• In Stiri
  • pe

Agenţia de cooperare a reglementatorilor din domeniul energiei va lua în considerare interesul consumatorilor

Strasbourg, 18 iunie  

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a atras atenţia marţi seara, în plenul Parlamentului European, asupra aşteptărilor legate de noua Agenţie de cooperare a reglementatorilor din domeniul energiei în sensul întăririi rolului autorităţilor naţionale de reglementare, armonizării tehnice a reţelelor europene, monitorizării atente a evoluţiilor de pe piaţa energetică, şi, mai ales, a luării în considerare a interesului consumatorilor. Intervenţia doamnei Creţu a fost făcută în cadrul dezbaterii privind „pachetul energetic”.  

Proiectul iniţial al Agenţiei de cooperare a reglementatorilor din domeniul energiei a pus Parlamentul în faţa a două posibilităţi: să respingă o instituţie inutilă sau să creeze una eficientă. S-a optat pentru a doua soluţie. Amendamentele, în general convergente, adoptate în comisii au modificat substanţial prerogativele iniţiale”, a declarat doamna Creţu, care a stabilit, prin avizul său („opinion draftperson”), poziţia Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) în acest dosar.  

Drept urmare, în acest moment, ne aşteptăm ca, prin activitatea sa, Agenţia să întărească rolul autorităţilor naţionale de reglementare şi să le sprijine funcţionarea, să permită armonizarea tehnică a reţelelor europene drept condiţie pentru o piaţa internă reală, să facă posibilă furnizarea reciprocă de energie între statele membre, să ia în considerare interesul consumatorilor -în special a micilor consumatori- în decizii, să monitorizeze atent evoluţiile pe piaţa energetică; ne aşteptăm ca agenţia să fie un instrument util al politicii energetice comune„, a detaliat eurodeputata. 

Totodată, potrivit Gabrielei Creţu, „nu ne aşteptăm ca acordarea acestor prerogative să reducă responsabilitatea Comisiei Europene faţă de Parlament şi în îndeplinirea politicii energetice, nici ca deciziile de ordin tehnic să se substituie celor politice. Energia suficientă şi la preţuri accesibile tuturor rămâne obiectivul final„.  

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *