• In General
  • pe

Acum Parlamentul poate dovedi că există! Sau nu…

Trăim epoca ultimei capitulări necondiționate! Dupa asta este greu de imaginat ce se poate întâmpla. România nu știa că va decide. România nu știa ce va decide. România a decis. România nu a aflat încă ce a decis. Ce mai rămâne de făcut este ca parlamentul să se trezească!

PS

Sper că este evident despre ce vorbesc. Pentru noi, 9 decembrie va fi o zi tristă…

11 comentarii la “Acum Parlamentul poate dovedi că există! Sau nu…”

  • gabicretu

    Dupa deciziile luate la Consiliul European de astăzi, cea mai buna evaluare o face Cristine Lagarde ”Este un pas semnificativ pe calea Dreapta”. Prefer calea Stanga!

  • N. Raducanu

    Intr-adevar, se adopta usor decizii istorice doar pentru ca o tara relativ mica nu poate spune NU, cand cei mari spun DA. Printre altele, in deciziile luate ieri la Bruxelles, este vorba si de sanctionarea tarilor ce nu indeplinesc niste conditii procentuale impuse prin documente ale UE, semnate – la elaborare sau dupa aceea – si de niste reprezentanti, totusi temporari, ai tarii noastre. O buna guvernare nu se reduce insa la 3% deficit bugetar si 0,5% deficit structural. Chiar si aceste cifre pot face, de la o tara la alta, fie bine, fie rau pe termen lung, populatiei. A da aprecieri ca o guvernare este sau nu corespunzatoare, necesita un amplu set de criterii, nu numai financiare, ci si politice si sociale, alese cu grija si suficient de flexibile pentru a fi adaptabile specificului national. Aplicarea automata de sanctiuni, financiare sau penale, de catre un organism international, ar reprezenta o incalcare grava a brumei de suveranitate pe care o mai poseda tarile membre ale UE. Fara indoiala ca aceasta va provoca cu timpul nemultumirea populatiei, cu riscul de a fi martorii unei recrudescente a nationalismului de extrema-dreapta.

    P.S. Unde poate fi citita evaluarea d-nei Lagarde?

    P.P.S. Este interesant ca partidul social-democrat german, nu a criticat deciziile luate la Bruxelles decat sustinand ca ele sunt insuficiente si ca d-na Merkel trebuia sa fie mai hotarata in promovarea liniei de „salvare” a euro-ului. Probabil ca pozitia P.S. francez va fi asemanatoare. Ce sa mai credem deci despre partidele „stangii” oficiale europene?

  • Dinica peromaneste

    Uniunea Europeana nu e un drept, ci un merit. A gandi ca +27 de natiuni pot merge mai departe pe modelul Lisabonei e o iluzie.

    Romaia ar face bine sa-si vada interesele si poate chiar sa… nationalizeze niscaiva obiective strategice. Oops, ultima data cand TOATE erau nationale, l-am omorat pe Ceausescu si de acolo, in secventa scurta, am distrus totul si am devalizat bancile…

    Post-neo-colonialism pe fatza? Turbo!

    Gabriela, aici nu-i vorba de stanga vs. dreapta, ci de da pe fatza ceea ce se intampla deja de ceva timp. Unii conteaza mai mult decat altii, iar noi am facut totul sa contam din ce in ce mai putin.

    @ N. Raducanu: Social Democratii germani sub Schroeder au fost cei care au pus bazele presperitatii germane de acum–si pentru asta au deviat de la social democratie. Recrudescenta nationalismului este intr-adevar din nou in cratzi, pentru ca pana si un semi-mastodont ca Germania trebuie sa stie ca la actiune exista si reactiune. Asaincat, daca franco-germanii nu vor avea in proiect ideea de justitie la nivel european, bunastarea lor va fi de scurta durata.

  • gabicretu

    @RN, Dinica,
    Romania nu este membra a zonei euro; suntem influentati de masuri, bineînțeles. Totuși, aderarea la pactul Euro plus iar acum la pactul fiscal nu era obligatorie; era o alegere care presupunea luarea în considerare a multor variabile și discutarea lor; cu avantaje și dezavantaje.
    Cand vorbesc de stanga si dreapta ma gandesc nu la partide ci la tipul de organizare sociala care a triumfat. NU s-au salvat statele; s-au salvat băncile! Pe seama celor care trăiesc din munca lor și, parțial, pe seama economiei reale (nefinanciare).
    Daca contam sau nu, decidem noi insine; sau reprezentantii nostri… Mai bine s-ar abtine.

  • Dinica peromaneste

    Stanga a murit, Gabriela. Candva prin anii ’90. In Romania, noi n-avem Stanga, ci oameni de stanga–printre care te remarc(i).

    D’asta io zic, Sa traiasca/renasca Stanga!

    Da, bancile sunt salvate (desi, in varianta Merkel mai putin decat in varianta salbatica anglo-saxona).

    In toata seriozitatea, lumea se afla in fatza mai multor tipping points. Cum nu stiu ce si cum, merg pe ce stiu ca a functionat in istorie cand capitalismul tembel a luat-o razna, Stanga. Poate ca vom continua conversatia asta, sunt absolut interesat sa aflu cum se vad lucrurile dintr-o perspectiva ca a ta.

    Reprezentantii nostri, daca te uiti cu atentie si chiar mai aproape in PSD, sunt cei care sunt. As vrea sa cred ca Nastase a ajuns la altitudinea de la care sa vada cum ar trebui facute lucrurile. N-am nici macar atata speranta in ceea ce-i priveste pe cei mai multi–s-au pre-ocupat exclusiv pe practica politica, citeste, castig de avere si alegeri)–nu teorie, nu practica ne-politica.

    Pe curand, Dp

  • gabicretu

    @Dinică,
    1. Am ajuns clasic în viață; afirmația că la noi nu există Stanga ci doar oameni de stanga (putini) este lucrul pe care-l repet cel mai des, probabil; și nu se supără nimeni de această constatare, aici este problema…
    Poate că generalizăm, totuși, prea mult. Lumea este mare și mișcări diferite de ceea ce este în SUA și UE se petrec; nu știm încă care va fi rezultatul final; nu mai trăim într-o lume unipolară, asta este sigur!
    Uneori, dacă îi ascultăm pe cei mulți (dar să fie eșantion reprezentativ cu adevărat!) ajungem la concluzii mai bune decât ale celor puțini și deștepți (sic!). Întotdeauna am remarcat cum opinia majoritară a fost confirmată de istorie; opinia românilor despre ce se întâmplă în Libia prin martie era aceeași la care au început să ajungă marii analiști de stânga abia prin octombrie 🙂
    În rest, suntem de acord, mai puțin speranțele…

  • Bibliotecaru

    Păi eu tocmai mă gândeam să scriu o doctrină a stângii româneşti… şi iacă, nu e nevoie de ea. 😀

  • Dinica peromaneste

    „opinia românilor despre ce se întâmplă în Libia prin martie era aceeași la care au început să ajungă marii analiști de stânga abia prin octombrie ”

    pai n-am scris atunci la peromaneste ca ba’sescu avea dreptate? mme merkel s-a abtinut si ea. deci, daca ce am zis si eu dintotdeauna despre libia apuca si altii sa zica/vada acum, ce ma face asta pe mine?

    daca n-ai sperante/optimism in politica, te-ai gandit sa te intorci la catedra/scris? Sau eu sunt cel care n-are? Pai eu n-am speranta in politicienii profesionisti, astia-s maestrii status-qvo-ului.

  • gabicretu

    @Dinica,
    1.Coleg cu mine 🙂 http://www.gabrielacretu.ro/nimeni-nu-are-indoieli-in-romania-fa%C8%9Ba-de-razboi.html (vezi comentariile)

    La noi Libia, în realitate, nu a fost subiect de dezbatere politică; ai scris ceva, am scris și eu; subiectul nu a prins… Basescu a decis în prima zi una si s-a razgandit în alta, intr-un moment în care toți făceau pași inapoi.
    Să mai trag concluzia că politicienii învață din istorie (cea proprie!) chiar mai puțin decât omul de rând!?

    2.Iarasi este vorba de o lipsa de speranta directionata, cum era si in cazul neintelegerii anterioare (cu optimismul excesiv); nu cred că soluția stă în repetarea trecutului, chiar daca ar fi doar părțile bune. Cred că o alternativă este necesară, posibilă și că ea nu trebuie să fie simplă alternanță la putere. Miza este societatea și viitorul, nu puterea.

  • Dinica peromaneste

    Hmm, si eu care credeam ca… Asta este, cei care au dreptate nu-s populari. Sa castigi o alegere trebuie macar sa te perceapa ca popular-a.

    Ba’secu mi-a aratat cu Libia (si cateva alte ocazii) ca are instinctul corect, daca nu si consilieri care sa-i spuna ce si cum. Problema cu el este ca n-are principii.

    Gabriela, in general nu-s optimist–uni versus multi polar samd. In ceea ce priveste Romania am ceva optimism si am sa spun si de ce: Suntem intr-o nenorocire asa mare ca si gesturi relativ marunte ne pot imbunatati viatza de pe o zi pe alta. In alte cuvinte, nu-i nevoie de cine stie ce complicatie s-o ducem mai bine. Dintr-alta perspectiva, ce-i mai usor, sa dublezi standardul de viatza al romanului sau al occidentalului?

  • goe

    @dinica
    „ce-i mai usor, sa dublezi standardul de viatza al romanului sau al occidentalului?”
    Cel mai usor e in Congo, unde ajungeam daca iesea Bombo…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *