Ar fi momentul să ne trezim!

Este momentul să acţionăm! Aşa îşi intitulează Comisia Europeană Programul de lucru pentru 2010; îndemnul nu ni se adresează în special; este pentru toţi europenii. Afirmaţia că şi noi am fi europeni, poate genera însă mari îndoieli. Argumente foarte contondente ar înclina balanţa mai curând spre un răspuns negativ.

În discursul de prezentare a Programului rostit în faţa Parlamentului European, preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat pe un aspect programatic – menţinerea şi apărarea economiei sociale de piaţă europene. Mirarea românilor este justificată. Care economie socială de piaţă!? În România se construieşte capitalismul; chiar şi partidele declarate de stânga consideră că acesta este obiectivul de urmărit. La nivelul guvernanţilor se manifestă o preocupare majoră pentru reducerea cheltuielilor sociale, micşorarea pensiilor şi tăierea drepturilor salariale; acest lucru se întâmplă în anul 2010, an declarat la nivelul Uniunii Europene drept „Anul luptei împotriva sărăciei şi excluziunii sociale”. Faptul că se va îngroşa pătura săracilor cu contract de muncă şi a pensionarilor cu durată de cotizare completă aflaţi sub limita sărăciei absolute, nu îngrijorează. Probabil că la noi, ca la eternul Caragiale – guvernul „luptă…şi dă-i şi luptă, neicuşorule”, doar că luptă cu mâinile goale; sau cu buzunarele, cum preferaţi.

În schimb, vrem să avem scut antirachetă şi avioane de vânătoare; pentru ca să-i putem bate pe ruşi, lasă să se înţeleagă decidenţii noştri; despre iranieni, oricum, ştim prea puţin pentru a-i considera o ameninţare, chiar dacă ar fi… Numai că, zilele trecute, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO a declarat public ceea ce ar fi trebuit să ştie orice politician care nu-i din întâmplare acolo unde se află; a afirmat că Rusia trebuie să joace un rol cheie în „construirea şi operarea” unui scut anti-rachetă comun. Americanii lucrează deja de ceva timp la noul concept strategic al NATO, concept în care Rusia face „parte din familie”; semnarea tratatului ruso-american START, referitor la dezarmarea nucleară, este primul semn că lucrurile chiar merg pe acest drum. Mirarea iar apare. Noi vom fi făcând parte din familie!? Pe noi ne-a consultat cineva!? Dacă ştiam încotro se îndreaptă lucrurile, de ce tensionăm în mod inutil relaţiile cu Rusia!? Ca membri ai NATO, va trebui să acţionăm împreună…

Ideea că nu suntem nici în UE, nici în NATO, ar putea fi însă înşelătoare; o analiză mai profundă arată că acţiunea (sau lipsa noastră de acţiune) merge în sensul obiectivelor europene; deja am îndeplinit două dintre iniţiativele-pilot promovate zilele trecute de Comisie – „Tineretul în mişcare” şi „ O agendă pentru noi competenţe şi locuri de muncă”. Esenţa ambelor programe este stimularea mobilităţii forţei de muncă şi multiplicarea competenţelor. Or, din acest punct de vedere, românii tind să se împartă în trei categorii – cei care deja au plecat, cei care vor să plece şi cei care regretă că nu au făcut-o. Pe această linie nu s-ar putea face mai mult. Cât despre competenţe noi, tocmai am vorbit cu o prietenă pe care o ştiam o excelentă chimistă, cercetătoare în polimeri; am descoperit că se recalificase – este barmaniţă în Londra.

Dincolo de trista ironie, un lucru trebuie remarcat: indiferent de problemă, un nou tip de abordare este din ce în ce mai prezent atât la nivel european cât şi global; el se bazează pe ideea că la problemele care ne afectează pe toţi trebuie să găsim soluţii împreună. Asta este posibil doar dacă suntem pe acolo pe unde soluţiile prind contur; cu sau fără norul de cenuşă, ca să ajungem la timp, ar trebui să ne trezim…

7 comentarii la “Ar fi momentul să ne trezim!”

 • goe

  Articolul asta trebuia sa se numeasca „Rusia, dragostea mea”

  „de ce tensionăm în mod inutil relaţiile cu Rusia!? Ca membri ai NATO, va trebui să acţionăm împreună…” – a devenit cumva Rusia membra NATO si n-am aflat eu??? Si sa actionam impreuna la ce? La faurirea omului nou? Mai bine nu.
  „vrem să avem scut antirachetă şi avioane de vânătoare; pentru ca să-i putem bate pe ruşi, lasă să se înţeleagă decidenţii noştri” – in primul rand scutul nu va fi al nostru si nici sub controlul nostru, asa ca noi nu vom bate pe nimeni cu el. Cine a lasat sa se inteleaga ca ne inarmam ca sa ne batem cu rusii, in afara de dvs? Eu am auzit ca ne ataca ungurii, sau francezii, cam asa ceva! Oare mai exista o limita a decentei in lupta politica sau trebuie noi astia de pe margine care platim si bilet sa admiram acest spectacol grotesc in care niste oameni in costum si cu multe diplome si doctorate isi arunca unul altuia in cap laturi din ce in ce mai urat mirositoare? Nu, e oficial, nu mai exista nicio limita.
  „Rusia trebuie să joace un rol cheie în „construirea şi operarea” unui scut anti-rachetă comun” – asta e cantec de adormit ursul, ca la scut se lucreaza de vreo 20 si ceva de ani deja, la ce sa mai contribuie rusii, la vopsit rachetele? Singurul rol cheie pe care trebuie sa-l joace Rusia este sa faca ciocul mic si sa inchida ochii la niste lucruri. Ceea ce se va si intampla dar numai dupa ce rusii vor primi ceva in schimb. Noi vom afla doar dupa 50 de ani ce au primit… Sper sa nu fim iarasi noi pe post de moneda!
  „Americanii lucrează deja de ceva timp la noul concept strategic al NATO, concept în care Rusia face „parte din familie”; semnarea tratatului ruso-american START, referitor la dezarmarea nucleară, este primul semn că lucrurile chiar merg pe acest drum” – noul plan strategic american include printre altele militarizarea spatiului cosmic. Chiar zilele acestea va avea loc lansarea prototipului X-37B, intr-o misiune a US Air Force. Tratate de dezarmare nucleara se tot semneaza de vreo 50 de ani incoace, fiecare sperand sa se dezarmeze celalalt. Nu se va intampla.
  „Noi vom fi făcând parte din familie!? Pe noi ne-a consultat cineva!?” – nu cred ca tratatele de dezarmare nucleara sunt activitati de familie, eu zic sa mai revizuiti teoria asta trasa de par cu „familia”. De ce nu ne-a consultat nimeni pe noi? Asta a fost o gluma, nu?
  „românii tind să se împartă în trei categorii – cei care deja au plecat, cei care vor să plece şi cei care regretă că nu au făcut-o” – ati omis categoria cea mai importanta: unii care nu vor sa plece nici de-al dracului si din cauza carora au plecat sau vor sa plece toti ceilalti.

 • N. Raducanu

  Grava gresala a d-nei Gabriela Cretu cu acest articol! Sa mearga dansa in raspar cu conformismul romanesc care cere ca Moscova sa fie vinovata de toate relele! Pai nu stie toata lumea ca Putin personal a raspandit ceata pe aeroportul din Smolensk pentru a se prabusi avionul lui Kaczynski? Si ca nimic nu ar fi mai imbarbatator pentru strategii de cafenea decat un nou razboi rece? Iar Obama, care isi permite sa semneze un acord cu Medvedev, isi traieste ultimele zile (luni, ani) la Casa Alba, caci e contestat de cei din miscarea Tea Party? Eu am crezut mult timp ca atitudinea impotriva Moscovei se datoreaza regimului bolsevic instalat acolo, dar acum – cand vad ca rusii beneficiaza de avantajele capitalismului – sunt indemnat de nationalisti sa cred ca rusii sunt genetic dusmanii bietului roman si trebuie sa ne inarmam pana in dinti. Iar pana la confruntarea cu ei, sa ne calim in lupta cu Afganistanul, pana la victoria finala! Bravo, domnu’ Goe! Ce mai face mamitza? Combate si ea pe frontul antimoscovit?

 • gabicretu

  @N. Raducanu,
  Nici măcar nu vorbeam despre Rusia, deşi s-ar putea vorbi şi despre asta. Vorbeam despre capacitatea noastră paradoxală de a fi înăuntru (v. UE sau NATO) şi în afară în acelaşi timp.

  Goe mi-ar fi putut replica inteligent că anumite atitudini pot fi folosite drept instrument de negociere; aş fi fost de acord dacă aş înţelege că negociem ceva şi aş vedea rezultatele favorabile.
  Din rest, împărtăşesc îngrijorarea că, în loc să fim jucători, putem servi doar drept minge…

 • Bibliotecaru

  Pe vremuri cântam Deşteaptă-te Române şi mă gândeam (gânduri de copil), cum de ajunge o naţiune să doarmă un somn de moarte. Acum, când simt această realitate, parcă înţeleg nevoia somnului pentru inducerea unei realităţi onirice.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Deşteptarea! Lasă prostiile că este de treabă…

 • ggiggi :) reloaded

  looooooool, susto !!!
  Pai un funcţionar cu aspiraţii de politica,doctrina si alte alea care mai e si (consort de) nomeklaturist NU trebuie sa-si găsească liniştea NICIODATĂ . Si tot atunci ( adică niciodată )îşi plăteşte datoria către neam. Tot zdreanţa aia de drapel comunist fluturi ? Pai pentru ca are balta peste ! Ridicolul este apanajul parveniţilor , mereu va fi. Promit solemn ca, atunci când voi putea, voi face TOT ce se poate sa pedepsesc aceasta crima. Pentru ca este o crima sa prosteşti prostii şi mai mult( fie doar pentru ca s-au născut pe acelaşi târam cu mine). Se cheamă lăcomie . Si asta este un păcat biblic.
  Traiască România !

 • Bibliotecaru

  🙂 Păi văd că sunt singurul care muncesc politic în ţara asta şi, culmea, sunt apolitic. Sunt singurul care mă chinuiesc să fac oamenii mai buni. Dau în brânci ca să trezesc la viaţă această naţiune… Din păcate sunt precum un ţânţar care bâzâie neplăcut, nu am nici o şansă să mă fac auzit şi, mai ales, înţeles.

  În cinstea sistemului HAARP şi a sistemului cu care deja ne-am obişnuit…

  http://www.youtube.com/watch?v=xppNIBGzxYs

  New blood joins this earth
  And quickly he’s subdued
  Through constant pained disgrace
  The young boy learns their rules

  With time the child draws in
  This whipping boy done wrong
  Deprived of all his thoughts
  The young man strugggles on and on he’s known
  A vow unto his own
  That never from this day
  His will they’ll take away

  What i’ve felt
  What i’ve known
  Never shined through in what i’ve shown
  Never be
  Never see
  Won’t see what might have been
  What i’ve felt
  What i’ve known
  Never shined through in what i’ve shown
  Never free
  Never me
  So i dub thee UNFORGIVEN

  They dedicate their lives
  To running all of his
  He tries to please then all
  This bitter man he is
  Throughout his life the same
  He’s battled constantly
  This fight he cannot win
  A tired man they see no longer cares
  The old man then prepares
  To die regretfully
  That old man here is me

  You labeled me
  I’ll label you
  So i dub thee UNFORGIVEN

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *