Home » Arhiva

Articole din luna April 2019

Analize, Discursuri, General, Politice »

[15 Apr 2019 | 2 Comments | 326 views]

Stimați colegi,
Doamnelor si domnilor ambasadori,
Mă bucur foarte mult să fiu din nou aici, în Belgrad, după excelenta conferință dedicată păcii și dezvoltării, la care am avut onoarea să vorbesc anul trecut.
Aș începe cu câteva cuvinte în calitatea mea oficială, de președintă “la puterea a treia” pe durata acestor șase luni, prezidând Comisia pentru Afaceri Europene, Troika prezidențială a COSAC – conferința-soră din Uniunea Europeană - și Comisia Comună pentru Coordonarea Președinției României. Voi continua într-o manieră mai personală, deoarece parlamentarii au libertatea și obligația de a-și exprima opiniile mai puțin diplomatic.
Dragi prieteni,
Trăim într-o perioadă foarte importantă, plină de responsabilitate, mai ales pentru noi, românii, având în vedere că este prima noastră Președinție, într-un moment provocator ale istoriei europene, …

Stiri »

[15 Apr 2019 | No Comment | 41 views]

”Criteriile de la Copenhaga necesită o reinterpretare, dat fiind  schimbările petrecute!” a afirmat Gabriela Cretu la a XV-a Conferință a Comisiilor pentru Integrare Europeană din Balcanii de Vest.
Conferința are loc la Belgrad, găzduită de Parlamentul Republicii Serbia. Participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Guvernului Sârb, parlamentari din toate statele din regiune, membri ai societății civile. Președinta CAE, Gabriela Cretu, a fost invitată ca vorbitor proncipal în calitate de președintă în exercițiu a Trokăi prezidențiale a COSAC - Conferința Comisiilor pentru Afaceri Europene din parlamentele UE, singurul organism parlamentar cu bază legală  în Tratate.

Stiri »

[13 Apr 2019 | No Comment | 61 views]

”Legitimitatea Uniunii Europene depinde de capacitatea acesteia de a furniza bunuri și servicii publice!”,  a afirmat Gabriela Cretu  în   cadrul dezbaterilor de la EUROSFAT 2019.
Vineri, 12 aprilie a.c., doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a participat la cea de-a 7-a ediție a Forumului EUROSFAT , în calitate de vorbitor principal în sesiunea dedicată Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.
În intervenția sa, Gabriela Crețu a subliniat avantajele Uniunii Europene, ca „cea mai dezvoltată societate democratică, care a reușit să construiască statul social și, mai ales, care a menținut 70 de ani de pace”. În pofida acestor realizări, vorbitoarea a susținut că  “UE necesită o refondare. Trebuie să știm încotro mergem. UE a fost construită pe metoda …

Analize, Conferințe, Discursuri, General, Politice »

[4 Apr 2019 | No Comment | 785 views]

Realismul critic al prezentării mele este doar o încercare de a face un diagnostic corect și onest al stării de fapt în privința Semestrului European, rațiunii existenței sale și modului de funcționare.
Există trei instrumente principale de intervenție pentru atingerea unor scopuri comune, la nivel european:
• Reglementarea (adică prin legislația comună - regulamente, directive, decizii și acte delegate, desigur)
• Finanțarea (prin buget și instrumentele financiare asociate)
• Coordonarea politicilor naționale în cursul semestrului european.
Coordonarea este cel mai slab instrument, chiar mai slab decât bugetul european de numai 1% și decât legislația europeană care întâmpină dificultăți în aplicare, uneori. Acest lucru nu înseamnă că este inutilă coordonarea economică; ar fi putut însă funcționa mai bine dacă nu s-ar fi confruntat …

Conferințe, Discursuri, General, Politice »

[3 Apr 2019 | 2 Comments | 689 views]

Trăim într-o perioadă cu adevărat importantă, plină de responsabilitate; pentru toți europenii. Pentru noi,  românii, chiar mai mult decât pentru ceilalți,  din cauza faptului că este prima noastră Președinție (a Consiliului Uniunii Europene) și se petrece  într-un moment atât de provocator al istoriei europene, cu mari așteptări dar și cu temeri profunde. Reprezintă o probă de foc pentru noi toți; guvernul se străduiește să încheie cu succes cât mai multe negocieri posibil. Parlamentul a considerat că este momentul potrivit nu pentru a închide ceva, ci pentru a deschide reflecția către viitorul comun pe termen lung.
În aceste luni de pregătire, am devenit conștienți că a fost o idee cu adevărat îndrăzneață din cauza faptului că există permanent prea multe probleme urgente …