Capra la negru

La prima impresie, în această săptămână toată lumea a tocat frunza; frunza comandată special pentru a acoperi ruşinea turismului românesc. Cheltuirea inadecvată a banului public, stabilirea priorităţilor după principiul „este important pentru ţară ceea ce aduce avantaje celor care le stabilesc”, sentimentul că străinii au învăţat sentimentul românesc al băşcăliei şi-l folosesc împotriva noastră cu nonşalanţă, toate sunt adevărate.

Cu toate acestea, altul au fost evenimentul săptămânii. Nu este vorba de vizita fără istorie a FMI. În fapt, poate că este eronat să spunem „fără istorie”; este doar aceeaşi istorie pe care o cunoaştem din America Latina sau Asia de Sud Est… Guvernul face ceea ce vor cei pe care îi reprezintă Fondul Monetar Internaţional iar acesta îi laudă pe cei care îl ascultă cu pietate, ba, mai mult, chiar fac exces de zel, de se miră şi instituţiile străine că aşa ceva este posibil.

Grâul scăpat din inundaţii pe care agricultorii l-au văzut încolţind în spic nu a fost o temă de îngrijorare; importăm, nicio problemă, auzim de la cei din panificaţie. Cu certitudine, cei care nu vor putea să-şi cumpere o pâine vor rămâne cu posibilitatea de alegere între cozonac şi cură de slăbire…

Ceea ce este important s-a întâmplat în tăcere. Cu relativă discreţie, în această perioadă, guvernul a găsit soluţia pentru reducerea deficitului bugetar excesiv al României, şomajului în creştere şi echilibrării generale a sistemului public. Nu vă grăbiţi să credeţi că marea evaziune fiscală a fost stopată sau limitată; tirurile cu legume şi fructe intră în deplină libertate şi netaxate în Romania; ţigările şi alcoolul continuă să creeze miliardari care nu sunt deloc de carton… Nici măcar prin piaţa muncii, colorată mai ales în gri şi negru, nu a trecut vreo furtună; Inspecţia Muncii nu are personal sau voinţă să-i descopere pe cei care muncesc fără asigurări sociale plătite. Dimpotrivă; aflăm că din toamnă piaţa va fi „flexibilizată”, adică vor fi desfiinţate şi garanţiile legale, singurele care-l puteau protejeze pe salariat într-o ţară care acordurile sunt încheiate pentru a fi încălcate iar lipsa de respect faţă de angajat îl uimeşte pe cei care nu-s români.

Guvernul ştie bine cum se duc războaiele; se atacă întâi punctele slabe. A început lupta cu asistaţii social. În urma verificării minuţioase a dosarelor iniţiată de Ministerul Muncii şi prefecturi a ajuns la concluzia că era nejustificată acordarea ajutorului social pentru numeroase persoane. Unul, de exemplu, avea o capră. Asistatul – proprietar insistă să spună că animalul nu-i produce nici un venit pentru că nu poate vinde vreun litru de lapte întrucât capra este stearpă; dacă nu ar fi, cei cinci copii l-ar bea înainte de a fi fiert.

Îndârjirea reprezentanţilor autorităţii publice este însă mare şi, probabil, justificată. Chiar dacă nu aduce venituri, capra distruge bogăţia naţională şi este un pericol public. Aşa cum se ştie încă de la Ion Creangă, caprele sunt nişte animale ierbivore, obişnuite să se hrănească cu iarbă şi frunze; au o anume predilecţie pentru frunze. În România, nu o frunză autentică ci doar imaginea unei frunze este evaluată la opt sute nouăzeci de mii de euro. Închipuiți-vă ce pierdere suferă naţiunea română ca urmare a existenţei caprei care, pe lângă faptul că nu dă lapte, mai roade şi toate frunzele care-i ies în cale. Cel mai mic lucru pe care guvernul poate să-l facă în aceste condiţii este să taie venitul minim garantat de 125 de RON (vreo 28 de euro) al proprietarului nesimţit pentru a putea recupera pierderea. Dacă reuşeşte să descopere 35 000 de titulari de VMG posesori de capră şi le taie venitul poate plăti chiar frunza de ţară! Oricum, ni s-a garantat că este originală…

6 comentarii la “Capra la negru”

  • Bibliotecaru

    Iată că sunt primul 😀

  • Bibliotecaru

    Problema este că abuzul de lege nu este pedepsit. De ce nu este pedepsit, trebuie întrebat Parlamentul României, DNA, procuratura, Justiţia…

    Nu aţi sesizat însă mărirea salariilor prin micşorarea veniturilor salariale… asta a fost o lovitură de maestru a domnului Boc. Nu s-a prins nici măcar domnul Băsescu, sau s-a făcut că nu se prinde.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/08/un-interviu-al-domnului-presedinte.html

  • iceflame

    Salut.
    Cu frunza, fara frunza, bietul poporul roman sta aplecat (capra pe romaneste) privind tamp in galeata goala (portocalie) pe care a primit-o moka in campanie.
    In timpul asta, PDL-ul ii este tap. Vajnic si focos.
    Cuconetul Udrea dicteaza ritmul, cei din linia a doua il transmit in teritoriu iar cei de acolo executa comanda dupa ce se asigura ca au furat tot lubrifiantul. C-asa-i in democratia galetii.
    Sarman popor, scumpe s-au dovedit a fi pana la urma geaca portocalie, kilu’ de faina, zahar sau ulei…

  • iceflame

    „bietul popor roman”

  • Cristian Ganescu

    Bietul popor roman nu este nici atat de biet si nici atat de sarac pe cat se vrea a se crede. Aici nu mai vorbim de pericolul lipsei banilor din cauza crizei, ci un potential a lipsei banilor cauzata de „incompetenta” ce este din ce in ce mai des afisata de catre guvernanti. La urma urmei, pot sa accept ca nu sunt niste hoti. Dar daca hot nu esti, atunci este Prost cu „P” mare si cu tot cu brevet si diploma.

    Inca o data, trebuie sa salvam tara de incompetenta de a conduce cat si de incompetenta de a alege un conducator bun. Imi pare foarte rau, dar acest lucru se face numai prin educatie si printr-o informare corecta. Trebuie sa scapam de ignoranta ce este tot mai apasatoare asupra societatii romanesti.

    Poporul roman nu este biet, ci doar nu s-a „desteptat” inca…

  • iceflame

    @ Cristian Ganescu

    Bietul copil, s-a cocotat pe gardul de spini ca sa ia o cireasa de la vecinu’ si a ramas agatat acolo.
    Pofta si ignoranta costa scump uneori…
    Asta a fost sensul celor spuse de mine.
    Total de acord ca trebuie sa scapam de incompetenta si ignoranta prin educatie si informare corecta.
    In ceea ce priveste dilema -hoti sau prosti- eu merg pe prima varianta atunci cand vorbim de actualii guvernanti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *