• In General
  • pe

Bruxelles – durere si rațiune!

Bruxelles este si capitala noastra; atacurile teroriste de astazi lovesc in inima Uniunii Europene. Sper din tot sufletul ca zgomotul lor sa ne trezească ratiunea, nu fricile, pentru ca trebuie dat un sens acestor morți. Este ultima sansa de a ne trezi, caci somnul rațiunii naște intotdeauna monștri!

In cea mai buna dintre societățile reale – numesc aici Uniunea Europeana –  exista inegalități strigătoare la cer, discriminare, excludere… Aceasta realitate naste frustrari in rândul cetatenilor pretutindeni in statele membre.
Cea mai buna dintre societățile reale, societatea europeana, a trădat valoarea pentru pastrarea careia a fost ea însăși creată – pacea. A  devenit complice la aruncarea in aer a societăților altora. Aceasta realitate hrănește ura  celorlalți.
Societatea cea mai democratica dintre cele reale a ajuns sa submineze sistematic propriile valori. In ultimii ani, instrumentele de forța au fost preferate dialogului, supravegherea generalizată, încrederii între oameni si deciziile in instante nelegitime,  celor îndelung dezbătute in parlamentele sale. Aceasta realitate ne face, ca cetateni, neputinciosi.
Terorismul privat a fost o prezenta in multe etape ale istoriei europene. Terorismul de stat nu a fost niciodata soluția la acesta. Nici IRA, nici ETA, nu au fost înfrânte cu puștile; au încetat sa existe prin dialog, negociere, recunoaștere a ceea ce era legitim si respingere a ceea ce era de respins.
E momentul, mai mult ca niciodata, sa revenim la valorile fundamentale pe care sta construcția europeana; in caz contrar, se va prăbuși. Vor fi satisfăcuți doar cei care, de o buna bucata de vreme, au decis ca Uniunea Europeana si-a facut datoria si ca Uniunea Europeana trebuie sa moara… Ar fi trist pentru oameni si periculos pentru pacea lumii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *