• In Stiri
  • pe

Comunicat de presa: Gabriela Cretu in vizita in Columbia

Comunicat de presă

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu va efectua, în perioada 3-8 februarie, în calitate de Vice-preşedintă a Delegaţiei PE pentru relaţia cu ţările din Comunitatea Andină, o vizită în Columbia. Vizita are ca obiective evaluarea situaţiei politice din Columbia şi a respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în scopul aprofundării dialogului dintre Uniunea Europeană şi Columbia şi pregătirii acordului de parteneriat.

Din delegaţia ce va vizita Columbia mai fac parte: Preşedintele Delegaţiei PE pentru relaţia cu ţările din Comunitatea Andină, Alain LIPIETZ şi europarlamentarii Vittorio AGNOLETTO, Armando FRANÇA, Daniel HANNAN, Íñigo MÉNDEZ de VIGO, Oldřich VLASÁK.

Programul vizitei cuprinde întâlniri cu: Preşedintele Columbiei, Alvaro URIBE VELEZ, Ministrul Afacerilor Externe, Fernando ARAUJO, Preşedinta Senatului, doamna Nancy Patricia GUTIERREZ şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Oscar Arboleda PALACIO. De asemenea, doamna deputat Creţu se va întâlni cu reprezentanţii societăţii civile, mass-media şi sindicatelor columbiene, cu familiile victimelor conflictelor armate, cu ambasadorii ţărilor europene în Columbia precum şi cu Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului în Columbia.

Principalele subiecte de discuţie vor fi: problema conflictelor armate şi găsirea unor modalităţi paşnice de rezolvare a acestora, situaţia ţării din punct de vedere al drepturilor omului şi al statului de drept, situaţia lucrătorilor şi respectarea drepturilor femeilor în Columbia.

12 comentarii la “Comunicat de presa: Gabriela Cretu in vizita in Columbia”

  • Bibliotecaru

    Iată un subiect interesant. Columbia este o graniţă a comunicării instituţionale. Pe de o parte avem problema importului de cafea, un lucru foarte important pentru lumea „civilizată”, pe de altă parte avem problema „importului” de drogurile stupefiante, un alt lucru foarte important pentru ţările „civilizate” şi a unui stil de viaţă îndepărtat de modelul civilizat al respectării drepturilor omului. Faptul că nu se protestează în privinţa drogurilor şi a încălcării drepturilor omului este strâns legată de preţul cafelei. Astfel, problema conflictelor armate şi găsirea unor modalităţi paşnice de rezolvare a acestora, situaţia ţării din punct de vedere al drepturilor omului şi al statului de drept, situaţia lucrătorilor şi respectarea drepturilor femeilor în Columbia nu se pot rezolva separat. Este deci foarte interesant cum anume se va rezolva această stare antagonică, pentru că orice rezolvare a problemelor din Columbia, orice tentativă de eliminare a sclabiei mascate, va duce evident la explozia preţului cafelei pe piaţa mondială.

  • Cathy

    Provocare pentru toti! Putem gasi solutii?
    Rapoartele recente enumera, printre altele, urmatoarele incalcari ale drepturilor omului in Columbia:
    – un numar impresionant de persoane refugiate (acolo unde se afla acum, acestea nu au conditii omenesti de viata, traiesc in spatii neigienice, nu au acces la educatie, ingrijire medicala, munca);
    – coruptie;
    – hartuirea reprezentantilor grupurilor ce militeaza pentru respectarea drepturilor omului;
    – violenta impotriva femeilor (inclusiv violuri);
    – abuzuri fata de copii si exploatarea acestora atat cu scop de prostitutie, cat si de munca fortata;
    – trafic de femei;
    – discriminarea societala impotriva femeilor, a minoritatilor, a persoanelor indigene;
    Lista, desigur, poate continua.
    O rog pe Dna Cretu sa ne spuna ce se poate face pentru a imbunatati lucrurile. Va rog pe toti sa veniti cu propuneri, pe care sa le preia Dna Cretu, poate schimbam ceva.

  • Mihai Epure

    @cathy
    Pina cind am ajuns la „discriminare impotriva minoritailor” am avut impresia ca vorbesti de Romania. Sau vorbesti de Romania? In cazul asta sterge problema „minoritatilor”! Cit despre Columbia, nu prea cred ca e cazul minoritatilor nici acolo considerind ca nu prea sint „minoritati”

  • Despre nimic

    @cathy
    Cred ca intai trebuie sa rezolvam neregulile din Romania si incalcarile drepturilor de aici 🙂 Abia apoi sa ne preocupe Columbia si alte tari.

  • Mihai Epure

    Aceiasi problema o au americanii; vad problemele altora si le neglijeaza pe ale lor.
    Este foarte de apreciat ceia ce Dna Cretu a fost insarcinata de EU (sau UE) sa faca si sugestiile in privinta aceasta ar fi bune. Sa ne aruncam insa prea mult in rezolvarea problemelor pe care le au altii ar insemna sa-cepem sa aratam ca americanii si noi nici macar nu mirosim ca ei.
    Va veni si untimp pt asta cind vom fi in pozitia sa ajutam pe altii. Sa ne ajutam pe noi intii!!!
    din cite vad si aud despre Romania in ultimii ani, cei care au citiva banuti agonisiti Dzeu stie cum prin tari straine, se intorc acasa si ori isi ridica ditamai casoiu si-si cumpara masini scumpe, ori isi „deschide bar”. Spunea careva ca nu se mai produce nimic sau aproape nimic. Pai petrecerile sint chiar nimic? Dar betivii(deveniti) pe care ii producem, sint chiar nimic?
    O fabrica de confectii ar implica munca fizica, gindire si profitul nu apare imediat. E mai usor „magazin general” sau pur si simplu „Bar”. Bani se produc imediat!!! Romanii nu au rabdare sa faca afaceri. Aia e problema.

  • Cathy

    @Despre nimic
    Aici e problema. Gandim lucrurile segmentat. Noi aici, ei acolo. Dupa cum spunea si Mihai Epure mai sus, ne confruntam cam cu aceleasi probleme. Iar problema femeilor este universala, ca si drepturile lor! Si crede-ma, daca se va gasi o solutie problemelor femeilor dintr-o parte a lumii, inevitabil se vor gasi solutii si pentru celelalte… Problema e sa vrem! Legislatie, de multe ori, exista. Implementare, deloc sau redusa. Eu cred ca pentru asta lupta si Dna Cretu.
    Eu am o propunere – timida, desigur – pentru rezolvarea conflictelor din Columbia: o mai mare implicare a societatii civile in discutii si negocieri. O implicare a asociatiilor si organizatiilor femeilor, pentru ca ele nu fac razboiul, dar toate il traiesc. Cred ca si vocea lor trebuie ascultata de factorii de decizie. Cred ca si ele, femeile, trebuie sa devina factori de decizie.
    @Mihai Epure
    Au si ei minoritati, desigur. Multi africani, chiar si ceva tigani…cu totii traiesc in conditii de nedescris… Dar cu siguranta ne va povesti Dna Cretu cand are timp…

  • Alexandru Ralea

    Gandim ca niste iepurasi…cinismul realitatilor inconjuratoare ne indica un fenomen destul de grav…desi pe departe de a fi „minoritati”, femeile, si numai ele, fac obiectul traficului de carne vie pentru prostitutie (excludem copiii)…asa ca minoritati, macar si de acest gen, or fi si prin Columbia.
    Parerea mea e ca unii, printre care si eu, suntem departe de realitatile crude ale vanzarii de carne vie, prin care curge sange ca al meu si al tau, care are un suflet, care sufera sau se bucura ca si tine…restul e gandire de iepuras.
    De la Ralea citire.
    Mihai nu a fost nici un fel de aluzie la tine. Pur si simplu, constat ca suntem in aceeasi barca din punct de vedere al perceptiei.

  • Mihai Epure

    Prin natura meseriei si a locului in care traiesc vin in contact cu o multime de „minoritati” ca sa fie mai usor de inteles. Pe continentul american, problema minoritatilor a fost demult depasita. Nu se mai pune problema diferentei de etnie sau culoare sau rasa. Toti sint la fel: aceleasi drepturi, aceleasi obligatii. In nord si in sud fara diferenta!. Probleme apar atunci cind devii incomod pt cineva care vrea puterea sau vrea sa faca mai multi bani. Daca te pui impotriva ori esti „sters” ori inpins la margine(daca esti norocos). De obicei, esti inlaturat! Asta e ce stiu din lucrind cu brazilieni, argentinieni, columbieni,mexicani si toti ceilalti din sud. Femeile sint inca la stagiul de „cratita si copii” in general iar decizia apartine barbatului fara drept de apel. Doar in orasele mari se vede ceva libertate si egalitate pt femei. Este considerat insa foarte neapropriat si necivilizat sa-i spui unui barbat la tara ca nu-si trateaza sotia ca egal.
    In fond dupa parerea lor si conform cu traditia, ea ii cam apartine.

  • Dan

    cred ca nu prea stie ce fac astia din PE
    se plimba pe banii contribuabililor
    cafeaua se vinde oricum la pretul pietei
    drogurile nu le pot opri americanii si s-au gasit astia din UE sa incerce , dar ce ?
    Stimata noastra colega a facut si ea o plimbare si cum s-a dus asa s-a intors, fara nici un orizont.
    Nu stiu ce experienta are de umbla la PE.
    De aia progreseaza america si Canada, astia fac politica numai in campanii , in rest la munca…

  • Mihai Epure

    @Dan
    Americanii si altii nu progreseaza pt ca fac politica mai putin.Dimpotriva cred ca ei fac politica mai mult. La amercani insa sint numai doua partide care se cearta pe os. E adevarat ca se munceste mai mult! In medie americanii lucreaza cam 55-60 ore pe saptamina, de-aia au veniturile mai mari, nu pt ca sint mai bine platiti.
    Cred ca e mai bine sa nu ai prea multa experienta in politica pt ca in felul asta esti mai legat de realitate. Dupa ce ai destula experinta ca politician, realitatea se rezuma la ce-ti spun altii. Uitati-va la G.W.Bush!!!
    Si inprivinta drogurilor, nu prea cred ca americanii sint intradevar porniti sa-i opreasca pe columbieni sau altii. Au ocupat Irak-ul fara sa intrebe pe nimeni, ce i-ar opri sa ocupe Columbia sa zicem?
    Intr-adevar UE nu prea o sa faca nimic in privinta drogurilor pt ca pe druglords nu-i intereseaza politica. Pe ei ii intereseaza banii si-atit!!!

  • mona

    dane, in cazul in care te-a lasat memoria,d-na cretu a fost aleasa in PE.In alta ordine de idei cred ca are destula experienta in ale politicii, avand in vedere faptul ca activeaza in aceasta zona de mai mult timp;daca ai fi cu adevarat un coleg de-al ei ai sti.iar in ceea ce-i priveste pe americani…ai vazut prea multe filme.

  • andreea

    Sa inteleg, Dane, ca esti politician? Ca un veritabil coleg al doamnei Cretu, ar trebui sa stii cam care este „orizontul” ei, ca doctor in filosofie si politician de cand s-a reinventat ( sau inventat?) democratia la noi….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *