• In Stiri
  • pe

Avizul Gabrielei Cretu privind simplificarea accesarii fondurilor europene, adoptat de Comisia de profil a PE

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) a adoptat joi în unanimitate avizul europarlamentarului PSD Gabriela Creţu privind simplificarea regulilor de gestiune financiară a fondurilor europene. Este vorba de avizul privind “Regulamentul Consiliului de modificare a Regulamentului CE nr. 1083/2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de coeziune, în ceea ce priveşte anumite dispoziţii privind gestiunea financiară”.   

Acestă simplificare reprezintă un răspuns pozitiv al instituţiilor de la Bruxelles atât la criză cât şi la cererile cetăţenilor de a putea accesa aceste fonduri mai uşor. Acum este datoria guvernelor statelor membre de a adapta procedurile naţionale si de a informa populaţia de aceste schimbări”, a declarat raportoarea.   

Simplificarea procedurilor financiare este o măsură legislativă necesară pentru succesul planului de relansare economică. Se permite astfel intervenţia Băncii Europene de Investiţii şi  Fondului European de Investiţii în aranjamentele de finanţare privind programele operaţionale, se modifică structura cheltuielilor eligibile acceptându-se contribuţiile în natură, se elimină plafoanele pentru plăţile în avans, cresc tranşele de pre-finanţare; impactul financiar total este de circa 6,3 miliarde euro pentru anul 2009“, a declarat eurodeputata social-democrată, care este şi membră a Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorului a PE.      

Potrivit doamnei Creţu, obiectivele fondurilor europene trebuie să fie mărirea coeziunii sociale, susţinerea sectorului IMM-urilor, valorificarea resurselor locale, facilitarea intrării pe piaţa muncii dar şi a mobilităţii, trecerea de la un loc de muncă la altul, minimizând astfel perioadele de şomaj.    

Simplificarea procedurilor poate avea un impact major în proiecte mari de infrastructură, capitol la care România este deficitară”, a conchis deputata europeană.   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *