31 comentarii la “Cat ne costa violenta domestica”

 • doinaş

  @ Gabi
  Sunt putin jenata…
  Precum se vede asta e o prezentare la o campanie locala veche, si facuta cam in pripa, si inainte sa fi invatat powerpoint. Cred ca poate fi folosita ca idee de start pentru o campanie noua, dar nu-i la nivel de pus pe internet…

 • doinaş

  Oricum, costurile sunt mult subevaluate. La seminar am ajuns (impreuna cu specialistii din politie, procuratura , directia de sanatate publica)la concluzia ca sumele trebuie multiplicate cel putin cu 5.

 • Rodica

  Totusi este trist pe lume. Trist ca stiind bine cum se aplica in Romania proverbul cu “sa-ti faci iarna car si vara sanie”, la lucruri care ne afecteaza viata mult mai direct decat femeile batute la adapost de vedera noastra, nu poti sa speri ca impactul cifrelor o sa starneasca mai mult decat un gand trecator. Nu poti sa speri ca o sa starneasca o investitie majora in cifre acum (in educatie de exemplu) justificata cu cifre a caror crestere poate fi doar incetinita de masurile luate acum, o investitie care va da “roade” in buget abia peste 20 de ani… Dar foarte frumos si percutant materialul.

 • Mihai Epure

  Nu stiu citi dintre voi o sa fiti de acord cu mine dar personal cred ca multe din actele de violenta in familie sint legate de bunastarea materiala a familiei. Binenteles nu este o scuza pt barbatii care fac asa ceva, este de condamnat.
  Daca guvernul(sau administratia) gaseste o solutie la ridicarea imediata sau rapida a tarii, a populatiei din groapa economica in care se gaseste in momentul de fata, numerele pe care D. Sulea le prezinta vor aparea ca infime si ceva cu care se poate trai fara probleme. O sa devina ceva normal, ceva parte din peisaj.
  Cresterile economice pe care guvernul sau statisticile administratiei le declara(5-6%crestere economica) nu au nici o legatura cu omul de rind. Omul de rind se zbate in saracie, mizerie si disperare. Cum credeti ca se simte un parinte(nu neaparat barbat) cind vine factura de apa sau electric sau orice altceva si nu are cum o plati? Cum se simte un parinte cind copilul ii cere bani de o inghetata si nu-i are?! Cum explici unui copil de 5-6 ani ca nu-ti poti permite lucrul asta?
  Probleme financiare majore, creeaza stress, irascibilitate, tendinta spre violenta. E in natura fiintei umane, e o reactie normala inexcuzabila. Se ajunge la punctul cind nu poate fi controlata si ca rezultat avem violenta in numere extraordinar de mari. Este o situatie de plins dar in momentul in care economia se redreseaza si se ajunge la un nivel de bunastare materiala decent, cazurile de violenta in familie vor scadea masiv.
  E o vorba:banii n-aduc fericirea! Dar o intretin!!!
  Oricum cazurile de violenta de familie sint in momentul de fata mult prea ridicate si este de condamnat dar cine si cum a sugerat ca este vorba doar de femei abuzate???

 • Mihai Epure

  rectificare:
  „Daca guvernul(sau administratia)NU gaseste o solutie…”,am ratat „NU”. Scuze!!!

 • Bianca

  @Gabs In sfarsit!!!!
  Dragii mei, mi se pare extraordinar ce a facut Doinas! Este una dintre cele mai mature abordari, pe costuri concrete, pe cit ne costa la propriu din maruntii nostri bani violenta domestica. Nu indraznesc sa pun in cifre cit m-a costat violenta domestica prin care am trecut eu, mama, bunica, strabunica mea! Am facut un studiu – ma rog, am scris o carte – despre violenta domestica. Este incredibil, absolut incredibil. Dupa statistica mea, aproximatix 90% dntre femeile din Romania au experimentat acest tip de abuz – vorbesc de violenta fizica, adica bataia -, iar in Anglia – ca sa nu va faceti idei – 7 femei din 10 sunt batute. La nivel mondial, din 3 femei aflate intr-o incapere, 2 sunt abuzate la nivel sexual. Va vine sa credeti? Mie, scriind cartea si facind campanie, nu mi-a venit sa cred. Din 10 femei cu care am vorbit, toate au recunoscut ca au fost batute de tatii lor, violate de iubitii lor, sechestrate si violate de apropiati. Daca ati fi auzit ce am auzit eu, nu ati avea vreo indoiala ca la ora actuala cea mai oropsita categorie sociala sunt femeile. Ma rog, noi toate femeile, suspendate undeva intre categorie sociala, regn, specie si fiinte umane.

 • doinaş

  @ Mihai

  Din cele discutate de mine cu reprezentante ale ONG care se ocupa de violenta domestica, ideea ca saracia ar fi factor determinant in violenta domestica este fals.

  In familiile bogate se pune in discutie un statut social, o imagine de pastrat, motiv pentru care lucrurile nu sunt atat de vizibile. Pe de alta parte, violenta nu inseamna doar ceea ce rupe oase sau lasa vanatai. Exista forme de violenta sociala, economica, psihica pe care legislatia romaneasca nici nu le recunoaste.In plus, daca dati o raita prin ziarele de scandal veti vedea ca destul de des apar relatari despre cutare potentat care si-a lovit partenera, in public sau nu. Vezi cazul fostului ministru al sanatatii si Dana Razboiu, a lui Silviu Prigoana si al sotiei, titluri ca „vedeta Playboy care mananca bataie”, Horia Moculescu si sotia, rectorul Facultatii de medicina din Iasi care si-a molestat si violat si sotia si fiica, unul din candidatii nostrii la primarie la fel, Anana Stratulat: Sotul meu (regele medicamentelor) m-a batut in repetate randuri!

  Am scos chestiile astea cu un singur search pe Google.

  Si la cautare mi-au iesit si americani, si rusi, asa ca…

  Iti spun eu, fenomenul este mult mai amplu decat se declara.

  Din pacate, ceea ce face statul este foarte putin pentru protectia reala femeilor si a copiilor.

  Poate ca asta m-a durut cel mai tare dupa campanie: telefoanele pe care le-am primit prin care ni se cerea ajutor-in sensul de locuinta protejata- pe care nu le-am putut oferi.

  Am primit telefoane prin care ni se cerea-implicata fiind si politia, sa intervenim la politistul din localitatea X sau Y sa sprijine femeia maltratata, nu sa coalizeze cu sotul agresor. Si am facut-o, evident la modul neoficial, pentru ca nu aveam plangeri scrise, oamenii se tem sa scrie. Am sugerat ca vom publica articole in presa in cazul in care omul nu-si revizuieste comportamentul, si vom culpabiliza institutia. Da, puteti sa-i spuneti santaj, daca asa se numeste cand obligi un om sa-si faca treaba.

  Exista o lege prin care fiecare judet trebuie sa aiba cel putin un adapost pentru femeile victime ale violentei. Stiti de ce nu sunt adaposturi? (anul trecut erau 6 in toata tara)Pentru ca in legea respectiva nu se prevad sanctiuni pentru nerespectarea legii.

  Trist.

 • doinaş

  Si mai e ceva.
  Targetul pe care mi l-am propus nu au fost agresorii si victimele, ci administratorii banului public si oamenii care platesc impozite si taxe.
  Oamenii care gestioneaza bani suntmai permeabili la acest argument.

  Bye, ma duc sa fiu femeie, adica sa gatesc si sa dau cu aspiratorul. :))

 • Mihai Epure

  Inainte sa plec din Romania, am cam stat in sfirsituri de saptamana ( de simbata dimineata pina duminica dimineata) prin celulele politiei din comuna. Asta pt ca refuzam sa-i platesc: cam $20 de caciula-4 politisti, citeodata de 2 ori pe luna.
  Oricum, intr-o duminica dimineata apare o fatuca toata vinata care spune politistului de serviciu:” Dom’ sef, m-a batut barbatu’, face-ti ceva daca puteti ca ma omoara! La care politistul se uita la ea si spune: Se vede ca nu te-a batut bine daca ai ajuns pina aici”
  Am ramas mut! Asa ceva nu vazusem si nici nu am mai auzit. Politistii sint dezinteresati, ceilalti care ar trebui sa faca ceva, se uita in partea cealalta si se fac ca nu au vazut, samd.
  In Romania(si nu numai) e traditie. E chiar si o vorba:”Muierea nebatuta, e ca moara neferecata”. Sint indivizi care pt ca se pot urina stind in picioare, sint un fel de zeitati. Si nu se limiteaza numai la neveste, problema se extinde si la copii. Cind copilul creste, isi bate si el nevasta si copiii, ca asa a vazut la taica-su.
  De violenta de familie nu o sa se scape niciodata. Se poate ameliora dar de stopat, niciodata.
  Legi mai aspre ar determina „dulaul” sa se gindeasca de 2 ori inainte sa ridice mina.
  Tata, avea o vorba:”Sa nu-ti bati muierea, ca-ti bati norocul!” Ma intreb citi parinti spun asta copiilor lor?

 • Cathy

  Cat ne costa violenta? este o intrebare complexa. Daca vorbim de costuri, eu as identifica patru tipuri de costuri: costuri directe, costuri indirecte, costuri ascunse (greu sau imposibil de cuantificat)si costuri societale.
  Costurile directe sunt cele identificate de Doina: serviciile medicale, sociale, familiale imediate dar si costurile ce tin de sistemul judiciar (politie, tribunale, inchisori). Este adevarat ca doar o parte infima a cazurilor de violenta sunt raportate, deci avem doar o palida imagine a fenomenului.
  Costurile indirecte sunt legate de pierderea (temporara sau permanenta) a capacitatii de munca, deci de a aduce venit in familie, productivitate scazuta, risc crescut de imbolnavire sau saracie (in situatia mentionata anterior). Costurile individuale indirecte sunt: victimele violentei domestice sunt de foarte multe ori expuse si abuzurilor sexuale, de aici risc crescut de sarcina nedorita, risc semnificativ de boli cu transmitere sexuala, probleme de sanatate mentala multiple, depresie, atacuri de panica si insomnie (in aceste cateva cazuri din urma fiind necesara interventia psihologica sau psihiatrica de specialitate). Apoi, conectate indirect cu violenta sunt si: boli ale sistemului osos si muscular, dureri cronice de gat, spate sau bazin, dureri de cap (migrene), ulcer stomacal, colon spastic si alte tulburari digestive. Lista nu se opreste aici, doar eu o fac. Adaug la costurile indirecte si tendinta de a consuma in exces tutun, alcool sau alte substante daunatoare, folosite de victime in dorinta de a „atenua” impactul psihic al violentei.
  Costurile ascunse (greu cuantificabile) ar fi: frica, spaima, teroarea, anxietatea, tulburarile emotionale de care sufera zilnic milioane de indivizi (femeile si copii lor, ca de ei vorbim). Apoi: izolarea sociala si economica, viata personala si familiala de proasta calitate si de ce nu (eu chiar tin foarte mult la asta) faptul ca le sunt incalcate drepturi umane fundamentale si ca sunt impiedicate sa traiasca o viata decenta si fericita, asa cum merita orice fiinta umana.
  Costul societal principal: violenta se transmite de la o generatie la alta, ca si saracia! Milioanele de victime sau martori ai violentei domestice vor manifesta tendinte spre abandon scolar, abuz de substante daunatoare sau comportament delicvent, dar, inainte de toate, vor transmite modelul mai departe, devenind, la randul lor, din victime, agresori. Statisticile arata ca rata de incidenta a violentei este de 10 ori mai mare la barbatii care au fost martori sau victime ale violentei familiale.
  O schita fugitiva, incompleta, desigur, doar cat sa ne facem o idee.
  Despre cauza principala a violentei domestice, in opinia mea, putintel mai tarziu. Astept acum reactii.

 • Mihai Epure

  In toate speciile de vietuitoare, masculul este cel mai puternic, cel care are grija de „turma” in general. In caz de necesitate, este violent vis-a-vis de o reactie a femelei sau a puilor. Considerind insa ca fiintele umane sint cele mai avansate vietuitoare avind in plus un grad de functionalitate-utilizare a creierului mult mai mare decit toate celelalte specii, am fi indreptatiti sa credem ca violenta barbatului directionata impotriva femeii sau copiilor este inexistenta. Realitatea este insa diferita pt ca un numar mare de membri ai speciei refuza sa se scimbe, adapteze sau sa foloseasca mai mult materia cenusie dobindita atit de greu intr-un proces atit de lung. Mare parte, prefera sa utilizeze instinctele primare iar ca rezultat avem violenta in familie. Cam asa se simte un barbat care isi abuzeaza sotia(prietena, consoarta).
  Asta a fost raspunsul pe care l-am primit de la un barbat care practica asa ceva! Si mai era si atit de senin la fata de-mi venea mie sa-i dau pumni. surprinzator insa a fost reactia sotiei pe care sotia mea a intrebat-o de ce nu suna politia: „…is not your f…..g business!”-„nu-i treaba ta”
  Cum raspunzi la asa ceva?

 • doinas

  Principalul motiv al actelor violente este faptul ca nu genereaza consecinte asupra agresorului. In mod tacit, statul tolereaza aceste comportamente, ceea ce este incorect pentru toti cetatenii sai.

  In mod normal, eu platesc statul (prin impozite) ca sa-mi asigure securitate, asistenta medicala si sociala, un cadru legal si tratament egal cu cel al celorlalti concetateni.

  Si statul nu-si face treaba fata de mine (femeia abuzata) atunci cand spune ca abuzatorul este sotul meu si statul nu se interfereaza in problemele de familie.

  Cu alte cuvinte sotul meu, urmare a certificatului de casatorie(inregistrat si consfintit de stat), dobandeste drepturi asupra mea? Pardon. Codul familiei cred ca nu prevede asa ceva.Si totusi este o situatie tolerata. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, neluand masuri prompte asupra agresorului, organizand un sistem de asistenta care functioneaza greoi, statul legitimeaza tacit acest comportament.

 • Cathy

  @Doina
  Principala cauza este alta, in opinia mea. Ofer o argumentatie mai vasta imediat ce am timp.

 • Bibliotecaru

  @ Mihai Epure
  „In toate speciile de vietuitoare, masculul este cel mai puternic”, este o declaraţie mult prea hazardată. Există multe specii de vieţuitoare în care o femelă domină grupul. Este adevărat, preponderent există un mascul alfa şi nu o femelă alfa. În special la insecte, masculul este mai mic decât femela, uneori femela mănâncă masculul după fecundare (cum este cazul călugăriţelor), „regina albinelor” este de câteva ori mai mare decât un trântor… Nu mai vorbesc de melci, care în lipsa unui partener se curtează şi se auto-fecundă hermafrodit, devenind când bărbat, când femeie. Am lăsat pentru final faptul că societatea umană se pare că s-a dezvoltat iniţial în matriarhat, trecerea la patriarhat realizându-se în momentul în care bărbaţii au realizat că au şi ei ceva de a face cu naşterea copiilor. Linia paternă nu este o linie naturală, pentru că poţi fi sigur de mama unui copil nu şi de tatăl acestuia. Legile socialo-religioase ale căsătoriei sunt menite tocmai pentru a ţine consistenţa unei linii paterne.
  Încă ceva, şi acum chiar închei, violenţa nu înseamnă neapărat forţă. Probabil sunt foarte mulţi bărbaţi care-şi iau câte o tigaie sau o mătură în cap dacă vin pe la miezul nopţii şi uşor afumaţi.

 • Mihai Epure

  @Bibliotecaru
  Matriarhatul a fost rezultatul confuziei. Liniile de familie nu se puteau tine dupa tata ca nu se stia cine-i.
  Se-ntimpla si azi!-glumesc.
  E-adevarat sint citeva specii in care femela este „puterea” dar foarte putine. La fel de putine sint si tigaile „la cap” dar despre alea nimeni nu vorbeste. Chestia este ca in loc sa-si foloseasca forta fizica sau inteligenta pentru ceva creativ, multi din specia umana prefera destructia. Violenta – mostenita sau dobindita-e violenta si nu e buna. Cum scapi de asta sau macar cum o reduci?-greu de spus. E o intrebare fara raspuns. Ne putem bizii si contrazice cit vrem, o sa avem violenta si miine si la anul si pt totdeauna. E un fel de a arata cine-i mai bun, cine-i „mai dastept”. Cite familii9sot-sotie) atunci cind au o neintelegere mai grava, se aseaza pe scaun si se apuca de rezolvat probleme de fizica sau matematica? Niciuna! De ce? Pt ca e o cale pasnica. Oricum ca sa ma opresc din batut cimpii,ca sa se rezolve asa ceva ori se impun masuri drastice care se respecta(asta ar fi partea grea), ori ne vedem de viata si speram ca lumea sa se schimbe de la sine.

 • Bibliotecaru

  Eu cred că decât o confruntare dintre Hercule şi Xena prinţesa războinică, ar fi mai bine să eliminăm violenţa cu totul. Nu mai vorbesc despre doctrine, că iar sare lumea pe mine.

 • Cathy

  @Mihai si Bibliotecarul
  Desi comentariul e lung, va rog sa aveti rabdare pana la capat sa-l cititi, apoi sa-mi spuneti daca pozitia mea este bine argumentata!
  De ce exista violenta si cum putem scapa de ea?
  Daca vrem sa intelegem de ce exista violenta trebuie sa intelegem masculinitatea – modelul de masculinitate pe care societatea noastra l-a creat. In comparatie cu femeile, barbatii sunt mult mai implicati (din punct de vedere numeric) in toate tipurile de violenta. In general barbatii sunt aceia care comit acte de violenta, atat impotriva femeilor, cat si impotriva barbatilor. Istoric, razboaiele au fost dintotdeauna preocupari masculine. Majoritatea soldatilor din lume sunt barbati. La fel si gardienii din inchisori, politistii, ca sa nu mai vorbim de functionarii si politicienii care controleaza sistemul violentei institutionale. Apoi, majoritatea criminalilor, jefuitorilor, violatorilor, si a celor implicati in violenta stradala sunt barbati. Asta vrea sa spuna ca violenta este apanajul barbatilor, in general. Exista o conexiune intre a fi barbat si a fi violent.
  Exista credinta general raspandita ca “asa este natural”, ca barbatii ar fi biologic programati sa fie luptatori, agenti ai violentei in general. Nu exista insa nici o dovada ca ar fi asa, dimpotriva, eu cred ca trebuie sa depasim aceasta credinta, sa o eliminam, deoarece ea functioneaza pe post de scuza pentru comportamentul agresiv al barbatilor, justificand astfel aceasta stare de fapt.
  – Stim insa ca razboiul, crima, violul sunt acte sociale si culturale, nu biologice. Legatura dintre barbati si violenta este, cred eu, produsul societatii si al istoriei, nu al biologiei. In cultura noastra a fi barbat inseamna a fi puternic, stapan pe sine, dominant. Barbatii sunt invatati de mici ca masculiniatatea inseamna agresivitate. Simboluri ale acestui tip de masculinitate gasim pretutindeni: de la basmele si desenele animate ale copilariei, pana la filmele gen Rambo, James Bond etc.
  – Caracteristicile dominante ale mascului in cultura noastra sunt: puternic, capul familiei, cel care aduce painea in casa, protectorul, liderul, cel care ia deciziile; pe scurt, conducatorul lumii, fie ca e vorba de lumea intreaga sau doar cea familiala. Adaug la caracteristicile de mai sus doua foarte importante: heterosexual si atragator din punct de vedere sexual, cel care initiaza si domina o relatie sexuala.
  – Din cele spuse pana acum, decurg doua concluzii:
  1. Barbatii sunt educati, indoctrinati chiar sa fie violenti, sa foloseasca violenta ca mod de a se proteja si de a-i proteja pe altii, de a rezolva problemele si conflictele. Va amintiti desigur expresia pe care le-o bagam baietilor in cap de mici: “Fii barbat! Nu fi las ca o femeie!”
  2. Sexualitatea masculina este una dominatoare si violenta: barbatii sunt crescuti sub influenta mitului conform caruia ei eu dorinte sexuale incontrolabile si de neoprit. Barbatii sunt invatati sa fie violenti sexual. Sunt educati sa se comporte in mod agresiv si coercitiv, si sunt invatati ca ei trebuie sa ia initiativa in relatiile sexuale cu femeile si sa vada cat de departe pot merge. Va este familiara desigur credinta barbatilor ca “nu”-ul femeii este de fapt un “da” mascat, sau ca ea nu va rezista la nesfarsit si in cele din urma va ceda, totul e sa fii destul de insistent…
  Concluzia: barbatii sunt produse culturale si sociale; altfel spus: VIOLENTA SE INVATA! Si societatea noastra, asadar si noi, suntem responsabili de acest lucru. Adevarata cauza a violentei domestice este procesul gresit de socializare (prin care copiii, baietii se transforma in barbati). Pana nu vom actiona asupra acestei cauze, vom tot cheltui banii publici de care vorbeste Doina…

 • Bianca

  @Baieti si fete, dar sper ca fetele vor fi de acord cu mine. Am inteles foarte greu sa ma raportez la identitatea mea sexuala ca la ceva foarte important. In ceea ce ma priveste – si cred, sincer, ca se aplica la toti, poate ma insel – este doar o latura a ceea ce sunt, una importanta si frumoasa, dar nu e nici pe departe tot. Diferentele biologice intre barbat si femei sunt un dat, ca si nationalitatea, limba, parintii si, cum spuneam mai demult, marimea nasului. Ceea ce nu pot intelege este cum de se mai poate preleva cineva de instincte, atita vreme cit oamenii sunt unica specie care are coordonate morale. Mi se pare incalificabil sa spui ca barbatii inseala si sunt violenti ca „asa e natura lor”, tot asa cum incalificabile mi se par comparatiile cu alte specii. Toti suntem viata si toti suntem frumosi, dar atunci cind voi fi melc probabil ca voi intelege mai bine lumea melcilor, decit acum cind sint om si traiesc viata oamenilor. Nu cred ca un melc se gindeste cum ar fi sa fii om. Un barbat sau o femeie care bate, ucide, isi ataca semenii nu se intoarce la nici un grad de animalitate, ci isi injoseste conditia umana. Nu are cum sa semene cu vreo alta specie, tocmai pentru ca NU ESTE specia cu pricina, este specia om. Cathy spunea cateva postari mai incolo ca intelege si respecta diferentele, iar eu spuneam ca in cadrul aceleiasi specii nu le inteleg. Dar respect faptul ca intru pe teritoriul unui urs sau al unui tigru si fug incotro vad cu ochii. Nu suntem aceeasi specie, nu ne guverneaza aceleasi legi. Oamenii nu intra in rut si nu sunt „pradatori”. E cea mai patetica scuza sa spui ca „asa sunt barbatii”, sau ca asta e „natura femeilor”. Nu cred ca vreunul dintre noi, fara sa fim bolnavi psihic, nu stim sa facem sa facem diferenta intre bine si rau. Chiar nu cred.

 • Bibliotecaru

  Eu unul deja mă simt discriminat. Am asistat la varianta masculină pentru supărătoarea afirmaţie „locul femeii este la cratiţă”. Deloc nu este bine.

 • doinas

  Dragule, discriminat esti de mic, de cand erai obligat sa faci in scoala traforaj in timp ce fetele faceau clatite si le mancau. Discriminat esti cand ti se spune ca tu trebuie sa fii dur, sa nu plangi, sa aduci banii necesari casei pentru ca esti barbat, si asta este rolul barbatului in societate. 🙂

  Revenind la violenta, eu cred ca in comunitatile umane, ca si in cele animale exista o ierarhie foarte stricta si fiecare persoana isi cunoaste pozitia, luptand in acelasi timp s-o amelioreze.

  Dar, in timp ce in comunitatile animale pozitia se castiga/pastreaza dupa o regula simpla (forta), si intr-un singur grup, oamenii sunt concomitent parte a mai multor comunitati,(comunitatea locala, profesionala, educationala, familiala, de partid, de fani Steaua 🙂 ) cu pozitii diferite in fiecare din ele. In fiecare dintre comunitati pozitia in ierarhie este diferita, determinand probabil comportamente atat de diferite ale aceluiasi individ incat ar putea da ideea de schizofrenie unei persoane neutre.

  Sunt tentata sa spun ca violenta fizica este indeobste intalnita la persoanele fara educatie, dar nu sunt pe deplin acord cu aceasta afirmatie. Sunt de acord ca aceasta este singura forma de violenta inteleasa si recunoscuta ca atare de persoanele din aceasta categorie. In mintea multora dintre ei violenta=sange curgand sau oase rupte… Conceptele de violenta economica, sociala, psihologica, le sunt absolut straine. Daca nu ma insel, nici macar legislatia romaneasca nu le recunoaste. Ca sa nu mai vorbim de violenta culturala, structurala si institutionala.

  Revenind la oaia noastra- violenta domestica este modul prin care indivizii isi consolideaza pozitia de „alpha” impreuna cu avantajele aferente acesteia in comunitatea sa cea mai mica, celula familiala.

 • Bibliotecaru

  @ doinas, dar nu numai ea
  Iaca că pe mine nu m-a silit nimeni să nu fac clătite şi chiar astăzi am făcut cea mai bună mâncare de mazăre pe care am mâncat-o până acum, nu mi-a zis nimeni să fiu un dur şi nici nu sunt, las şi copiii să râdă de mine, iar eu plâng destul de des, mai ales în faţa actelor artistice profunde, sunt un tip emotiv, constructiv, blând, atunci când nu încearcă nimeni cu tot dinadinsul să vadă cum ţip, exclusiv cerebral, analitic, care se teme de violenţă, fie că vine din afară, fie că vine din înăuntru, stau acasă fără să aduc bani… încep să întrezăresc că sunt un produs antisocial. Şi totuşi mă simt discriminat. Nu numai că cele de mai sus mă discriminează, ci mai ales pentru că, în general, peste tot, atunci când vorbesc la obiect, sincer, direct, când intervin într-o discuţie elevată dincolo de cer care nu exprimă real nimic, doar dulcegării de tipul „Ai scris ceva extraordinar!” sau „Ai exprimat foarte concludent un punct de vedere general! Bravo!” sau „Trebuie să realizăm o reparaţie morală a structurilor educative!”, mi se dă în cap, mi se atribuie cuvinte şi gânduri pe care nu l-am exprimat.
  Priveam, la început cu amuzament, la sfârşit cu furie, seria de deontologi care considera că Traian Băsescu s-a exprimat public în acea conversaţie din maşină, că el este preşedinte şi că… bla, bla, bla. Nu-mi venea să cred, faptul că eşti împotriva unui om schimbă un raţionament din rădăcină, apar valenţe nebănuite, totul se contorsionează până ce o lipsă de substanţă evidentă începe să capete volum… De nu aş pune câte un microfon în maşină la toţi deontologii ăştia, să-i înregistrez cum înjură în trafic şi apoi să le dau opiniile pe post, cu seninătate. Cum fac jurnaliştii şi cu Gigi Becali (îl mai şi provoacă) de apar înregistrări cu 20 de minute de înjurături legate şi obsesiv repetitive. Chiar acolo am ajuns? Acel episod trebuie combătut la Traian Băsescu? Asta ne deranjează la el? Mie mi se pare că astfel de argumente înseamnă „Traian Băsescu este prost pentru că nu provine de la noi.” Păi atunci să rămână preşedinte mii de ani. Şi campania aceasta… nimeni nu dovedeşte simplu, banal, că este, ar putea fi, mai bun primar decât contracandidatul lui, se ceartă candidaţii între ei pe ce face Băsescu, Stolojean, Tăriceanu… primăria este o problemă secundară. Contează ce avere ai, dacă ai avut 7 la geometrie, dacă te-ai certat cu cea de a doua soacră, dacă cunoşti cât costă un bilet de tramvai de la Unirii până la Piaţa Rahova şi retur.
  Eu sunt un băiat (că bărbat nu pot spune după regulile impuse de femei) lipsit de violenţă, fără răget viril, nici bani, necum maşină şi… tot ce mai defineşte genul masculin. Mă simt o minoritate, mă simt incapabil să reacţionez la o societate care se adulmecă sub coadă în căutarea zonelor sensibile şi stabilirea proporţiilor optime. Mă simt discriminat şi atunci când o femeie nu înţelege că afirmaţiile pe care le face despre un bărbat, de la cele despre virilitate, vitalitate şi până la violenţă sunt de fapt o discriminare şi la adresa femeilor. Când afirmi că un bărbat e normal să fie violent, afirmi că o femeie este de fapt bătută, când afirmi că un bărbat trebuie să aducă bani în casă, afirmi de fapt că femeia trebuie să fie întreţinută, când afirmi că bărbaţii sunt violatori, afirmi că femeile sunt victime.
  Spuneam acum foarte mulţi ani, discriminarea este născută dintr-o realitate duală, nu este ceva rezultat din creştere şi atât. Ca femeie nu poţi să fi gingaşe, să pretinzi să ţi se dea locul în tramvai concomitent cu un loc în subteran sau la forjă. Nici ca bărbat nu poţi pretinde că eşti gorila ineptă cu bicepşi marmoraţi dar se ai pretenţie ca nevasta să nu iasă din cuvântul tău pentru că eşti capul familiei. Ceva nu se leagă şi o alegere trebuie făcută. Acel echilibru dorit trebuie să vină natural, nu prin legiferarea problemelor ci prin eliminarea inadvertenţelor mici. Numai aparent discriminarea este unilaterală. Şi am mai spus un lucru, tot aici. Realitatea spune clar, covârşitor ca incidenţă, mamele îşi cresc copii. De ce cresc mamele, nu-i aşa, femei prin excelenţă, acei băieţi misogini? De ce îi învaţă pe copilul lor cu soţia care găteşte, care spală, care calcă, care şterge praful, care coase, care merge la piaţă, care este resemnată când primeşte o palmă, care plânge într-un colţ pentru că bărbatul iar a venit beat acasă. La această întrebare aş vrea eu un răspuns. Mamele de băieţi primele. 🙂

 • Cathy

  @Bibliotecaru
  Te cred pe cuvant cand spui ca nu te conformezi actualului model social masculin. Dar am o intrebare: mai stii pe vreunul ca tine? Cam ce procent din barbatii din cultura occidentala sunt ca tine? Vin mai tarziu si cu considerentele despre un alt tip de masculinitate pe care al trebui sa-l promovam, si cu sugestii pentru mame!

 • Cathy

  Pardon, ar trebui sa-l promovam…

 • Bibliotecaru

  Eu mai cunosc astfel de modele şi nu sunt puţini. Este îndeajuns să priveşti spre acei superbi şi profunzi „rataţii boemi” din acea cultura occidentală, dar mai ales din România, că e mai aproape, la instrumentiştii care nu mai au contract cu Filarmonica şi îşi vând instrumentul pentru a putea mânca câteva luni, la scriitorii care nu au ce mânca şi cerşesc câte o sută de tărie pe la cunoscuţii. Societatea actuală nu promovează decât comercialul, câştigul, bunăstarea, acţiunea de consum. Este mai uşor şi profitabil să faci un film poliţist de duzină despre care ştii din start că va avea un miliard de spectatori (incluzând şi televiziunile aici), decât să faci un film de artă care va culege, în zeci de ani, câteva milioane de spectatori.
  De exemplu, spre ruşinea mea, abia luna asta am văzut Când cad îngerii – Polanski (pentru că nimeni nu mi-a vorbit despre el şi nici nu am avut acces la el), un film de artă de excepţie peste care am dat absolut întâmplător.
  Sondaj public 1, cine a mai văzut Când cad îngerii de Roman Polanski?
  Este vorba aici de un regizor mega-cunoscut, super-studiat.

  Mai pun problema acelor tineri artişti despre care cu greu află familia.
  Sondaj Public 2, cine urmăreşte filmuleţele lui Darius Groza din periplul lui Europeano-Mondial?

  Reversul? Este foarte simplu de aflat care este acel revers… are doar mii de episoade.
  Sondaj Public 3, cine a văzut măcar 100 de episoade din Tânăr şi Neliniştit?

 • Rodica

  Aaaaa in sfarsit sunt de acord cu Bibliotecarul: daca fetele s-ar uita cu oroare si ar fugi ca de cel rau de baietii cu “caracteristici alfa”, daca ar pune capat unei relatii dupa prima “iesire” violenta (fie si doar in cuvinte din vocabularul uzual, cuvinte spuse cu intentia de a rani si jigni, de a provoca suferinta, de a arata dispret) daca dupa prima iesire de acest fel fetele ar intoarce spatele si l-ar trata neabatut, ca pe un “strain”. Daca s-ar da toate in vant si ar face asta foarte public dupa baieti care plang cand asculta Madame Butterfly, daca s-ar lauda una alteia cu gingasia barbatilor care le curteaza nu cu “suprematia” lor intr-o privinta sau alta atunci poate ca violenta in familie s-ar stinge in cateva generatii, poate ca s-ar apuca cu totii de recitat poezii si cantat la pian cand sunt furiosi sau poate ca ni s-ar stinge specia…

  Si daca tot suntem la experiente personale: dupa ce mi-am jignit au-paira (cu data nuntii fixata) foarte mandra ca iubitul ei cu muschi atat de fini incat nimeni nu i-ar fi banuit, batea tot ce indraznea sa se uite la ea in curtea liceului, intreband-o draga mea nu te gandesti ca pumnii aia or sa se reverse in capul tau intr-o zi. M-am ales cu o privire profund dezgustata, gen n-ai inteles nimic draga, drept cine il ei? EL nu ar bate o femeie. Zic cand il pisalogesti cum reactioneaza. Zice aaa, ma injura uneori si destul de grav dar numai cand mergem cu masina si conduc eu ! M-am gandit parafrazand pe Marquez: iata cum se va putea scrie in cativa ani Cronica unei relatii abuzive ANUNTATE… Forta armoniei interioare care le-ar putea face sa reziste asaltului unui “alfa abuziv”, este “la tinerete” (si uneori de-a lungul cate unei intregi vieti) atat de slaba!

 • gigi capsunaru

  @ Bibli(c),
  Te simti bine ?
  Esti sanatos?
  Daca da, ma bucur, da’ ia-ti un an sabatic !

 • Bibliotecaru

  Păi eu am luat deja un deceniu sabatic. Acum mă chinuiesc să uit cea mai mare parte a acumulării ca să reduc totul la esenţial. 🙂

 • Harpskere

  tests time mashine

 • LILI

  Violenta domestica este ca o boala, netratata ea se cronicizeaza si devine maligna.Adevarat este ca se impune datorita situatiei financiare precare pe care o avem ca tara,ma refer la venitul obtinut de fiecare persoana in parte.EU A-M TRAIT ASTFEL DE EXPERIENTA SI O TRAIESC INCONTINUARE….cum? o sa intrebati.Mama este supusa unei agresiuni verbale si fizice de catre tatal meu(are 60 ani si asa a fost mereu de cind ma stiu eu, a-m 35 ani)este alcoolic.DE CE NU DIVORTEAZA o sa spuneti… findca nu are nici o forma de venit,a crescut 3 copii si a lucrat cu ziua pe la foste IAS in comunism acum nu are pensie.Cum poate sa devina independenta daca nu are asigurat nici un minim garantat de supravetuire?M-ai rau este ca si asa cu suferinta nu are acces la venitul comun,i-se interzice folosirea cuponului de pensie ptr consult medical,dar nu are ce face .ATITA VREME CIT STATUL NU SPRIJINA FEMEILE SA DEVINA INDEPENDENTE FINANCIAR ACEST FLAGEL NU VA FI COMBATUT.ACEA LEGE 217/2003 E INUTILA SAU SE APLICA PERS CU SITUATII MATERIALE BUNE IMPLICIT GRAD DE CULTURA RIDICAT….INTREBARE!!!!CUM CREDETI CA VA SUPRAVETUI O FEMEIE CU UN COPIL DIN ALOCATIE SAU O FEMEIE LA O VIRSTA INAINTATA FARA PENSIE ATUNCI CIND HOTARESTE SA SE SEPARE DE AGRESOR??????? 90 LA SUTA PREFERA SA RAMINA PE LOC . STATUL ROMAN DEVINE PARTAS LA AGRESIUNE DATORITA LEGILOR INCOMPLETE NUMINDE-SE „AGRESOR INDIRECT”

 • LILI

  PS.STATUL ROMAN asigura asistenta juridica,adapost consiliere psihologica,consiliere familiala si foarte putina protectie fizica(politie slaba….la figurat vorbind)si atit de putin cu bani multi.PROBLEMA ADEVARATA ESTE IGNORATA…ASISTENTA FINANCIARA PTR PERS.CARE VOR LIBERTATE DAR NU O POT AVEA PE MOTIVE CACI DEPIND EXCLUSIV DE VENITUL AGRESORULUI… ACEEA E O VICTIMA SIGURA .

 • gabicretu

  @Lili,
  Ai toata dreptatea din lume in privinta faptului ca legile sunt doar vorbe atat timp cat nu se creaza conditii concrete de aplicare. Si despre complicitatea cu agresorul.
  Nu ai cand crezi ca violenta este o problema de saracie si ignoranta. Problema este mult mai grava si profunda. Tine de pozitia femeii in societate, in general. In toate clasele sociale violenta este prezenta, din pacate. Doar ca femeile care isi pot permite sa parasesca mediul violent o fac mai usor daca au curajul sa infrunte adevarul. Sunt insa prejudecati care le tin in cercul vicios chiar daca au din ce trai.Plus umilinta de a recunoste in fata lumii de la care vrea respect ca este o femeie batuta – adica un nimic…
  Si nu ele trebuie sa plece. Agresorul trebuie. E inca o nedreptate atunci cand ele sunt duse in adaposturi in timp cei agresorii raman, bine merci, sa se bucure de caminul lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *