Amintiri din viitor

Asa s-ar fi putut numi editorialul de maine. Motivul?! Atat mi-a trecut prin cap drept solutie la urmatoarea dilema: Cum sa descrii  un eveniment inainte de a avea loc  fara sa faci pe prezicatorul, chiar daca poti si Cum faci ca relatarea sa para despre trecut, chiar daca nu e… PS Este clar, banuiesc,  ca in momentul in care am scris articolul nu avusesera loc nici reuniunea exceptionala a Consiliului European, nici dezbaterea din plenul Parlamentului. Ea continua inca… De ce ascult oare ceea ce stiam demult?!

10 comentarii la “Amintiri din viitor”

 • Bibliotecaru

  Spuneţi în articol că Olimpiadele oprea războaiele. Olimpiadă de anul acesta a oprit cutremurele. Au fost cutremure imediat înainte şi imediat după. Începe să mi se construiască o certitudine cum că aceste cutremure sunt provocate de mâna omului… aş crede că Rusia este mai aproape de astfel de arme decât America. Mă gândesc şi că NATO este atât de rezervat tot din această cauză, de frică să nu vină cutremurul şi la ei.

 • gabicretu

  @New Orleans a fost evacuat in aceste zile, la exact trei ani de la precedentul uragan. Evacuati mai bine acum; atunci uitasera vreo saptamana de cei cincizeci de mii de locuitori care nu putusera sa fuga prin mijloace proprii. Tot din cauza rusilor o fi uraganul sau amnezia?!

 • Mihai Epure

  @gabi
  Nu te mai agita!Bibliotecaru e iar in una din fazele sale de pesimism exagerat. Societatea americana e in impas si nimeni nu poate rezolva problema, olimpiadele au cumva puteri supranaturale si cine stie ce urmeaza.
  O sa-si revina singur. Sau cel putin sper!

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Şi din cauza ruşilar, dar mai ales din cauza americanilor şi a chinezilor, adică principalii poluatori. Este evident că asemenea fenomene extreme urmează calea transformărilor antropice.

 • Bibliotecaru

  @ Mihai Epure
  🙂
  Dar nu sunt singurul:
  Catastrofe Naturale
  Citind explicaţiile din articol poate că se observă că marile cutremure chinezeşti sunt precedat de mici cutremure care sunt amplificate în unele mari.

  Sau, am să citez dintr-un articol publicat de Andrei Comănescu:
  În anul 2003 apărea la Editura de Înalte Studii Militare o carte ciudată: „Războiul geofizic – tehnici de modificare a mediului înconjurător în scopuri militare” sub semnătura cercetătorului militar colonel dr. Emil Străinu. În cartea menţionată, războiul geofizic e prezentat ca un nou tip de conflict militar bazat pe tehnici de modificare a mediului înconjurător în scopul agresiunii militare, metode care produc pe cale artificială dezastre naturale diverse, de la ploi torenţiale şi inundaţii la… cutremure.

  La întrebarea dacă seismul devastator urmat de tsunami ar fi putut fi provocate de om, expertul militar Străinu a spus: „Nu numai că este posibil, dar este şi foarte probabil. Omenirea are la această oră puterea tehnologică de a produce ploi, uragane şi cutremure. Marile puteri studiază asemenea tehnici de pe vremea Războiului Rece”.

  „În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat în Asia poate avea patru cauze. Prima ipoteza este testarea, în ideea războiului geofizic, a unei arme nucleare foarte puternice scăpate de sub control din cauza unor greşeli de calcul a calităţii sau cantităţii materialului detonat. A doua ipoteză este testarea unei arme cu particule de energie ultraînaltă asupra scoarţei terestre. A treia ipoteză e un experiment militar necunoscut. A patra ipoteză e cea a unui scandal provocat pentru a masca altceva mult mai grav”, ne-a explicat Emil Străinu.

  Sau, un ziar, Expresul de Sud

  Ori poate că sunt numai eu pesimist.

 • Mihai Epure

  @Bibliotecaru
  Sint de acord cu teoriile despre influentarea climatului, schimbarile provocate de impactul omului in natura dar astea sint chestii care se intimpla „la suprafata” deci deasupra-incalzirea planetei, furtuni care din cind in cind se dezvolta pina la stagii neintilnite samd. Sa sustin insa ca miscari tectonice sau eruptii vulcanice sint provocate de om… mai putin. Cu toata tehnologia si puterea militara pe care umanitatea o detine in momentul de fata cred ca ar fi imposibil. Binenteles cind scrii un articol sau o carte pe aceasta tema, trebuie sa creezi un apel mai mare la cititor pt a vinde. Daca nu vinzi-nu faci bani=ti-ai pierdut timpul de gratis! Si cine vrea asta? Nimeni.
  Acum 500 de ani Galileo Galilei a studiat fenomene astronomice de unde celebrul”E pour si move”. El a conclus ca temperatura pamintului este in legatura directa cu nr de pete pe suprafata soarelui. Ca societatea umana contribuie intr-o oarecare masura la incalzirea globala, e neindoielnic dar mergind inapoi la argumentul lui Galileo, incalzirea este un fenomen natural si face parte integranta din viata planetei. La fel din viata planetei fac parte si miscarile tectonice iar cine vrea sa vinda o carte scrie despre cine stie ce experimente „secrete” ale rusilor, americanilor sau chinezilor.
  Ca sa te convingi cam cit de „izolata” si „secreta” poate fi orice parte din lume poti face un search pe google pt”zillow” ca sa-ti vezi coltul de strada unde locuiesti. Si asta e posibil printr-un satelit de uz civil. Imagineaza-ti cam ce are NASA sau rusii sau chinezii!

 • Bibliotecaru

  @ Mihai Epure
  Acest Zillow.com este un site care foloseşte un banal program de mapare, asemănător cu Google map, la nivel de SUA, este folosit ca sistem de agenţie imobiliară. Ceea ce vedeţi acolo este o mapare prin satelit cu rezoluţia între 1 şi 2 metri. Este o tehnologie comercială veche de 10 ani (probabil de mai mult timp o soluţie pentru armată). Există astăzi tehnologi de a scana şi la mai mulţi metri sub pământ, tot o tehnologie veche şi asta.
  Dacă aţi citit cu atenţie, eu v-am oferit, printre altele, părerea unui militar român aflat într-o poziţie privilegiată a informaţiilor. La jocurile olimpice am fost martori cum Chinezii au produs acea ploaie pentru a înlătura cât de cât poluarea. Chiar şi noi avem o soluţie de provocarea a ploii trăgând în nori cu o substanţă care răceşte brusc zona. Evident apa condensează şi cade. Doar că de la asta la catastrofe este cale lungă. Eu nu spun că toate cutremurele sunt provocate de om (de erupţii nu am vorbit), nu spun că toate uraganele sunt provocate de om, că tsunamiurile sunt o mână criminală, spun însă că ele pot fi provocate de om, şi această tehnologie poate fi folosită ca armă. Caracterul secret nu este de la un guvern la altul ci doar la nivelul populaţiei.

  În ceea ce-l priveşte pe Galileo Galilei şi al lui „Eppur si muove” sunt foarte multe de spus şi lucrurile nu stau deloc aşa cum spune istoria romanţată a ştiinţei, anume că domnul Galilei stătea cu ochii în luneta pe care a inventat-o şi a făcut ştiinţă. Domnul Galilei a afirmat mişcarea pământului pe considerente filosofice. În acea perioadă ştiinţa avea o puternică latură metafizică şi mai puţin materialistă, empirică şi demonstrabilă. Căderea teoriei care definea sistemul geocentric a început cu Marsilio Ficino (1433 – 1499), desigur astrolog, ca mai toţi oamenii învăţaţi în acea vreme, preocupat de magie, mnemonică (o ştiinţă importantă şi „de fiţe” a vremii) şi desigur filosof, disciplina de bază a învăţaţilor. Domeniul de expertiză al lui Ficino: Platon. Nu are sens să intru mai în amănunte, acest Ficino descoperă filosofic că pământul nu poate fi planetă de categorie I ci ar trebui să fie planetă de categorie II, iar dacă este aşa, atunci ar trebui să se învârtă şi să fie rotundă şi nu plată. Evident că se zdruncina din temelii sistemul lui Claudius Ptolomeu acceptat oficial de Biserică.

  De aici până la „ipoteză heliocentrică” dezvoltată de Nicolaus Copernic nu a fost decât un pas, pentru că dacă Pământul se învărtea şi nu era centrul universului, atunci el trebuie că lua locul unei planete banale şi Soarele, ca fiind „cea mai puternică” stea de pe cer ar trebui să fie la mijloc, cea în jurul se învârt toate.

  De aici totul este preluat de Giordano Bruno, despre care toată lumea ştie că a murit pentru convingerile lui ştiinţifice ars pe rug de inchiziţie. Ei bine, problema care a lansat atacul inchiziţiei nu a avut nici o legătură cu ştiinţa ci tot cu filosofia ci, ei bine da, cu mnemonica. Domnia sa a afirmat în cărţile lui exact dimensiunea eretică a vremii. Inchiziţia l-a întrebat dacă îşi retrage afirmaţiile, mai ales că domnia sa era la bază teolog şi nu la prima abatere, şi el a susţinut pe faţă că e eretic… în acea vreme ereticii erau arşi pe rug, în consecinţă astfel s-a şi întâmplat.

  Galilei nu a avut de făcut decât să gândească o mişcare mecanică care să explice ceea ce vedem pe cer, desigur, un lucru complicat pentru acea perioadă, pentru că nu existau, nu-i aşa, transcrieri în matematică a fenomenelor mecanice.
  Iată o istorie, pe scurt, mult mai puţin romanţată, dar mult mai omenească.

  Trebuie să recunosc că nu ştiu ca dl. Galilei să fi făcut o legătură între petele solare pe care le văzuse (cea mai veche atestare a petelor solare este făcută de Anaxagoras, undeva prin 500 înainte de Hristos, cu 2000 de ani înainte, deci nu se poate spune că le-a descoperit Galileo) şi temperatura pământului, dar este posibil, de ce nu.

 • Mihai Epure

  @Bibliotecaru
  Galileo nu a afirmat ca a descoperit petele solare ci legatura intre nr de pete si temperatura pamintului. binenteles ca o teorie. Partea buna insa e ca avem din nou „Bibliotecaru” asa cum il stim: plin de amanunte si gata sa aduca lumina in orice. Vezi nu ne atit de greu sa vezi viata intr-o culoare diferita!
  Oricum din partea tuturor, multumim pt detalii!!!

 • gabicretu

  @Rodica,
  Sa fie clar! Nu e vorba de a critica o persoana. Este vorba de valorile pe care le reprezinta si apara. Si nimeni nu ma va convinge ca Isus ar aproba razboiul din Irak (in eventualitatea ca Dumnezeu nu a avut alta treaba decat sa-i puna pe americani sa-l poarte). Decat asa crestini, mai bine fara.
  Feminismul pe care-l reprezint nu are legatura cu sexul. Daca-i vorba de sex, sunt femei care sunt mai „barbati” decat media si barbati pe care-i prefer unor femei pentru obiectivele pe care le au si valorile in care cred. Splendizii barbati de sex feminin aflati in politica mondiala au subminat incercarile de a permite femeilor sa exprime pozitii diferite si sa schimbe aspectele care trebuie schimbate. Argumentul e simplu:” Nu vedeti!? Sunteti la putere si politica este aceeasi ca totdeauna. Ce importanta are daca sunt femei sau barbati cei care decid!?”

 • Bibliotecaru

  Dumnezeu nu are cum să pună creştinii să se bată cu musulmanii… doar cred în acelaşi Dumnezeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *