• In General
 • pe

6 martie

Am avut cateva zile nebune, nebune, nebune. Nici nu stiu cum de mai sunt vie. Noroc ca respiratul este instinctiv!

Trebuia sa va informez despre banii cheltuiti aiurea de unii pentru a promova abstinenta, despre lamentarile fara sfarsit ale altora cu privire la  problemele demografice, despre de ce vor unii sa sustina migratia si altii sa o opreasca, despre o sculptura pe care Parlamentul Romaniei a daruit-o Parlamentului European (o fi act de coruptie mascata!?), despre organizatiile bulgare care lupta pentru paritate si despre Parlamentul roman care lupta invers; si despre drepturile femeii; se asteapta ca acum sa vorbim despre asta si in rest sa tacem…

Acum vorbeste Gertrude Mongella si nu pot sa scriu.  Ca de obicei – v-am mai vorbit despre ea –  te tine, te uimeste, prin simplitate, profunzime, curajul de a spune lucrurilor pe nume. In acest caz, ca valorile culturilor noastre sunt esentialmente masculine; a femeile trebuie mai intai sa vorbeasca in propriile culturi pentru a putea mai apoi sa contribuie la dialogul dintre culturi diferite…

Ziua de azi e importanta insa pentru ceva ce se petrece  dincolo de ocean. In Columbia, din nou. Bogota e pregatita. Provincia e pregatita pentru marsul de azi. Pentru pace, pentru victime, pentru libertate. Regiunea andina  e in tensiune dupa evenimentele pe care armata columbiana le-a generat intrand in spatiul ecuadorian pentru a-l ucide pe Raul Reyes. Presiunea asupra organizatorilor marsurilor este foarte mare; sunt acuzati de legaturi cu gherilele, o mare parte a presei tace; intreprinderile interzic angajatilor sa iasa la mars; in 4 februarie, cand eram acolo, Guvernul a declarat zi libera pentru toata natia… Atunci era un mars contra FARC, contra inamicului! Acum e doar pentru victime, pentru toate victimele. Cui ii pasa de victime…

 Mie imi pasa. Ca om si ca politiciana sunt alaturi de toti columbienii care vor fi in strada astazi pentru PACE, pentru VIATA. Valori in care femeile cred. Iar pacea se construieste cu oameni, femei si barbati, dar fara pusti. Memoria celor ce sufera nu poate fi stearsa. Ascultati!

13 comentarii la “6 martie”

 • Rodica

  Gabi, iar multumesc (pentru ca ne-ai luat cu tine) o replica virtuala Doamnei Mongella :
  Are mare dreptate, nu cu dialoguri interculturale se indreapta lucrurile, si la asa retorica poate ca ar fi trebuit sa va ridicati si s-o aplaudati si sa dezertati sala prompt fara macar sa va luati la revedere, fara sa va mai opriti pana la hotel la pliat lucrurile in valiza si dat fuga la aeroport ca sa luati un avion mai devreme spre casa unde va asteapta treaba ( 😉 Iceflame acesta este un clin d’oeil),
  ii dau dreptate doamnei Mongella in alt sens: lupta se da cumva pe un teren gresit (si minat in plus!):

  In loc sa va luptati pentru paritate acum, impotriva curentului si mentalitatii unor adulti de ce sa nu va investiti energia si mijloacele in schimbat mentalitatea viitoarelor generatii ca sa deviati astfel curentul?

  De ce nu lucrati cu viitoarea generatie, in loc sa lucrati pentru ea cu adultii de azi ?
  Mi se pare la fel de eficient ca a-i spune unui adict al sticlei te rog nu mai bea, dar l-ai lasa sa aibe o rezerva de bautura in casa, sau cum i-ai spune uite ti-am luat o sticla de vodka si indraznesc sa sper ca sa nu o s-o bei.

  Vorba termenului prea-binecunoscut in Romania poate ca ar trebui o generatie “de sacrificiu” care sa zica noi o sa stam mai putin in lumina reflectoarelor si mai mult in subteran, ok 5% reprezentare in Parlament, atat se poate acum cu mentalitatile si valorile machiste din societatea rom, ok. Nu stau pe capul vostru sa schimb asta acum, nu va pisai nu nimic, dar dati-mi mana libera in educatie.
  Si din educatie, de cum ii prinzi pe micuti, de la 5, 6, 7 ani cel mai tarziu, incepi tu sa le inoculezi valorile pe care mama lor singura nu poate sau nu stie cum pentru ca poate nu le are nici ea…

  Mi se pare cumva gresit sa agonizam despre ce legi sa dam si ce pedepse sa scoatem pentru ca barbatii de azi, adulti formati, batuti in cuie, sa nu-si mai abuzeze nevestele si copiii acum fara sa facem ceva diferit cu viitorii barbati si viitoarele femei.

  Acolo trebuie agonizat si abuzat de creativitate, pentru ca ma tem ca nu o educatoare incantand pana la blazare o mantra „nu e frumos sa iti bati colega- sora- mama, este gresit sa iti injuri colegele” o sa razbeasca…
  Acolo este nevoie de mari investitii, de idei si de mijloace…

 • iceflame

  Multumesc Rodica!Sper ca am priceput ideea;clin d’oeil e atunci cand pui pe hartie niste chestii care in mod sigur provoaca mari dureri de cap cititorului,care (biet) cititor oricat de mult s-ar chinui tot nu va intelege despre ce era vorba in scrierea respectiva.Si ca tacamul sa fie complet si opera desavarsita,autorul poate sustine oricand ca alta era ideea,si asta cu solide argumente.Daca nu era asta ideea,te rog sa revii cu un desen,dar nu cu unul „prea-binecunoscut” ca ma bulversezi de tot.

 • Mihai Epure

  „clin d’oeil”-si eu incerc sa inteleg care e sensul si ma tot pierd. Chiar si dupa explicatia de mai sus, tot nu stiu, ba mai rau sint si confuz acuma! Personal vorbesc, scriu, citesc in mod fluent, in romana, franceza, engleza si bijbii ceva rusa, spaniola, araba(berbera) da’ habar n-am ce-nseamna „clin d’oeil”!E de provenienta quebecoise sau e esperando? As aprecia o explicatie, traducere in una din limbile enumerate mai sus pt ca ma obsedeaza de ieri de cind am vazut-o! Sincer!!!

 • Bibliotecaru

  @ Mihai Epure
  Poate ajută vizionarea filmului Clin d’oeil (1992), regia Olias Barco. E film scurt 🙂
  E cu Malick Bowens, un actor destul de cunoscut în Franţa.

 • Bibliotecaru

  Observ că nu e de găsit pe youtube. CLIN D’OILE s-ar traduce clipită sau a face cu ochiul. Merge folosit cu sensul de întâmplat într-o clipită, adică perioadă de timp, dar şi cu sensul i-am făcut un semn din ochi că totul e OK. Cel puţin asemenea sens simt eu… în mintea mea poetică, nu sunt autorizat în limbi străine, sunt simplu poet fără noroc, ce ştiu eu.
  Dacă greşesc, o las baltă… m-am obişnuit cu acest îndemn.

 • Cathy

  @Bibliotecaru
  Daca te mai citesc cu formulari de genul „poet fara noroc”…”poet nespecialist”…etc., te bat. Oricine citeste comentariile tale anterioare (nepigmentate de formularile citate) sau intra pe blogul tau vede limpede ce stii, ce poti, cum gandesti. Oricat te pretinzi de poet fara noroc, nu se poate spune ca ratiunea iti lipseste. Asa ca daca vrei bataie, continua… Si vezi ca nu ma poti contrazice, pentru ca maine e ziua mea!

 • Bibliotecaru

  @ Cathy
  Nu chiar oricine… Viaţa este complexă, cum spunea un clasic în viaţă, faptele au o sinergie a lor constrânsă la irepetabilitate şi deci, firesc, poezia duce la a obnubila realitatea congnitivă. Asta nu înseamnă că nu am visat să fiu tabernacol pentru legile metafizice.

 • Rodica

  @Poet Victimescu (petit clin d’oeil indemnului cu care v-ati obisnuit) merci de ajutor –

  As adauga la sensul expresiei in disputa doar faptul ca se foloseste pentru a semnala o gentila malitiozitate sau pentru a semnala intentia de a face, sau a recunosate ca tocmai ai facut, o aluzie poate malitioasa dar complice.
  e greu de definit astfel incat sa combinam toate astea: aluzie, gentila-malitiozitate, complicitate…

  @Mihai Epure : clin d’œil este un frantzuzism pe care l-am folosit in graba pentru ca nu stiu un echivalent perfect in romaneste … Vine din franceza continentala daca ma pot exprima astfel, iara nu din cea d’Outre Mer sau Quebequoisa

  Imi pare rau ca seman confuzie si dau dureri de cap cu exprimarea, limbajul, (mai straniu decat) esperando-ul meu…
  Am sa pun @Gabi cand mai scriu, ea il intelege sigur

 • iceflame

  Vai dragele mele,vai ce atmosfera rarefiata trebuie sa fie pe cele inaltimi…

 • Cathy

  @iceflame
  Mersi frumos, monser!

 • iceflame

  „Mersi” de ce Cathy???

 • Mihai Epure

  Am gasit si eu in sfirsit azi ceva explicatii in legatura cu „clin d’oeil”. In engleza(americana???) ar fi „wink”-facut cu ochiul sau in jargon-„Kansas City shuffle” cind ii faci pe toti sa se uite stinga si tu te duci dreapta!
  Multumesc oricum „tutulor” pt ajutor!

 • Cathy

  @iceflame
  Vai, dragul meu, de aprecierea cu inaltimile… Sa traiti si voi fericiti alaturi de noi! Asta e urarea mea de 8 martie pentru tine si pentru toti ceilalti barbati de pe blog!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *