Comunicat de presa: Promovarea respectului pentru drepturile femeii în relatiile UE cu state terte

COMUNICAT DE PRESA
Gabriela Creţu pledează în plenul PE în favoarea promovării respectului pentru drepturile femeii în relaţiile UE cu state terţe

Strasbourg, 6 septembrie

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a pledat joi, în plenul Parlamentului European, în favoarea promovării respectului pentru drepturile femeii în relaţiile Uniunii Europene cu statele terţe, în acelaşi timp cu o reprezentare echilibrată în plan decizional european a ambelor genuri, care să constituie un exemplu pentru aceste ţări.

Declaraţiile doamnei Creţu au fost făcute în marja prezentării în PE a raportului Valenciano, prin care se solicită Comisiei Europene şi Consiliului UE să ia în considerare dimensiunea de gen în cadrul dialogului cu ţările partenere.

Considerăm că eficienţa măsurilor de promovare şi apărare a drepturilor femeii şi controlul implementării lor depind şi de sensibilitatea la problemele legate de gen ale părţii europene, a instituţiilor şi guvernelor noastre, e condiţionată de atingerea propriilor obiective prevăzute în Foaia de parcurs privind egalitatea de gen„, a declarat europarlamentarul social-democrat, precizând că „nu trebuie să inventăm indicatori noi sau sofisticaţi ca să observăm ca există în Uniunea Europeană guverne care nu au nici o femeie în componenţă sau altele care apără necritic tradiţii şi practici ce încalcă drepturile femeii„.

Doamna Creţu a remarcat că, din păcate, şi în Parlamentul European există încă o mare rezervă ca reforma structurilor proprii să includă o reprezentare echilibrată a ambelor genuri. De aceea, eurodeputatul a solicitat instituţiilor europene şi statelor membre coerenţă între declaraţii şi fa
pte: e necesar să păstrăm coerenţa şi între politicile si instrumentele comunitare astfel încât să nu interfereze negativ cu măsurile de capacitare a femeilor în politicile de cooperare pentru dezvoltare.

Este important să se vorbească despre drepturile femeilor din ţările partenere; mai important însă este ca ele însele să înceapă să vorbească, să devină actori politici pentru a îmbunătăţi climatul politic, reduce corupţia şi grăbi procesele de pace, pretutindeni in lume„, a conchis Gabriela Creţu.

2 comentarii la “Comunicat de presa: Promovarea respectului pentru drepturile femeii în relatiile UE cu state terte”

 • City Dump

  @gabicretu: „…mai important însă este ca ele însele să înceapă să vorbească, să devină actori politici…”

  Odata, am fost mustruluit de Gabi Cretu cand am postat o idee care infatisa nevoia de „autopropulsare”, autodeterminare a femeilor in planul social. Vorbeam acolo si de necesitatea unei competitii in cadrul echipei /partidului (sustinuta ulterior si de Ioan Rus), bineinteles, nu una gen guerilla. Gabi mi-a spus ca am un punct de vedere ingust. Acum punctul meu de vedere ingust e expus la Parlamentul European. Gabi, trebuie neaparat sa dai o bere.

 • gabicretu

  Bere dau, ca sa fie fericiti si mai mult berarii (au reusit sa submineze masurile anti-alcool la nivelul UE!)
  Nu tin minte insa cand am spus eu ca femeile nu trebuie sa se autodetermine; presupun ca era alta discutie (legata de egalitatea de sanse sau …habar n-am)
  Auto-determinarea nu are nimic in comun cu „lasa-le sa se descurce singure”. Barierele pe care le intampina sunt construite milenii si cu temeinicie…
  Asta nu inseamna ca trebuie „sa li se dea”; cred ca trebuie sa se bata si sa ceara ele insele ca barierele sa fie indepartate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *