• In General
  • pe

Câte ceva despre tema săptămânii și subiectul zilei…

Consider ca orice lege din lumea asta se face, atunci când se face, având la bază prezumția de bunăcredință a interpretării și aplicării ei. Altfel, fiecare ar trebui să ajungă cât un tratat de măcar o mie de pagini, având drept anexă toate cazurile trecute, prezente și viitoare deja analizate, pentru folosința utilizatorilor posibili…
La Legea 217/2015 – cea care interzice organizațiile fasciste și propaganda legionară – de aplicare nu e vorba încă. În schimb, văd o mulțime de interpretări aberante exante.

Au dreptate cei care susțin că s-a dat apă la moară, fară nicio intenție, tuturor extremiștilor și altor părți interesate… Sub pretextul că apară libertatea de cercetare pusă în pericol (?) și combat o ipotetică cenzură, e plin spațiul virtual cu postări și comentarii care dovedesc, luate la un loc, că cei care au inițiat completarea legii aveau toate rațiunile din lume să se teamă; ca oamă de stânga ce sunt, mi-e frică; foarte frică. Nu credeam că sunt atât de mulți… Nu-mi imaginam că legea ar putea genera o astfel de reacție…
Trăim într-o țară care are înca o Constituție! Imperfectă, poate, dar o Constituție democratică! Ea este reperul la care ne raportam, la care mă raportez, atunci când vorbim de traiul în comun!
Problema este că nici o lege – chiar impecabil scrisă și mult dezbătută anterior adoptării sale – nu poate suplini valorile care se însușesc doar prin educație îndelungată, în școală și în afara ei – umanismul, toleranța, credința în faptul că semenul tău e un egal care merită respect ca om ce este… Nicio lege, oricat de dreaptă s-ar dori, nu poate schimba ierarhia alandala a valorilor și scopurilor unor oameni, nici imaginea deformată despre sine sau despre propria istorie. Pentru asta, trebuie mult, mult mai mult…
Tot la fel, nicio pedeapsa, oricat de aspră, nu poate schimba faptul că trăim într-o societate în care bărbații sunt violenți in relațiile cu femeile, le lovesc, le umilesc, le violează, le considera obiecte de împărțit cu amicii, ca pe o sticla de bere, le cumpara de la colțul străzii, ca pe covrigi… Și asta se întâmplă doar pentru că sunt femei, adică cumva niște ființe inferioare sau la dispoziție… Acest lucru îl pot crede și ele, nu doar ei.  Deși nu toți gândesc la fel și sperăm că din ce în ce mai puțini o vor face, prin mii de mecanisme sociale aceste lucruri se perpetuează, sunt încă fenomene sociale, nu aberații individuale, cum le-ar plăcea să creadă unora.
Bărbații pot fi violenți și cu alți barbați, neîndoielnic; și femeile pot fi. Uitați-va la cate războaie sunt in istorie! Dar atunci e vorba de un conflict, de un „dușman”, de cineva în raport cu care se suspendă regula conviețuirii. Or, femeile nu sunt lovite sau violate ca dușmani, ci ca partenere; partenere de viață permanente (violența domestică este cea mai frecventă) sau „sexuale” (ca în cazul violului). Am pus în ghilimele sex pentru că violul nu este despre sexualitate, ci despre relațiile care se stabilesc între oameni, despre egalitatea lipsă și puterea care se execită asupra celui considerat slab…

Și pentru asta, pentru a înțelege că voința unei femei merită luată în seama și respectată, e nevoie de mult, mult, mult mai mult. Pedeapsa ne păzește pe noi de acei violatori; pentru un timp doar. Nu-i apară pe ei de ei înșiși, nici nu modifică ceea ce ar trebui modificat în societate și în credințele fiecăruia pentru ca fapta abominabilă să nu se mai repete; niciodată!

Post scriptum

Tema săptămânii în mediul virtual a fost recenta Lege 217/2015 pin care s-a introdus explicit legionarismul ca formă a ideologiilor fasciste.

Subiectul zilei este pronunțarea în primă instanță a pedepselor în cazul violului în grup care a revoltat atâția oameni și a generat o dezbatere fără sfârșit, în ultimele luni. Din păcate, dezbaterea nu s-a soldat cu concluziile cuvenite. Dimpotrivă, ceea ce a rămas a fost o criminalizare în bloc a unui judet pentru reaua alcătuire a societății întregi. Așa cum alții criminalizează în bloc o etnie sau un gen (femeile) pentru toate relele pământului. În loc de soluții, mereu, cineva trebuie să fie de vină. Și nu mă refer la făptuitor… Acest gen de abordare reprezintă germenele fascismului, chiar dacă cei care gândesc astfel ar fi uimiți să audă asta.

Ca om care cred că o lume mai bună e posibilă și mai cred că și femeile sunt oameni, mi-e frică… Dar nu mă las! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *