• In General
  • pe

Am descoperit de ce nu merge turismul la noi

S-au formulat tot felul de raspunsuri la intrebare. Ca nu avem drumuri… Ca sezonul la mare inseamna doar doua – trei luni… Ca nu-l promovam cum trebuie…

Toate raspunsurile au temeiuri in realitate. Niciunul nu este insa mai aproape de adevar decat acesta: principiul sistemului este „Hai sa asteptam sa vina fraierii!„.

Vand descoperirea si Elenei Udrea; pe gratis, ca suntem in coalitie.  Parca vad rezultatul. Seriosii lipsiti de imaginatie  ar spune ca va incepe reabilitarea monumentelor care ar merita vazute, trasarea si refacerea rutelor care duc spre ele, construirea unor puncte de divertisment (parcuri acvatice, de exemplu), stimularea activitatii culturale care sa ofere variate posibilitati de petrecere a timpului (liber, ca de asta face omul turism), transformarea ramanerii in urma in avantaj… ecologic, etc.

Eu cred insa ca ideea geniala va fi lansarea unei campanii media, eventual cu doamna ministra drept protagonista. Asta dupa ce o cercetare sociologica va fi descoperit unde anume este o densitate mai mare de fraeri pe metru patrat, ca sa fie targetata (sic!) mai bine campania.

Ceea ce nu vor spune sociologii este ca   NU EXISTA DESTUI FRAIERI cu bani pe lume ca sa se dezvolte turismul romanesc! Atentie, deci…

13 comentarii la “Am descoperit de ce nu merge turismul la noi”

  • Peter Gluck

    Perfect adevarat! Cei care lucreaza in turism la noi sunt oameni care nu iubesc turistii; iubesc banii lor dar asta nu pare destul. Turistii, care s-au invatat rau in alte parti- au pretentii prea mari. Vor chiar un turism cu fata umana. Cei care vin la noi sunt re-educati dar dupa aia nu mai vin, ca sunt oameni dificili.

  • Iceflame

    Traim intr-o tara murdara.Foarte murdara.Ce avem noi s-ar putea numi -Romania,taramul peturilor,si al sacoselor goale,sau,tinutul gunoaielor.
    Mai e si -Romania tara fara bude,sau cu bude-soc pentru orice turist normal.Trebuie sa spunem aici insa ca,in ultimii ani,s-au mai construit unele,prea putine insa,majoritare raman cele murdare si foarte-foarte urat mirositoare.
    Din pacate,rarele initiative de lovitura de stat in aceasta republica a gunoaielor sunt foarte repede inabusite de catre majoritarii imprastietori.
    Traiesc cu senzatia ca Plasticul ne-a invadat definitiv si ca sansa de a ne salva se indeparteaza pe zi ce trece.
    Spun asta cu naduf.Locuiesc undeva in apropierea unuiu lac.Nu va mai spun ce se intampla in fiecare week-end pe malurile lacurilor de la noi ca stiti si singuri.
    Cu greu reusesc sa mentin sub control si curata,o portiune de vreo 3-4oo de metri de-a lungul lacului.Fac asta pentru ca imi place natura,pentru ca iubesc locurile in care am copilarit si pentru ca am gasit ceva intelegere la cei de la Apele Romane.
    E o lupta permanenta intre mine si romanul doritor de gratar si de pescuit dar nedoritor de curatenie.
    Pana acum,pe portiunea pe care o am in ingrijire,am castigat batalia.Insa ce inseamna 400 de metri dintr-un lac al caror maluri insumeaza cca vreo 10 km?
    Vecinii ma cred deja plecat cu pluta.Cum adica sa platesti (concesiunea) ca sa faci curat dupa ceea ce au lasat altii in ani si ani de turism-de-marginea-orasului? Pe multi din ei(dintre vecini vreau sa spun) i-am surprins in timp ce lasau gunoi menajer pe pajistea verde…
    Tebuie sa facem NOI si URGENT ceva ca sa schimbam chestia asta.
    Daca nu,PLASTICUL si NESIMTIREA vor castiga definitiv si iremediabil batalia.
    Asta asa,ca tot veni vorba de turism…

  • Iceflame

    Am scris rapid (si cu ciuda) si am postat direct.De aceea au aparut chestii ca virgula in plus din „taramul peturilor,si”, sau „cca vreo”.Scuze..

  • Partizanu

    Pe litoral e nasol fiindca dupa ce ca serviciile sunt de doi lei mai costa si o gramada de bani. In Saturn (nu Mamaia) doua sezlonguri si o umbrela costau 45 RON pe zi, o masa sanatoasa nu ajunge sub 70-80 de lei la doua persoane in conditiile in care la Paris cu 30 de euro poti sa mananci destul de bine. Nu ar trebui mizat pe promovarea „pietroaielor” fiindca turistii (mai ales mai tineri) nu mai sunt interesati de asa ceva si oricum ce are Romania de oferit? Francezii au 46 de castele numai pe valea Loarei. Noi cate avem in total?
    Turistii straini sunt si ei oricum plictisiti de „monumente”. Ideea cu „ramanerea in urma” e buna- am vazut un grup de olandezi care au venit in Romania undeva printr-un sat de munte sa mulga vacile, sa dea boabe la gaini etc. Lucruri care pe la ei nu prea se mai fac. Desigur ca si la nivel oficial cand vin pe aici tot cam ca pe la zoo se uita la omologii romani. Intra probabil la capitolul „intoarcerea in timp”…

  • gabicretu

    @Nu ma gandesc doar la turistii straini cand vorbesc de dezvoltarea turismului. Si romanul, saracu’, poate vrea sa se rupa o saptamana, doua, de treburile de toate zilele. Or, pentru turism de masa, al nostru este prea scump; pentru turism destinat celor mai pretentiosi, este prea prost…
    1. Facem (observati ca nu dau vina pe nimeni!) prea multa mizerie.
    2. Nu suntem atenti deloc la detalii
    3. Iertare, dar nu avem deloc imaginatie…
    4. Uneori nu ne facem nici macar banala obligatie de serviciu…
    Exemplu
    Imi stric masina prin niste gropi de neocolit din cauza densitatii pe metru patrat. Dupa 5-6 ore ajung la Sovata. Altadata, cu vreo 15 ani in urma era destul de cocheta si curatica statiunea. De atunci, nimic nu s-a schimbat. Nimeni nu a mai dat un var pe vilele in care te poti caza. Magazinele cu lucruri traditionale (romanesti si unguresti) au falimentat, probabil. In locul lor, chinezarii ne-traditionale peste tot.
    Drumul prin statiune nu mai exista. Probabil ca s-a inlocuit canalizarea. Au fost scoase bordurile (atentie, Videanu!), s-au sapat santurile si apoi s-au umplut cu, ati ghicit, niste pietroaie. Ceasul floral din centru nu mai exista. In locul lui, o platforma de prundis…
    Singura gogoserie este la locul ei, vanzatorii de porumb fiert, de asemenea.
    Pe atunci eram mai tanara si mai saraca. Stateam la tanti Marika, o doamna vesela si plina de energie care facea supa de visine…
    Acum stau la singurul hotel de patru stele; cel putin pentru asta am platit o gramada de bani. Ajung moarta de oboseala. Deschid minibarul in care sunt niste sticlute cu rachiu si cu vin; nu tu o ciocolatica, o aluna, o migdala, ceva de ciugulit… Vine cina repede. Cobor infometata la sase fix. Scarile sunt macabre, nu au fost renovate; doar la fata s-au facut schimbari… Ajung la restaurant. Mancarea este deja rece, rece!!! Cei care vin la 9 isi vor aduce aminte ca nu e bine sa mananci tarziu… Apa nu este inclusa in meniu!
    Merg la bazin. Cica este spa dar nu functioneaza decat vreo trei duze cate zece minute pe ora, nu sunt precizate orele; in schimb, densitatea pe metru patrat este ca la gropi, mare.
    A doua zi plec la balta (lacul Ursu). Ma intorc si, surprise! Patul este nefacut, consumabilele neschimbate, praful nesters, paharele exact acolo unde le lasasem. Nici macar sticluta de vin pe care o luasem din minibar nu fusese inlocuita. Totusi, personalul care face curatenie trecuse pe acolo!
    Imi aduc aminte cu nostalgie de camerista de la Tunis care imi impaturea pijamaua sub forma de floricica si imi regla patul in fiecare dupa-amiaza pentru ca sesizase ca dormeam cu perna sub picioare… Si de bunatatea de cus-cus… Acolo a fost ultima mea vacanta, in 2003 – 8 zile, all inclusive, adica si avionul Bucuresti Tunis si retur – 380 euro, inclusiv taxa de single, 30 euro. Acum am platit, fara apa, fara pranz, fara transport, fara drum, 2400 RON! Ce vreti, e 2009 si e criza! Iar eu sunt in a doua zi de vacanta (7 zile!). Cine stie ce ma mai asteapta…
    PS
    Cina din aceasta seara era tot rece la sase fix.

  • N. Raducanu

    Repet si eu : Perfect adevarat! Daca cu ideea „Sa asteptam sa vina fraerii” se pot castiga ceva bani, de ce sa mai cheltuim pentru a aduce hotelurile la un nivel egal cu cele din…Bulgaria? Acum vreo luna si ceva, in aeroportul Düsseldorf, am trecut in revista mai toate birourile de turism ale unor companii mari de turism occidentale, ce faceau oferte pentru vacante in statiuni celebre, de la Phuket in Thailanda, la Kemer in Turcia si la Algarve in Portugalia. Nici o singura oferta insa pentru Romania. Intreband la ghiseul TUI, au cautat in computer si mi s-au oferit doua propuneri: hotel Europa in Eforie si un hotel, Majestic parca, in Mamaia. Dar preturile erau duble decat cele pentru hoteluri tot de 4 stele in Bulgaria. A urmat o intrebare legitima a celor de la ghiseu : De ce doriti neaparat in Romania?.
    Zilele trecute primesc un telefon de la Eforie de la un amic ce locuieste la Paris si care, dupa 40 de ani, revenea in Romania pentru tratament la „Europa”. Zborul, apoi trei saptamani la hotel 4 stele, semi-pensiune, l-au costat 2400 euro. Era foarte multumit, dar nu intelegea de ce, de la Paris, in timpul verii, pentru turistii ce vor sa vina pe litoralul romanesc, exista doar curse la Varna, de unde sunt dusi apoi cu autocarul la Eforie sau Mamaia (80-100 km.)

  • Iceflame

    @Gabi
    Ca e rece cina la sase sau la noua,nu e asa de grav.Fii atenta insa sa nu fie facuta din produse expirate,vesela sa nu miroase a pipi de sobolan,vezi bine ce bunuri lasi in camera si mare atentie la portofel cand esti pe strada…

  • Iceflame

    @ Gabi
    Enjoy!!!

  • sorin

    La noi nu o sa mearga nimic pana cand nu o sa ne schimbam viziunea asupra respectului pentru semeni si pentru mediu. Asa cum este tratat turistul asa este tratat si pacientul, asa este tratat si elevul, calatorul de transport in comun…etc…etc…Noi nu ne respectam pe noi, intre noi,aici e buba.Si mai e o hiba care porneste de la clasa politica care a facut legi schioape si anume lipsa responsabilitatii…

  • Bibliotecaru

    Eu am altă părere.
    Eu cred că turismul la noi nu merge pentru că vrem să avem un turist pentru un turism pe care nu-l avem. Cum să aduci în România un turist de Ritz-Carlton oferindu-i condiţii de Hotel Cişmigiu? Doar cerându-i mai mulţi bani?

    Eu cred că ţinta noastră ar trebui să fie un alt turist, România ar trebui să promoveze un alt mod de a face turism. Iată câteva filmuleţe care, cred eu, că promovează mai bine turismul decât clipul doamnei Udrea.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/08/o-da-turismului-romanesc.html

    PS.
    50% dintre cei doi eroi ai filmului sunt români, 50% sunt germani… 😀 Cu alte cuvinte este vorba despre atragerea turiştilor străini. Mai multe despre peripeţii pe blogul artistului jeg.ro

  • gabicretu

    @TOTAL DE ACORD ca singurul turism care ar avea succes este unul alternativ. Pentru asta insa ne trebuie ceva umor, dorinta de a promova un stil de viata sanatos, mai putin snobism, mai mult simt al aventurii mici… Le avem!?
    Faine clipurile!

  • gabicretu

    @Cineva din hotel imi citeste blogul! Observ un usor progres in servicii exact in punctele sesizate.Nu si la cantina. Pardon! Restaurant.
    @Sorin, ai pus punctul pe I (i). Doar ca, fara a te contrazice, lipsa responsabilitatii este mai generala; nu apartine doar politicienilor. Sa nu reincep epopeea renovarii apartamentului pe care v-am povestit-o saptamanile trecute… Apropo, pentru nici o prestare de servicii, exceptand cele incluse in pret si platite la magazin, nu mi s-a dat chitanta… Asta, pentru evaluarea partii negre a economiei. Partii mici. Despre evaziunea mare…

  • artistu

    Gabi o sa iti spun o vorba auzita la un patron de bar caruia in plina criza ii merge super bine cu 3 terase deschise in ultimele cateva luni:
    DA-I ROMANULUI MANCAREA APROAPE GRATIS (SI SE POATE DACA CUMPERI IBNGREDIENTELE DIRECT DE LA PRODUCATOR) SI EL VA VENI SI VA CUMPARA BAUTURA SI SERVICII! SI TE SCOTI BINE DE TOT! PLUS CA RETUL ACHETLUI CATRE EL, VA DEVENI COMPARABIL CU CE SE OFERA IN BULGARIA, TURCIA SAU GRECIA!
    Si nu mai adauf nimic…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *