• In General
  • pe

Cine se teme de adevar? – votul uninominal

11. Vom organiza alegeri partiale des pentru ca la noi sunt dese situatiile in care parlamentarii renunta la mandat pentru ca devin incompatibili, gasesc altceva mai bun de facut sau sunt …muritori. Vom invata astfel exercitiul democratic.

12. Cat despre obligatoria legatura cu cetateanul si interesele sale – o intamplare adevarata cu tenta anecdotica:

Suntem in Marea Britanie (unde sistemul electoral este „uninominal”), imediat dupa alegeri, la gara, unde autoritatile locale se prezinta pentru a intampina pe deputatul proaspat ales, venit sa-si viziteze pentru prima data circumscriptia. Era, se vede, un preferat al conducerii partidului sau care-l repartizase intr-un loc sigur… Dupa saluturile si felicitarile de rigoare prefectul il intreba cu politete: -Domnule, nu va suparati, veti obisnui sa vizitati circumscriptia in aceeasi perioada a anului ca si predecesorul dumneavoastra?

Exista totusi cineva care chiar vrea in acest moment vot „uninominal” si el stie despre ce e vorba. Oare de ce !?

Tags: , , ,

18 comentarii la “Cine se teme de adevar? – votul uninominal”

  • Roxana

    Prefer sa nu comentez…ci doar sa va trimit articolul de mai jos pe care mi l-am primit si io de la o prietena si care mi-a placut la nebunie si care exprima din pacate….exact ceea ce se intampla la ora actuala cu majoritatea oamenilor din Romania!!!asa ca …io una cred …ca multa lume nici nu stie exact ce inseamna vot uninominal deoarece prioritatile si preocuparile majoritatii sunt acestea(exprimate in articol), dar …”pentru ca e ceva nou pe piata politica” si pentru ca se face atata „tam-tam” , de ce nu???
    io una cred in votul uninominal , dar nu pentru societatea romaneasca din zilele noastre….poate peste vreo 50-60 de ani!!!Poate…
    acum….articolul…:
    „”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
    Sa lasam balta scoala

    de Mircea Cartarescu | 23 Ianuarie 2007

    Ma intrebam intr-un articol de acum cativa ani ce rost mai are sa predai limba si literatura romana in scoli. Cum pomul se cunoaste dupa roade, spuneam, e limpede ca toate vrajelile noastre cu “Miorita” si Eminescu, si Sadoveanu, propozitiile subiective, predicative sau incidentale sunt timp pierdut de pomana. Mai bine-am lasa-o balta cu materia asta, si cu scoala in general. Mai bine s-ar face adolescentii ucenici, ca pe vremuri, decat sa mai piarda vremea prin scoli.

    La ce-a folosit educatia natiei asteia, cand vedem ca jumatate de milion de oameni care-au citit “Luceafarul” si, unii, chiar “Joc secund” au putut pierde ore-n sir uitandu-se la nasterea in direct a Monicai Columbeanu, de parca ea urma sa-l nasca pe insusi Mantuitorul, Doamne iarta-ma, si prin asta spargand toate recordurile de audienta? La ce foloseste audienta, daca ea se face pe socoteala unor insi ca Becali sau ca Columbenii (cacofonia e aici nu doar intentionata, ci de-a dreptul inevitabila)? Nu la tampirea unui popor intreg? Nu la impunerea unor modele de oameni care ne tin la marginea lumii civilizate?

    La ce folosesc orele de limba si literatura romana cand tinerii nu mai citesc nimic? Cand ideea de cultura, de stiinta, de arte a ajuns marginala si demodata, cand toti stiu numele celei mai jalnice “vedete” care-si fataie fundul la emisiunile de divertisment, dar n-a auzit nimeni de cel mai mare matematician, fizician, filozof sau poet roman de azi? Nu vi se pare o lume pe dos? O inversare a tot ce invatam in scoala? O schizofrenie ce opune educatia si realitatea? De ce mai invatam? De ce mai ducem mai departe, ca pe o limba rituala moarta, numele lui Eminescu, Caragiale, Creanga, Rebreanu? Ca sa ajungem sa ne uitam masiv, un popor intreg, in fundul Monicai Columbeanu, care naste in direct?
    I-am chinuit eu insumi pe elevi, timp de zece ani (ca sa nu mai vorbesc de lucrul cu studentii, inca saptesprezece) cu pronumele relative, cu acordurile, cu virgulele, cu regulile ortografice. Acum ma-ntreb de ce. Lumea vorbeste tot cum a invatat ea, ala-n dala. Si ce sa te mai miri, cand primul-ministru insusi, intr-un bilet adresat presedintelui, ii scrie de parc-ar fi repetentul clasei, intr-o limba romaneasca imposibila: “Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?”. Ce-nseamna fraza asta? Nimic, e un nonsens. Nu se poate scoate nimic, nici pro-Basescu, nici pro-Tariceanu de-aici. E doar o exprimare cu picioarele a celui care, dincolo de pacatul ca e omul lui Patriciu pana-n varful unghiilor,ne mai si chinuie urechile, de ani de zile, cu exprimari de tipul: “Omul care l-am vazut”… Discursul sau din noaptea de Anul Nou a fost o balmajeala de cuvinte fara nic un fel de continut real. Crezusem ca Nastase e marele maestru in arta de a nu spune nimic in cat mai multe cuvinte. Uite ca Tariceanu pare sa-l intreaca.
    Veti spune: treaba unui prim-ministru nu e sa respecte ortografia,ci sa-si vada de ministerele lui. Uite, Vanghelie, cat e el de simplut, face treaba la primarie. Uite, cei 300 din topul “Capitalului” nu s-au omorat nici ei cu scoala, si ce bine-au ajuns, pe cand belferimea si doctorimea, cu toate diplomele lor, dau din colt in colt. Eu cred insa ca un analfabet (la propriu, sau doar politic, cultural, stiintific etc.) nu poate face nicaieri treaba.
    Ca un popor de “simpluti” smecheri, care stiu sa-nvarta o suveica a bancilor si sa cumpere echipe de fotbal, fara habar de ce-nseamna o comunitate, binele public, valorile reale, nu face decat sa-si fure caciula la nesfarsit.

    Sa-nchidem naibii portile scolii si sa deschidem in loc scoala
    smecheriei, a ticalosiei si-a tembelismului national. Ar fi mai
    adecvata realitatii.
    „”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

  • zooz

    Draga Roxana,traiesti in miezul Europei si nu numai din acest motiv ci si fiindca esti profesoara cred ca ar trebui sa nu subscrii nici in gluma la ideea „Sa-nchidem naibii portile scolii si sa deschidem in loc scoala
    smecheriei, a ticalosiei si-a tembelismului national. Ar fi mai adecvata realitatii.” Ce facem,nu mai construim nimic,acum cand se vede temelia?
    Orele de limba si literatura romana ti-au folosit si iti (ne) vor folosi ca sa putem comunica decent si cu placere,oricand,oriunde.
    Aaa…a mai spus cineva,mai trimite-ne cate un link daca vrei sa ne imbogatesti cu informatii…cearsafuri avem!

    Parerea mea despre votul uninominal: nu va fi nici peste 60 de ani metoda de electie in Romania,asa cum nu va fi niciodata,in nici o societate,atat timp cat ea nu functioneaza perfect.

  • Mihaï

    * felicitari pentru aceasta prezenta pe internet; legat de modul de prezentare a articolelor, e neplacut sistemul de paginare, prefer sa citesc un articol cap-coada

    * legat de punctul 2, nu impartasesc dorinta de a imi porni caii la centrul de partid, prefer sa discut o problema particulara cu persoana responsabila, aflata in cunostinta de cauza

    * o intrebare: atitudinea vot antinominal, este personala sau este pozitia partidului?

  • Roxana

    Da , asa e!!! ai dreptate!Si cand o societate va functiona perfect?Sa inteleg ca …niciodata, nu-i asa?cat despre articol…daca tu ai inteles ca eu promovez ideea „Sa-nchidem naibii portile scolii si sa deschidem in loc scoala
    smecheriei, a ticalosiei si-a tembelismului national. Ar fi mai adecvata realitatii.”, iti raspund ca nici macar in gluma nu sustin asa ceva si nici chiar autorul acestui articol nu a vrut sa scoata in evidenta asta!Dar…acum depinde de fiecare ce intelege si cum intelege !!! exact ca si cu ideea votului uninominal!!!si imi cer scuze pentru indrazneala cu care mi-am permis sa plictisesc cu „cearsafuri” care zici ca le aveti si care din pacate exprima realitatea cu care se confrunta societatea romaneasca la ora actuala!!!

  • nimeni

    Stimata doamnă Creţu, premisele de la care plecaţi dăunează întregii logici de argumentaţie. Porniţi de la o anumită variantă de vot nominal şi extrapolaţi consecinţele, fără a lua în considerare şi celelalte sisteme existente. V-aş ruga să parcurgeţi acest articol pentru alternative de rezolvare a problemelor pe care le ridicaţi: http://en.wikipedia.org/wiki/Voting_system

    În speranţa unor discuţii productive şi benefice pentru ambele părţi,

    Un alegător

  • Gabriela Cretu

    Am acceptat din start ca varianta pe care o prezint este simplificata si personala (dar din interiorul sistemului); extrapoleaza, de asemenea, situatia existenta in tarile care practica votul.
    Voiam sa fie doar o provocare sa reflectam in loc de a declara „sustinere neconditionata”.
    Mi-as dori sa nu castig pariul ca in Romania ar functiona exact in acest mod dar ma tem ca…
    Partidele trebuie reformate daca dau impresia ca nu sunt din oameni responsabili si seriosi sau daca chiar nu sunt.
    Problema in politica nu se reduce la a sta de vorba ci de a propune si realiza un anumit proiect de societate, de a oferi anumite solutii. Asta nu o pot face indivizii singuri ci ei impreuna, reuniti in partide sau ce doriti dv.
    Persoanele responsabile si singure pot contribui la reconstruirea increderii, e adevarat. Important, necesar, nu suficient.
    Oamenii pot gresi, pot trada, se schimba. Trebuie sa existe un set de valori care sa-i uneasca. Altfel, vom astepta un tatuc mai mare sau mai mic sa ne asculte si sa ne rezolve problemele.Nu e periculos !?

  • Mihaï

    intr-adevar, prefer sa interactionez (si votul meu e o interactiune) cu un om care este sustinut de un set de valori, dar asta nu contravine votului uninominal

    ba chiar, in acest caz reforma partidelor se va accelera
    * alegatorii vor avea mai mare incredere cand stiu ca reprezentantul lor este sustinut de partid in demersurile sale
    * politicienii vor castiga credibilitate cand vor vorbi in constiinta sistemului de valori pe care il apara
    * invers, cei care nu au nici un set de valori, vor pierde din lipsa de credibilitate

    atunci cand disciplina ( sau tatuca ) de partid inchide ochii, mai apare un judecator extrem de puternic – ochiul alegatorului, care in aceasta lume informationala e din ce mai avizat

  • Gabriela Cretu

    As vrea sa se intample cum spuneti; ar fi frumos desi un program de guvernare individual imi ridica probleme practice insolvabile (partidele raman integratorii,in orice situatie)…
    Nicaieri nu s-a mai intamplat pana acum iar premizele Romaniei nu sunt in masura sa ne faca optimisti, din pacate.

    In orice varianta, votul majoritar ramane nedemocratic (incalca flagrant egalitatea votului ); parlamentele, daca despre ele este vorba, nu pot dubla administratiile; trebuie sa ramana forul politic si reprezentativ al unei tari.
    Cred ca denaturarea politicii noastre interne ne-a afectat prea mult modul de a ne raporta la politica.

    Intr-o societate solidara, bazata pe cooperare, in care recunosc ca mi-ar placea sa traiesc, votul uninominal ar fi solutia perfecta. Suntem capabili s-o construim!?

  • Roxana

    Doamna Cretu , de ce folositi termenul « varianta simplificata si personala » a unei idei atat de importante :VOT UNINOMINAL, lansata de dumneavoastra , viitor candidatat pentru Parlamentul European ?eu , Roxana cred ca am voie « sa gresesc si sa tradez » , sa trimit « cearsafuri» de informatii cand as putea sa trimit doar link-uri (dar….inca mai sunt convinsa ca unora poti sa « le dai mura in gura »… ca tot nu pricep…care e treaba cu …link-urile …cu…internetul…si chiar cu blog-ul… !!!)si cum va spuneam.., io ….deoarece sunt… doar un simplu alegator (dar…si… asta depinde…. daca ma respect pe mine si daca imi respect criteriul de valori dupa care ma ghidez in viata !!!) am voie sa sa imi exprim variante simplificate si personale asupra unei idei, asupra unei persoane , dar dumneavoastra …???dumneavoastra ne reperezentati pe noi , multimea de alegatori , care asa cum suntem noi ,buni …rai… trebuie sa ne convingeti ca intr-o seara de 20 februarie 2007 la 20.02 trebuie sa va urmarim ideile si gandurile la un post de radio si nu ar trebui sa urmarim… eventual o stire….sau o emisiune cu… si despre Columbeni(Columbence) sau manelisti… maneliste la tv sau radio !!!chiar dumneavoastra, intr-unul din articolele prezentate pe blog promovati ideea ca… « Daca tot e vorba despre diferente, imaginea femeii, asa cum e construita de media la noi, chiar ar fi socanta pentru Europa! Norocul e ca nici ei nu se uita la …televizorul nostru » iar io, va contrazic si pot sa va spun ca nu numai imaginea femeii din Romania , in Europa e compromisa , ci chiar …imaginea Romaniei promovata in Europa este una socanta … !!! si va mai spun ca unii dintre ei , europeni fiind…chiar se mai si uita…la televizorul nostru !!!!
    … si din « interiorul carui sistem » vorbiti?Vorbiti de un sistem de valori care ar putea uni(solidariza) oamenii in partide politice pentru gasirea unei solutii si pentru finalizarea problemei cu succes, oricare ar fi ea, dar… sa fie in folosul cetateanului … , nu ?CORECT, teoretic vorbind !!!Dar acest sistem este unul ideal ,ca si ideea cu societatea care functioneaza perfect si in care ar fi posibila si realizabila ideea votului uninominal pentru ca atat in PSD cat si in toate celelalte partide politice la ora actuala in Romania , pe primele locuri cand e vorba de alegeri… la fel e !pe primele locuri sunt oameni fara carte si fara simtul responsabilitatii …si care nu au nici un sistem de valori in viata si care nu au simtul raspunderii!!!a nu se intelege ca generalizez, dar…a se vedea judetul Vaslui si a se a avea in vedere unele partidele politice !!!!
    Si atunci , intrebarea mea este , dumneavoastra cand vorbiti de « varianta simplificata si personala privita din interiorul unui sistem » despre care sistem vorbiti :sistemul PARTIDULUI sau sistemul de valori politice bazate pe COMPETENTA ,acel sistem de valori care v-a ghidat in viata si care v-a determinat sa fiti ceea ce sunteti la ora actuala ???
    Cateva idei ale dumneavoastra :
    « Cred ca solidaritatea este posibila dar trebuie construita »
    « Competitia – care poate oricând fi câstigata prin viclenie sau forta – sa fie înlocuita cu cooperarea »
    (cooperarea dintre cine si cine…alesi si alegatori sau dintre… oameni si OAMENI ???)
    Cu riscul de a va plictisi , va citez din nou :
    « Riscul este sa reusesti sa convingi ca ideea ta e mai buna, sa influentezi hotararea dar sa gresesti si sa sufere toti. Pierderea este ca nu mai ai pe cine da vina…. »
    si acum … inchei :
    « Cu toata responsabilitatea dar nu si toata memoria », dumneavoastra …
    si … io mai pot adauga :memoria poate fi : momentana, de scurta durata sau de lunga durata !!!si depinde doar de noi, insine ce criteriu de valori acordam memoriei cand o sa ne trezim maine dimineata in fruntea unui partid politic, a unei institutii, a unei tari…. !!!
    Si asta e… doar o provocare…la adresa memoriei !

  • Mihaï

    Irlanda este un model de aplicare a votului uninominal preferentiat cu vot transferabil
    acest tip de votare este de aplicat doar pentru parlament, consilii judetene nu si pentru presedinte, primari

    intr-adevar observam ca romanii nu coopereaza, dar le lipseste motivatia, le lipseste cadrul
    eu cred sta in responsabilitatea partidelor sa favorizeze aceasta cooperare, dar pana acum acest lucru nu a fost evident
    votul nominal pentru partide, va fi cel mai puternic factor motivant pentru a organiza si eficientiza COOPERAREA
    partidele, care vor sti sa creeze cooperare in sanul lor vor fi cele castigatoare

    intr-adevar exista o problema, partidele trebuie sa isi schimbe strategiile, nu vor mai putea sa ne flituiasca cu doctrine, vor avea nevoie de oameni care sa sustina aceste doctrine
    valoarea partidului nu va mai consta in doctrina sa, ci in modul cum partizanii sai vor sti sa sustina, sa se stranga in jurul setului de valori

  • Mihaï

    PS
    este foarte benefica initierea acestei discutii

    pe mine personal, m-a ajutat sa descopar cheia strategica a votului uninominal – cooperarea in cadrul partidelor

  • Gabriela Cretu

    Coborati pe pamant! Traim in Romania! Ne uitam la televizor. Nu ne intereseaza nici vecinul de la usa de alaturi. Pe ce criterii poti sa alegi prin vot preferential!? Care este vot pe liste!
    Democratia participativa este atat de departe…
    Exceptand, poate, nivelul consilierilor locali la comune, unde ar functiona, intrucat oamenii ar putea si trebui sa se cunoasca direct…Asta nu ar excude campanii negative in cadrul partidelor, ca doar suntem realisti…Nu ne e suficient intre ele!?

    In Noua Zeelanda mi-ar placea sa traiesc! Au acordat primii din lume dreptul de vot pentru femei (in secolul 19) si de atunci nu s-au oprit in evolutia democratica.Ceea ce nu inseamna ca functioneaza perfect.

  • Mihaï

    corectez eroarea eliminand particula „uni”, deci era vorba de un vot nominal transferabil ( pe liste ordonate dupa preferinte )
    pare ca se schimba intreaga idee, dar fondul ramane acelasi – nevoia intregii societati romanesti de a aplica metode radicale de reformare a clasei politice

    criteriile de vot, nu pot fi un argument, asa cum nu conteaza ce studii ai ca sa poti vota

  • Pingback: Gabriela Cretu » Vise

  • Pingback: Gabriela Cretu » Raspuns la intrebare!

  • Pingback: Gabriela Cretu » Blog Archive » Oligarhie adevărată! Acum!

  • Pingback: Gabriela Cretu » Blog Archive » Nu mai vreau sa am dreptate dar totusi…

  • Pingback: Gabriela Cretu » Blog Archive » La putere!? Da, dar pe baze democratice!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *