Bătălie fără arme. Să nu devină și fără miză…

Stimați reprezentanți ai Guvernului,

Dragi colegi,

Recunoaștem cu toții, semnatari sau nu, că moțiunea reprezintă un instrument important al opoziției, instrument prin care se pot semnala deficiențe, se pot pune pe agenda publică teme și furniza soluții alternative la probleme. Obiectivul poate fi atins dacă se îndeplinesc niște condiții, totuși:

Să se diagnosticheze corect problemele

Să fie formulate adecvat argumentele

Moțiunea să fie depusă la momentul oportun politic

Să conțină soluții concrete la deficiențele semnalate iar, dacă se solicită demisia ministrului în funcție, cel care o face să-l poată privi în ochi și să spună – ”Părăsește funcția, eu pot fi mai eficient decât tine”, nu să privească în pământ. (așa a făcut reprezentantul PNL, n.n.)

Absorbția fondurilor europene este realmente o temă importantă pentru că e vorba de una dintre sursele principale de finanțare pentru dezvoltarea economică, socială și teritorială a țării (dezvoltarea actuală și cea viitoare). Acesta este motivul pentru care considerăm că principala eroare a semnatarilor moțiunii a fost tratarea ei politicianistă. Nu este vorba de vina PSD și ALDE care ar conspira împotriva viitorului României. Este vorba de capacitatea noastră administrativă. Ea se referă la mai multe componente:

O componentă guvernamentală, pe care o incriminați aici, nedrept, în mare măsură

O componentă a administrației locale (județene, municipale, orășenești, comunale) pe care o controlați în mare măsură

Agenții economici care pot atrage fonduri

Mediul non-guvernamental

Rețelele universitare și de cercetare

Consultanța implicată și capacitatea sa de a elabora proiectele și de a respecta termenele

Câți bani intră efectiv mai depinde și de altceva – de fondurile de care dispune Comisia Europeană pentru a răspunde cererilor, știut fiind că în unii dintre anii trecuți au existat mari probleme de plăți, din cauza contribuțiilor neplătite de către statele membre.

Această moțiune nu e o bătălie pe cifre, bătălie despre cum mințim poporul cu statistici. Nu vom convinge pe nimeni astfel. E o bătălie politică pe care trebuie să o purtăm serios, pentru că e vorba de această țară și de cetățenii ei.

Guvernul a propus numeroase măsuri legislative și administrative menite să accelereze absorbția fondurilor europene. Multe dintre ele au fost discutate deja în această cameră a parlamentului. Nu aș vrea să cred că semnatarii au fost absenți de la ședințe în toată această perioadă și nu au observat că guvernul este conștient de problemele care există și că încearcă să le rezolve. Mai rămâne ca și noi să fim conștienți de importanța domeniului. Analizele făcute la nivel european –  de Parlamentul European și Comisia Europeană – au arătat că, într-adevăr, multe blocaje în absorbția fondurilor își au cauzele în interior; nu e vorba doar de programe, autorități de management, ghiduri sau legislație specifică; este vorba și de alte aspecte ale legislației sau acțiuni ale altor instituții decât cele implicate în această dezbatere.

Spre exemplu, Codul Penal sau practica denunțurilor și cea a contestațiilor la achiziții (de multe ori nejustificate) întârzie și ele absorbția fondurilor. În alte state membre, Danemarca, să zicem, nu orice neregularitate în utilizarea fondurilor este considerată în mod obligatoriu a fi făcută cu vinovăție ci este analizată și sancționată, eventual, administrativ; chiar atunci când este identificată o faptă penală, sancțiunea este undeva, între șase și douăsprezece luni; la noi, pentru infracțiunea similară primește 12 ani!

Stimați colegi, pe lângă problemele legate de (in)capacitate și frica  indusă acționează ca un factor inhibitor în absorbția fondurilor și nu e o glumă.

Grupul PSD va vota împotriva acestei moțiuni pentru că problemele sesizate se încadrează în două categorii:

Unele sunt deficiențe reale dar nu pot fi puse pe seama actualului guvern; el nu este cel vinovat de ele, ci cel care încearcă să găsească și aplice soluțiile, fiind vorba de  probleme structurale sau acumulate în timp.

Altele aspecte sesizate au fost infirmate cu date de către colegii mei antevorbitori și nu mai repet argumentele aduse.

De asemenea, nu înțelegem nici momentul ales pentru depunerea moțiunii. Credem că semnatarii s-au grăbit.  Actualul ministru este în funcție de doar 70 de zile. Pentru o perioadă atât de scurtă, progresele sunt remarcabile. Acolo unde a existat continuitate, spre exemplu la Ministerul Agriculturii, absorbția fondurilor europene este excelentă!

Este simplist și populist să o acuzăm acum pe Rovana Plumb sau, în general, PSD. Tot guvernul PSD a dus, prin măsurile adoptate, la creșterea absorbției în Cadrul Financiar anterior, de la 7%, la instalare, la 90%, astăzi.

Votul negativ al Grupului nostru este justificat nu doar prin lipsa unor soluții la criticile făcute, ci și pentru că lipsește asumarea oricărei responsabilități trecute în acest domeniu. S-a întârziat într-adevăr cu pregătirea actualului Cadru Financiar Multianual pentru că în primii ani de guvernare ne-am ocupat cu măsurile menite să evite pierderea banilor din perioada 2007-2013. Și am reușit.

Închei prin a face un apel tuturor, majoritate și opoziție. Au început negocierile pentru Cadrul Financiar viitor, așa cum menționa Rovana Plumb. Succesul acestor negocieri depinde de reușita absorbției actuale. În caz contrar, eșecul va fi un contra-argument pe care contributorii neți  îl vor folosi ca să reducă fondurile alocate României. Considerăm că există expertiză și în rândurile opoziției. Așteptăm și bună-credință. E necesar un efort concertat, la toate nivelurile pe care le-am menționat anterior; și renunțarea la proastele obiceiuri. Altfel, bătălia politicianistă poate continua dar miza ei viitoare va fi zero, pentru că nu vor mai fi fonduri…

Vă mulțumesc!

(Intervenție în plenul Senatului României, în cadrul dezbaterilor la moțiunea simplă depusă de un număr de 35 de senatori din opoziție la adresa Ministerului Fondurilor Europene și a ministrei Rovana Plumb)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *