• In General
  • pe

Articol de dicţionar pentru români

„Multe rele ar putea fi evitate, dacă ar fi recunoscute drept ceea ce sunt – rele năravuri.” (maximă inventată pentru necesităţile momentului)

Sărbătorile din calendarul laic al unei ţări nu sunt ale indivizilor aşa cum nici cele religioase nu sunt ale lor. Sărbătorile nu sunt zile libere sau minivacanţe acordate când vrea guvernul, nu când doreşte cetăţeanul.

Sărbătorile sunt ale comunităţii. Raţiunile pentru care o zi este considerată sărbătoare pot fi diferite; se rememorează un act fondator (1 Decembrie, 4 Iulie, 14 Iulie), se actualizează o problemă şi se revendică drepturi şi/ sau se celebrează realizări (8 Martie, 1 Mai); uneori sunt, pur şi simplu, prilej de spectacol şi de bucurie în comun cu rădăcini culturale şi istorice (Carnavalul de la Rio).

Întotdeauna sărbătoarea este un act simbolic şi  prilejuieşte acţiuni ale comunităţii semnificative pentru întreaga comunitate. Prin demonstraţiile de Ziua naţională naţiunile respective se afirmă între celelalte  iar indivizii îşi manifestă apartenenţa la corpul comun; americanii arborează, de exemplu, drapele acasă, pe 4 Iulie.

Manifestaţiile cu caracter revendicativ sunt acte prin care o clasă sau un gen  reaminteşte comunităţii rolul sau forţa sa; petrecerile în comun, schimburile de urări sau daruri simbolice sunt prilejuri de întărire a relaţiilor,  de construire  a ţesutului social. Chiar şi zilele dedicate celor care nu mai sunt, nu sunt acte private, desfăşurate în intimitate; sunt acte publice – se depun coroane în locuri cu caracter simbolic, se intonează cântece în prezenţa membrilor comunităţii; chiar şi „Moşii”, în comunităţile rurale, înseamnă schimb şi reamintire împărtăşită cu ceilalţi.

Un prieten explică lipsa actelor simbolice sau minimalizarea lor la români prin pierderea caracterului ritualic al existenţei. Eu cred că la noi este ceva mult mai grav – comunitatea (naţională, de clasă, locală) nu există, ţesutul care să ne lege lipseşte sau este extrem de fragil.. Din acest motiv,  ne-am transformat în simpli  consumatori iar faptul nu ne supără; unicul ritual pe care-l facem toţi – dar nu în comun şi nu chiar toţi – este mersul la cumpărături; şi mâncatul de sărbători…

O anumită sensibilitate există totuşi. Unii se dovedesc extrem de sensibili la micii de 1 Mai. Caltaboşii şi cighirul de Crăciun nu-i deranjează.

Peste tot în lume, căci 1 Mai este zi internaţională a muncii, după reuniunile cu caracter revendicativ, social, participanţii obişnuiesc să mănânce împreună – grătar şi bere, uneori şi un dulce local, este meniul universal. Asta îi uneşte, îi face să simtă sensul lui „împreună” şi bucuria de a împărţi cu alţii. Nu este un act primitiv; poate fi un act primar – cel de constituire a comunităţii, de formare a sentimentului unităţii şi solidarităţii. Cei care aparţin unei comunităţi înţeleg despre ce vorbesc… Ceilalţi ar putea să reflecteze.


15 comentarii la “Articol de dicţionar pentru români”

  • goe

    Alergia nu e la micii de 1 Mai, ci la micii oferiti drept spaga electorala traditionala de 1 Mai din partea PSD. Daca as putea as initia o lege prin care sa se reglementeze foarte precis ce anume se poate oferi ca material promotional din partea partidelor: nu mancare, nu bautura, nu galeti, nu haine, nici macar pixuri. Tiparituri si stegulete, atat. Restul, puscarie.

    Sunteti dezamagita ca nu s-au inrolat mai multi in oastea lui Van Ghelle si n-au facut mai mult zgomot? Sunt mai multe motive pentru asta:
    1. Nu v-ati inteles la bani cu sindicatele, din cauza dezastrului financiar din campania electorala. Ati mizat totul pe o carte si ati pierdut. Acea carte se numeste „castigam cu orice pret si furam inapoi de 10 ori mai mult”.
    2. Am inteles ca au lipsit micii.
    3. Romanii nu mai asteapta nimic bun de la voi, politicienii, de nici o culoare. Nici de la semenii lor de rand nu mai asteapta nimic bun, fiindca toata societatea a ajuns in ultimul hal de degradare morala. E fiecare pentru el. Scapa cine poate. De ce am ajuns aici? Simplu: pestele de la cap se impute.

    In alta ordine de idei, fiecare are dreptul sa sarbatoreasca 1 Mai cum vrea. Se numeste LIBERTATE si pentru dreptul asta au murit oameni. 1 Mai e sarbatoarea oamenilor muncii, nu a politicienilor frustrati.

  • gabicretu

    @Goe,
    Aveţi o folosire strict individuală a termenilor; puteţi continua de unul singur.Aveţi şi o cantitate în exces de venin pe care vreţi să-l revărsaţi unde se nimereşte; probabil astfel vă faceţi datoria… Continuaţi fără mine; comunicarea necesită altceva…
    Totuşi, aş fi preferat să nu vă includ în aceeaşi categorie cu Ggiggi. Alegerea v-a aparţinut. O zi bună!

  • ggiggi

    LOOOOOL, Pai clar, aici doar O SINGURA categorie se poate exprima .
    Tipic. Dar ce ma irita cel mai mult este IPOCRIZIA. Inclusiv a Gabrielei Cretu. Si mersi pentru „categoriseala” oricum
    Sa auzim numai de bine

  • goe

    Tocmai am citit despre cardurile de reducere PSD si nu mai pot sa scriu ca ma doare burta de ras! Cred ca imi iau si eu! 🙂
    Va rog sa ma includeti in ce categorie doriti si sa nu-mi spuneti in ce categorie m-ati inclus pana nu va intreb eu. Ador suspansul 🙂
    V-as mai fi spus si altele, dar azi am si eu zi libera ca e duminica. Poate maine, dupa ce se regrupeaza si aplaudacii, ca nu-mi place sa va atac asa, lipsita de aparare. 🙂 O seara buna!

  • goe

    Ah, mi-a picat fisa! Datoriile catre firmele care au „sponsorizat” campania electorala si au ramas cu buza umflata se platesc sub forma de publicitate. Adica PSD-ul, care e pe butuci cu banii, face o actiune de marketing sperand sa ajute vanzarile celor pe care i-a tras in piept, ca masura compensatorie de plata a datoriilor. Dintr-un partid de mafioti temuti va transformati pe zi ce trece intr-un partid de mafioti penibili. M-am razgandit, nu-mi iau card, o sa aflu doar ce firme acorda reduceri ca sa nu cumpar de acolo niciodata. Actiunea va esua fara indoiala pentru ca escrocii aia nu vor acorda reduceri reale ci vor incerca sa-si traga in piept clientii, cum au facut tot timpul. De unde stiu eu ca sunt niste escroci? Pai daca nu erau escroci nu aveau nevoie de protectie politica.

  • iceflame

    @ ggiggi , goe

    Suntem in anul de gratie 2010.
    Impozitele cresc aproape la fel de tare ca preturile, sanatatea si educatia sunt in pragul colapsului, de investitii nici nu poate fi vorba, tara e plina de gunoaie, strazile de gropi iar ranjetul had al FOAMEI se rasfrange grotesc asupra familiilor de romani (din ce in ce mai multi) fara serviciu.
    Pentru toate acestea exista fara indoiala si o vina a guvernarilor anterioare, a unor lideri politici si a unor gasti notorii, PSD-iste, PNL-iste, UDMR-iste, etc.
    In ultimii ani am votat PSD-ul, l-am votat chiar pe prostanac la ultimele alegeri. Am facut-o pentru varianta Iohannis care mi s-a parut a fi la momentul respectiv cea mai buna solutie pentru Romania.
    Asa am crezut, asa am votat.
    Asta sunt eu, bun sau rau, prost sau destept.
    Domnilor sau Doamnelor – cum sa ma adresez oare dumneavoastra ca sa nu gresesc???
    Intrebarile mele pentru domniile voastre sunt urmatoarele;

    cine se afla la guvernare in ziua de astazi si de ce in „justitiarele” dumneavoastra luari de pozitie nu va referiti deloc la ACESTI guvernanti?

    Daca Gabi Cretu (in opozitie si fara mandat parlamentar in exercitiu)e „ipocrita”, spuneti-mi va rog cum ii calificati pe unii ca Videanu, Oprea, Boc, Seitan, Vladescu sau Funeriu care au la ora asta in mana soarta romanilor si a Romaniei?
    Rezultatele „competentei” acestora din urma sunt lesne cuantificabile si la indemana, ajunge sa iesi putin in strada si sa le pronunti numele.
    Va asigur de o reactie absolut sincera si spontana a romanului de rand platitor de impozite si taxe, forfetare sau nu…

    De ce va repeziti cu toata forta „curajosului” dumneavoastra anonimat spre una din putinele persoane oneste din politica romaneasca?
    In opinia mea, Gabi Cretu este o femeie care vrea si care are expertiza necesara de a indrepta lucrurile in Romania.
    Va sperie chiar asa de tare chestia asta?

  • gabicretu

    @Iceflame,
    Ca un cavaler ce esti, ai luat adevarul in brate si ai sarit in ajutorul dreptatii. Doar ca ma tem pentru tine; interlocutorii nu par dintre cei disppusi la dialoguri nuantate; mai curand, repeta mesajul de sapte ori, ca poate minciuna intra in capul cititorului si se transforma in adevar…
    Multumesc pentru bunele intentii.

  • goe

    @iceflame
    Domnule, sunteti intr-o confuzie totala.
    Credeam ca macar pana la ora asta s-a prins toata lumea de schema Iohannis, momeala Iohannis, omul-program care rezolva tot, dar cu o singura conditie: sa-l votati pe prostanac. M-am tot gandit, cum de a prins asa o smecherie ieftina? Cred ca stiu raspunsul. Stiti imaginile alea cu „pelerinii” care se calca in picioare ca vitele sa atinga nu stiu ce moaste facatoare de minuni? Deci asta e raspunsul: romanul asteapta minuni, in timp ce-l napadesc buruienile. Miorita. Asteapta sa vina Superman sa rezolve tot: sa-i sape gradina, sa-i vopseasca gardul, sa-i educe copiii si sa mearga in locul lui la munca. Si mereu se gasesc unii care promit toate astea, si multi cred, fiindca asa au fost educati, in spiritul credintei. Cu cat stiu mai putin despre un lucru cu atat cred mai cu tarie… Totul e sa stii ce sa le picuri in ureche. Dar totusi asta a fost prea de tot: votati-ma pe mine (care habar n-am de nimic, dar cred cu tarie orice) ca am un caine foarte destept. Nu prea vorbeste el, dar uitati ce privire inteligenta are! 🙂
    De ce nu critic guvernul actual? Il critic, dar nu aici si nici cu prea mare tragere de inima. Alternativa propusa de asa zisa stanga e de 10 ori mai rea. Alta e problema: nici guvernul ideal care ar face totul perfect nu ar putea face mult mai mult. Prima problema: n-ai cu cine. A doua problema: n-ai cu ce. „Solutia” stangii de a lua de la bogati si a da la saraci e praf in ochi (in ochii saracilor bineinteles). Vedeti dvs, saracia este pentru stanga ca si caria pentru dentist. Interesul stangii este ca saracul sa ramana sarac si prost, altfel stanga isi pierde obiectul muncii (care a fost este si va fi mereu unul singur: prostirea prostilor pentru pastrarea puterii si avantajelor de tip feudal).
    Soarta poporului roman nu este in mana actualului guvern, ci in curtea fiecaruia si acolo a fost tot timpul. Comunistii ne-au invatat sa asteptam ca niste slugi comanda de la centru, ca sa stim daca trebuie sa radem sau sa plangem. Daca s-ar intrerupe curentul o ora intr-o seara, jumate din populatie ar muri fiindca s-a stins televizorul si au pierdut legatura cu centrul de comanda care le spunea cand sa inspire si cand sa expire. Zombies.
    Ca sa va raspund la ultima intrebare, nu ma sperie faptul ca dna Cretu vrea sa „indrepte lucrurile in Romania”. Cred ca toti vrem asta, chiar daca nu in aceeasi directie… Ma sperie naivitatea unora, a multora, care dupa ce au luat nu stiu cate tepe exact in acelasi fel, inca mai cred ca rama din carlig e o masa gratis.

  • iceflame

    @Goe

    Datorita politicii „intelepte” a presedintelui Basescu si a guvernului Boc, nici rame nu mai sunt in tara asta, se pare ca, incet-incet, au emigrat toate in Bulgaria vecina, iar carligul, carligul s-a furat demult.
    Poate ca pe dumneavoastra v-au invatat comunistii sa respirati, pe mine in nici un caz. Pe vremea lui Ceasca, tatal meu avea afacerea lui semi-privata iar eu am lucrat pentru el. Va puteti imagina asa ceva?

    „De ce nu critic guvernul actual? Il critic, dar nu aici si nici cu prea mare tragere de inima” spuneti dumneavoastra.

    Daca nu aici atunci unde? Si cand? Sau poate ca nu sunt motive de a critica un guvern atat de „capabil”?
    Nu cumva aplaudacii (si pupincuristii as spune eu) sunt in alta parte decat in cea indicata de dumneavoastra intr-un comentariu anterior?
    Conform DEX, aplaudac este numit cineva care aproba fara discernamant tot ceea ce vine din partea autoritatilor. Guvernarea actuala, autoritatea deci, nu e deloc la PSD si cu atat ma putin la Gabi Cretu.
    Mai meditati asadar asupra a ceea ce afirmati prin cele comentarii caci va cam dati cu stangu’-n-dreptu’.

    Semi-penibila zicere (deci nici macar penibila ca lumea) conform careia
    „Alternativa propusa de asa zisa stanga e de 10 ori mai rea. Alta e problema: nici guvernul ideal care ar face totul perfect nu ar putea face mult mai mult. Prima problema: n-ai cu cine. A doua problema: n-ai cu ce” , ma duce cu gandul la ceea ce spuneam mai sus, adica la aplaudacul pupincurist si la laaaarga viziune pe care o pot oferi magarului clasicii ochelari de cal.

    Spuneti ca soarta poporului roman nu e in mana actualului guvern ci in curtea fiecaruia si acolo a fost tot timpul.
    Sunt de acord, insa numai pe jumatate.
    Degeaba e poporul destept si intreprinzator daca e coplesit de controale, supra-controale, taxe , supra-taxe, inspectori si para-inspectori.
    Degeaba incearca romanul sa iasa din saracie cu un guvern care semnalizeaza la dreapta si vireaza la stanga. Si cand spun asta nu ma refer deloc la ideologie ci la ceea ce declara guvernantii in comparatie cu ceea ce fac. Unde sunt investitiile atat de apasat anuntate de domnul Boc la inceputul guvernarii sale de poveste?
    Amintiti-va putin de „centura de siguranta ” reprezentata de imprumutul de la FMI (Basescu said). Ce este in realitate? Centura de siguranta pentru leu sau OXIGEN pentru pensii si salarii?
    Iar cota unica si TVA vor ramane nemodificate asa cum a spus domnul premier?

    Asadar, nu ajunge un popor destept, mai e nevoie si de un set de reguli de urmat, reguli pe care, de obicei, guvernul le face si tot el vegheaza ca sa fie respectate.
    Ori, regulile facute de guvernul actual al Romaniei, atat de apreciat de persoane ca dumneavoastra, sunt contradictorii si mai mult incurca decat ajuta poporul.

    In ceea ce il priveste pe Iohannis, el nu a fost sa fie. Unii au votat Basescu iar Basescu a decis Boc. Iar Boc, poc. Poc in capul romanului.Si dumneavoastra -fum. Perdele de fum. Nu prea tine…

  • iceflame

    @ Gabi

    Am incredere in oamenii normali si in bun-simtul acestora. Atat!

  • ggiggi

    @ Iceflame :

    Domnule,
    Am o aversiune congenitala pentru ideile de stânga. Pentru Iliescu si gasca lui.Fa un pic de „gugaleala” pe tema Domnei Cretu si ai sa intelegi mai multe. Ca esti ingaduitor asta-i alta chestie.Desigur ca nu este singura in aceasta situatie (postura) E plina politica romaneasca de ipocriti si smenari. Dar sa mai si fii discipolul celui care a strivit cu buna stiinta viitorul Romaniei ? Pentru ca asta a facut Iliescu. De asta nu am ochi sa-i vad pe cei care au ciugulit si ciugulesc din mana lui.Sunt complici.
    Sa auzim numai de bine,

  • iceflame

    @ ggiggi

    Am inteles pozitia dumneavoastra si o respect. Nici in cazul meu Iliescu nu sta prea bine…
    Sunteti insa sigur ca nu o confundati pe Gabriela cu Corina Cretu?

  • gabicretu

    @iceflame,
    Iar imi pare ca ai pus punctul pe i. Stii ca la un moment dat chiar am reactionat putin rautacios, satula la aceasta confuzie permanenta; din cauza ei, eu platesc oale pe care sigur nu le-am spart eu. Invers nu se intampla pentru ca am avantajul de a nu fi spart oale.
    Desi colege si amice, suntem atat de diferite in atitudine si istorie personala, incat nu putem fi confundate de cei care ne cunosc. Doar ca unii vor sa fim confundate… Este mai comod… Impreuna vom fi avand mai multe defecte decat fiecare luata separat…

  • goe

    @iceflame
    Aplaudacii adevarati sunt ca si cainii, isi urmeaza stapanul si la putere si in opozitie. Definitia pe care ati scris-o e oricum gresita. Nu tot ce gasiti pe goagal vine de la Academia Romana.
    Mai vreau sa comentez doar aceasta afirmatie, cu care v-ati dat cu firma in cap: „Asadar, nu ajunge un popor destept, mai e nevoie si de un set de reguli de urmat, reguli pe care, de obicei, guvernul le face si tot el vegheaza ca sa fie respectate.”
    Regulile intr-o tara se numesc legi, ca nu jucam septica, si daca nu stiati le face Parlamentul sau cel putin le aproba, iar de respectarea lor se ocupa o gramada de alte institutii ale statului, nu guvernul. La minunata legislatie a Romaniei, aia care te umple de controale, inspectori, taxe, hartoage si aproape tot ce uram la tara asta au contribuit toti dobitocii si umflatii si microcefalii, lautarii, poetii, chiulangiii, demagogii, coruptii si alte specii de nenorociti care s-au perindat prin Parlamentul Romaniei de 20 de ani incoace. Toate institutiile statului sunt politizate (si dupa parerea asta e o mare porcarie), penetrate in toate straturile pana la varf de diferite mafii mai mici sau mai mari, lucreaza in conditii infecte si au doar vreo 3 feluri de angajati: corupti, „nepoti” si depresivi. Si cu asta v-am explicat ce am vrut sa zic cu „n-ai cu cine”. Daca tot n-ati inteles, imi pare rau. Si daca suntem un popor atat de minunat si destept si intreprinzator, cum dracu am ajuns in situatia asta?
    Nu-mi place critica plangacioasa si nici cea propagandistica. Eu cand critic o fac pentru ca am o nemultumire personala, dna Cretu pentru ca are o agenda. Nu criticam impreuna. Citesc si criticile de genul asta ca sa vad ce alternative propun, daca propun. Pana acum pe acest blog n-am vazut nici o propunere. Sa luam de la bogati si sa dam la saraci nu e propunere, e insulta. De ce sa nu luam de la hoti si sa dam la saraci? Hoti sunt toti aia care nu-si pot justifica averile. Sunteti de acord??? Ati vrea sa scoatem legea 18 de la naftalina? Asta e cea mai buna solutie anti criza: legea 18. O mai modificam putin ca sa nu pierdem vremea cu toti gainarii (pana in 100000 de euro nu se controleaza) si e numai buna de jumulit politicieni, interlopi, evazionisti, primari, etc. Va reamintesc ca evaziunea fiscala nu este un drept ci o infractiune. Cine e pentru?

  • iceflame

    @ goe

    Ma bucur ca ati inteles ca reguli=legi, sau, ordonante de urgenta…
    Dar nu-i asa ca si guvernele vin cu proiecte pe care le trec apoi prin parlament?

    Daca dumneavoastra spuneti ca mi-am dat cu firma-n cap, eu va las sa credeti asta. Important e ceea ce cred si ceilalti, stiti dumneavoastra, prostii care compun poporul roman. Asta in conditiile in care, singurul destept din Romania e edificat asupra problemei, deh, nu e firesc sa le stie el pe toate?

    Oricum ar fi, am inteles; guvernul actual e curat si uscat, nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase. Miroase insa, si tare, gurile altora, deh, meserie grea si puturoasa…

    Pana acum ati condamnat vehement regimul comunist, astazi insa vad ca veniti cu propunerea resuscitarii unei legi…comuniste.

    Pentru Dumnezeu, cand ar trebui sa va luam in serios?

    Vedeti, abia acum, datorita dumneavoastra, sunt intr-o confuzie totala. Poate ma lamuriti. Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *