Trebuie să știm încotro mergem. UE a fost construită pe metoda …

Analize, Conferințe, Discursuri, General, Politice »

[4 Apr 2019 | No Comment | 859 views]

Realismul critic al prezentării mele este doar o încercare de a face un diagnostic corect și onest al stării de fapt în privința Semestrului European, rațiunii existenței sale și modului de funcționare.
Există trei instrumente principale de intervenție pentru atingerea unor scopuri comune, la nivel european:
• Reglementarea (adică prin legislația comună - regulamente, directive, decizii și acte delegate, desigur)
• Finanțarea (prin buget și instrumentele financiare asociate)
• Coordonarea politicilor naționale în cursul semestrului european.
Coordonarea este cel mai slab instrument, chiar mai slab decât bugetul european de numai 1% și decât legislația europeană care întâmpină dificultăți în aplicare, uneori. Acest lucru nu înseamnă că este inutilă coordonarea economică; ar fi putut însă funcționa mai bine dacă nu s-ar fi confruntat …

Conferințe, Discursuri, General, Politice »

[3 Apr 2019 | 2 Comments | 761 views]

Trăim într-o perioadă cu adevărat importantă, plină de responsabilitate; pentru toți europenii. Pentru noi,  românii, chiar mai mult decât pentru ceilalți,  din cauza faptului că este prima noastră Președinție (a Consiliului Uniunii Europene) și se petrece  într-un moment atât de provocator al istoriei europene, cu mari așteptări dar și cu temeri profunde. Reprezintă o probă de foc pentru noi toți; guvernul se străduiește să încheie cu succes cât mai multe negocieri posibil. Parlamentul a considerat că este momentul potrivit nu pentru a închide ceva, ci pentru a deschide reflecția către viitorul comun pe termen lung.
În aceste luni de pregătire, am devenit conștienți că a fost o idee cu adevărat îndrăzneață din cauza faptului că există permanent prea multe probleme urgente …

Stiri »

[25 Mar 2019 | No Comment | 153 views]

”Vrem unitate în diversitate dar alimentăm divergențe în inegalitate!” a afirmat Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene și coordonatoare a dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, vineri, 22  martie, la conferința cu tema „Reforma Politicii Agricole Comune”.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București.
În cadrul reuniunii, doamna senator a afirmat că „Uniunea Europeană  reunește societăți democratice care ar fi trebuit să ofere cetățenilor ei bunuri publice de bază; atunci când nu se întâmplă asta, coeziunea socială este afectată și apar consecințe negative. Astfel, în contextul actual, pe fondul tulburările sociale și al declinului proiectului …

General, Politice, Stiri »

[21 Mar 2019 | No Comment | 103 views]

”Avem nevoie de poduri care să unească, nu de granițe care să despartă!”  a fost mesajul transmis de Gabriela Crețu la cea de-a VI-a Conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării
Joi, 21 martie, Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene și coordonatoare a dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a participat la cea de-a VI-a Conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării, organizată la Palatul Parlamentului din București.
În cadrul reuniunii, doamna senator a afirmat că realizarea de progrese vizibile în implementarea Strategiei Uniunii Europene privind Regunea Dunării (SUERD) este un obiectiv al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce transformă conferința într-un eveniment semnificativ, chiar dacă nu se numără printre evenimentele oficiale ale Președinției.
De asemenea, președinta Comisiei pentru …

Stiri »

[19 Mar 2019 | No Comment | 94 views]

”Brexitul este o lecție ce trebuie învățată!” a susținut Gabriela Crețu la lansarea și dezbaterea raportului de cercetare „Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit”
Comisia pentru afaceri europene a Senatului a organizat marți, 19 martie, lansarea și dezbaterea raportului de cercetare „Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit”, lucrare academică semnată de cercetători români și britanici de la Institute for Diplomacy and International Governance, London, UK și Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate, Craiova, România.
La eveniment au participat senatori și deputați din Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru politică externă, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și reprezentanți ai mediului academic, iar ministerele de resort au fost reprezentate la nivel de secretar de stat.
Gazdă …

Stiri »

[5 Mar 2019 | No Comment | 79 views]

”Nu există discriminare și discriminați fără cineva care discriminează!”, a afirmat gabriela Crețu  în cadrul Conferinței la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naționale pentru incluziunea romilor
În calitate de vorbitor principal, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a încheiat, marți, 5 martie, prin intervenția sa, Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor de la București.
Doamna senator Gabriela Crețu a salutat inițiativa de a organiza această conferință organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene ale cărei priorități declarate  se concentreză pe cetățean și coeziune.
Poziționarea doamnei senator a fost bazată, pe de o parte, pe calitatea sa de reprezentant al stângii, interesat în incluziune socială și combaterea discrimării,  și pe …

Stiri »

[23 Feb 2019 | No Comment | 89 views]

”Subminarea Uniunii ar fi o rușine și un pericol. Reformarea, o necesitate”, a susținut   Gabriela Creț.
Președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a participat, în perioada 18-19 februarie, la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană – Semestrul European, desfășurată la Bruxelles. Reuniunea, organizată de Parlamentul României și Parlamentul European, se înscrie în seria de conferințe interparlamentare din cadrul Președinției rotative a Consiliului UE, deținute de țara noastră.
Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au numărat: cadrul financiar multianual 2021-2027; Reformarea sistemului financiar european; Convergență, stabilitate și coeziune în Uniunea economică și monetară - rolul cadrului financiar multianual; Semestrul European – efectele în practică pentru coordonarea politicilor economice.
În intervenția din prima zi a conferinței, președinta Comisiei pentru …