• In General
 • pe

Antieuropeni, la carte!

Amicul nostru antieuropean face o foarte semnificativa analogie intre Uniunea Europeana si Uniunea Sovietica, semnificativa pentru felul in care se fac la noi analizele si comparatiile – dupa ureche. Singura care conteaza e prea sfanta opinie (nu publica ci personala).

Fara polemici, as vrea sa fac doar niste MARI rectificari ce nu suporta amanare:

1. Comisia Europeana are 27 de membri desemnati de fiecare stat membru, audiati de PE si acceptati sau nu (v. primul candidat al Italiei – Roko Butilione – in Comisia Barroso sau multiplele audieri ale altora); Comisia este supusa controlului PE precum si expertizelor independente (precum cea care a dus la demisia Comisiei Santer in ‘99 dupa acuze de coruptie si nereguli).

2. Deciziile legislative in UE sunt atributul Consiliului Uniunii Europene sau Consiliul de Ministri (345 membri – reprezentand statele, guvernele nationale) si Parlamentul European (785 membri – reprezentand cetatenii UE). Romania are 14 voturi in Consiliu iar romanii 35 de reprezentanti in Parlament prin care exercita influenta asupra legislatiei.

3. In Uniunea Europeana sunt oficiale 23 de limbi (care se vorbesc si in Parlament) tocmai pentru a pastra identitatea nationala si culturala a fiecaruia (comisarul roman e chiar responsabil cu acest lucru, nu cu traducerile…)

4. In Uniunea Europeana exista reguli democratice care trebuie si sunt respectate.

Incep sa cred si eu ca UE are o problema noua, mai ales de cand au aderat romanii, cu exercitiul lor democratic foarte indelungat si cu credinta ca, daca ei cred ceva, acela este si adevarul…

Astept comparatia cu SUA.

5 comentarii la “Antieuropeni, la carte!”

 • Cathy Raducu

  Sambata, Ministrul Educatiei s-a contrazis cu elevii de clasa a cincea in privinta numarului stelutelor de pe drapelul UE. El sustinea ca sunt 15, elevii ca sunt 12. Dupa voi, cate sunt? Ce merge mai bine aici, argumentul autoritatii, sau aritmetica?

 • Nicolae Grigorescu

  Ma bucur ca blog-ul meu atrage atentia. Si inca la un nivel destul de inalt. Doresc sa fac doar cateva mici remarci. In primul rand, NU sunt antieuropean, ci sunt impotriva UE. Respect si admir cultura si traditiile natiunilor europene, ideea de libertate si democratie – si tocmai de aceea sunt impotriva UE pe care o vad ca un adversar ireductibil al acestora. In concluzie, sunt proeuropean, tocmai prin faptul ca sunt impotriva UE.

  Articolul la care faceti referire reprezinta traducerea unui interviu dat de domnul Bucovski – un fost dizident politic in URSS. Prin urmare, nu ma puteti acuza pe mine ca fac comparatii gresite (”dupa ureche”) intre UE si URSS.

  Iar in ce priveste invitatia la carte (pe care o accept)… ar fi bine sa o aplicati si in propria ograda si sa corectati titlul articolului. Pluralul de la “antieuropean” este “antieuropeni”, nu “antieuropeani”.

 • gabicretu

  “European” poate fi o notiune geografica, nu ma indoiesc; in acel caz insa nu este o alegere (pentru noi, cel putin). De regula, il folosim cu alta incarcatura…
  Deviza Uniunii – Unitate in diversitate – nu spune altceva despre cultura (culturi).
  “Argumentul autoritatii” e valabil cu niste multiple conditii… Nu negam insa dreptul la a avea alta opinie (proprie sau imprumutata). Doar incercam sa sugerez – cam direct – ca e bine sa fie bazata pe date corecte.
  Ce nu merge bine poate fi schimbat; trebuie schimbat; inclusiv in modul in care se dezvolta Uniunea (care este un proces in desfasurare, nu un dat).
  PS
  M-am conformat. Multumesc pentru atentia sporita! (lectia de gramatica arata ca profesorul a absolvit deja scoala primara…)

 • Alex

  Oricum eu sunt de parere ca blogul anti-ue e foarte bine pus la punct …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *