• In Stiri
  • pe

Comunicat de presa: Solicitare pentru o analiza mai atenta a diferentelor din domeniul sănătăţii dintre lucrătorii bărbaţi si lucrătorii femei

 

Gabriela Creţu solicită C.E. o analiză mai atentă a diferenţelor din domeniul sănătăţii dintre lucrătorii bărbaţi si lucrătorii femei

Strasbourg, 15 ianuarie

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a solicitat, marţi, Comisiei Europene, o mai atentă luare în considerare a diferenţelor specifice in domeniul sănătăţii dintre lucrătorii bărbaţi si lucrătorii femei.

Pentru a maximiza impactul politicilor şi proteja lucrătorii sunt necesare statistici corecte privind bolile profesionale şi accidentele. Datele existente sunt insă parţiale, subevaluează fenomenele sau ignoră realitatea”, a declarat, în plenul Parlamentului European, Gabriela Creţu, precizând că principalele afectate de aceasta deficienţă sunt femeile (…) în primul rând pentru că lucrează mai mult în economia informală sau gri, iar efectele condiţiilor de muncă asupra sănătăţii nu sunt înregistrate deloc în acest sector”.

De aceea, Gabriela Creţu a solicitat Comisiei o mai atentă luare în considerare a diferenţelor specifice in domeniul sănătăţii dintre lucrătorii bărbaţi si lucrătorii femei, evaluarea disponibilităţii datelor segregate pe genuri şi a celor ce urmăresc efectele pe termen lung şi consecinţele psihice ale activităţii.

Parlamentarul social-democrat şi-a exprimat totodată regretul că textul Comunicării Comisiei Europene privind „sănătatea şi siguranţa la locul de muncăeste „neutru” in privinţa genului, în plus, cadrul legal existent având o abordare care pune accent pe accidente si bolile profesionale din ramurile zise „grele” ale economiei.

Pentru a proba relevanţa solicitării vă invităm într-o fabrică din industria textilă; auzul sau văzul pot fi puternic afectate iar bolile circulatorii sunt frecvente. Statisticile privind sănătatea muncii ignoră situaţia; este vorba de industria zisă „uşoară”, unde lucrează mai ales femei iar salariile sunt mici şi pentru că nu ar fi riscuri pentru sănătate…Astfel, actualele statistici conservă inegalităţile istorice dintre bărbaţi şi femei, inclusiv decalajul salarial„, a conchis Gabriela Creţu.

Intervenţia Gabrielei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii privind raportul Willmot referitor la „sănătatea şi siguranţa la locul de muncă„.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *