• In General
 • pe

Cum poate cineva să spună atâtea prostii cu seninătate!?

Stimate domnule preşedinte,

Daţi-i afară pe cei care au scris discursul! S-ar face economie la buget, că nu sunt buni de nimic…

1. Bugetarii nu sunt asistaţi social; sunt cetăţeni români care prestează munci utile pentru întreaga societate; cea mai mare parte sunt munci cu  înaltă calificare.

2. Bugetarii prestează servicii care prin natura şi complexitatea lor nu pot fi furnizate în regim de piaţă pentru că ar fi extrem de scumpe şi, drept urmare, inaccesibile unei largi părţi din populaţie (educaţie, îngrijirea sănătăţii, cercetare, cultură, etc.). De asemenea, bugetele finanţează şi sectoare în care mărimea investiţiilor necesare şi timpul enorm de amortizare le face neatractive pentru economia bazată pe profit (reţeaua de căi ferate, de exemplu)…

3. Bugetarii plătesc taxe şi impozite ca orice contributor din ţară (veniturile bugetare includ şi aceste contribuţii);

4. Bugetarii şi aparatul administrativ al statului nu sunt unul şi acelaşi lucru, stimate domnule preşedinte…  Chiar şi aparatul administrativ îndeplineşte condiţiile de care vorbesc; necesitatea eficientizării sale este altă problemă; este valabilă şi în sectorul privat, în egală măsură; în caz contrar, economia ar dudui iar productivitatea ar fi de înalt nivel…

5. Opoziţia între „economia reală”, care este utilă societăţii,  şi bugetarii inutili este periculoasă şi lipsită de suport. Conform acestei distincţii,  un doctor îi este dator producătorului de tutun care-l întreţine ca pe ologi,  un judecător,  proprietarului unei săli de jocuri de noroc, un profesor,  crâşmarului din sat, un cercetător în fizică nucleară,  speculatorului la bursă… Primii trebuie reduşi, ceilalţi, înmulţiţi! Cum şi la ce sunt buni fiecare, trageţi  dumneavoastră concluziile…

6. Printre atâtea prostii nu s-a strecurat însă şi una pe care eu am auzit-o de la un fost prim-ministru şi membru al partidului la putere: în România, tranzacţiile imobiliare comerciale (pe care le fac băieţii care nu sunt clientelă) nu se impozitează; se consideră că sunt tranzacţii civile şi se taxează cum ştie oricine a cumpărat sau vândut un apartament; mai zicea acest domn că statul român ar fi pierdut din această omisiune 25 miliarde de euro în ultimii ani!

7. Două miliarde de euro  pe an cheltuieli de asistenţă socială (cele 200 de ajutoare şi subvenţii  diverse la care se făcea referire)  la şapte milioane de beneficiari, ar veni cam 280 de euro pe an, 23 de euro pe lună. Nu este media pe cap de locuitor ci pe cap de beneficiar… Ieftină, parte asta de clientelă!

8. Mai erau vreo sută de inexactităţi…

21 comentarii la “Cum poate cineva să spună atâtea prostii cu seninătate!?”

 • Medusa

  Băsescu ar putea să înceapă reducerea cheltuielilor cu concedierea propriilor consilieri. Şi aşa nu ţine cont de ce spun ei şi face cum îl taie capul, ca orice personaj cu stofă de dictator de altfel.

 • iceflame

  @ Gabi

  Ce te face sa crezi ca Basescu a vrut realmente sa spuna ceva?
  Ceea a vrut el SA TRANSMITA (prin simpla prezenta pe ecranele televizoarelor) e faptul ca a iesit de sub pat dupa intempestiva vizita a pensionarilor…

 • gabicretu

  @Iceflame,
  Eu nu fac parte dintre cei care se auto-iluzionează că lui Traian Băsescu îi este frică sau că se simte vulnerabil, etc. Şi numai psihologic vorbind, nu poate să simtă asta. Suferă de boala puterii; printre formele de manifestare este şi credinţa că deţine şi adevărul şi dreptatea. Aceasta îl face să nu înveţe din greşeli; nici nu are nevoie; masele nu fac comparaţii, se spune. Contradicţiile flagrante – în acelaşi timp şi de la un moment la altul, pot fi realizate şi sunt doar de fiecare individ în parte…
  Ieri a fost un act de manipulare deliberat; nu exclud să fi avut şi efecte.
  Adevărul trunchiat este periculos. 1 400 000 de români (bugetarii) obţin 9 % din PIB. Adevărat. Cele mai bogate 300 de persoane deţin 35% din PIB. Probabil că primii 1000 (una mie) ceva peste 50%.
  De la acest adevăr se abate atenţia…

 • Peter Gluck

  Preocuparea mea principala este gasirea unor reguli pentru rezolvarea problemelor dificile. De aceea sunt foarte ingrijorat vazand cum societatea noastra in special, dar si cea umana global pare sa se priceapa tot mai putin la solutii dar devine docta in crearea problemelor irezolvabile de spete diferite.

  Discursul de ieri al lui Basescu,m-a invatat un lucru la fel de pretios:
  cum sa NU rezolvi o problema: analizand-o calitativ si nu cantitativ.
  Au fost amintite cateva date scoase insa din context si NU un bilant
  exact- de venituri si cheltuieli. Un singur exemplu pe care l-a tot amintit, pensiile de invaliditate obtinute prin frauda. Ce paguba reala fac astea- cumulat? Comparativ cu pensiile de serviciu care sunt legale;dar oare sunt si morale, echitabile? Cata paguba fac cazurile clare de risipa?
  Nu vad acset plan implementat- psihologic omul sufera de zece ori mai mult cand i-se ia X decat se bucura cand i-se da acelasi X. Si daca luarea lui X ii pericliteaza existenta ca la pensionarii saraci atunci face lucruri imprevizibile din disperare.
  Nu as investi niciun dram de speranta in solidaritatea sociala, am scris deja acum vreo 6 ani ca asta e de mult lichidarite si chiar
  gazidaritate.
  Ne asteapta vremuri grele si tulburi.

 • ggiggi

  Doamna ,
  Din nou recidivezi ?
  Daca te doare atat de ce nu propui o inasprire de 100 ori a pedepselor pentru coruptie in randul bugetarilor ? Ai mijloace de a o face ! Cred ca e nevoie de un exemplu : un functionar care ia spaga ca sa-si faca datoria sa-si piarda orice drept civil pe veci. Si daca este de rand inalt si familia lui sa sufere la fel.
  Cum ar fi ?
  Sa auzim numai de bine,

 • Stefan

  @Gabi Cretzu(author),
  Dl.Basescu spune multe…deoarece simte ca are sustinere.Daca observati Dv.multi analisti au si inceput cu laudele.Cand aud si vad ce spune unul ca Hurezeanu,ma dau cu capul de televizor si iau radioul in gura!Doamne ce-am ajuns si unde am gresit?
  Scapa-ne Doamne de satana!

 • iceflame

  @ Gabi

  Interesante unele dintre afirmatiile presedintelui. Conform unora dintre acestea, oameni politici din opozitie ar fi raspunzatori de introducerea unui grup cu tendinte violente in multimea pensionarilor ce l-au vizitat recent pe domnia-sa.

  Asta ori este culmea tupeului si a ipocriziei individului
  Basescu, ori este gaselnita consilierilor din servicii,
  ca sa dea o explicatie oarecare, alta decat cea adevarata,
  in legatura cu reactia neasteptat de energica a oamenilor disperati.

  Oricum ar fi, revolta pensionarilor i-a prins pe picior gresit pe cei din servicii, modul de gestionare a situatiei fiind unul dea dreptul penibil.

  Cu siguranta ca in zilele ce au urmat manifestatiei, a fost deranj mare prin structurile specializate si niste „neni” au fost trasi vartos de urechi…

  Degeaba au luat ei zece cu felicitari la ascultari si inregistrari
  politicieni in preajma campaniei electorale, degeaba au furnizat tot felul de stenograme si alte alea. La capitolul „prima reactie si gestionare situatie pensionari” au camn dat cu mucii in fasole…

  In concluzie, au de ce sa le fie frica guvernantilor, dar si varfului lor de lance, chiriasul de la Cotroceni.

 • goe

  @gabi
  „Adevărul trunchiat este periculos. 1 400 000 de români (bugetarii) obţin 9 % din PIB. Adevărat. Cele mai bogate 300 de persoane deţin 35% din PIB. Probabil că primii 1000 (una mie) ceva peste 50%.” – as adauga si eu o completare mica daca imi permiteti: bugetarii iau X% din PIB IN FIECARE AN, in vreme ce bogatii detin cat detin (habar n-am cat detin) din furaciunile si afacerile (mai mult sau mai putin dubioase) din ultimii 20 de ani. Apropos: ce procent din acele averi credeti ca s-a obtinut fraudulos sub protectia si cu complicitatea PSD-ului? Dati un pronostic sau intrebam publicul?
  Eu cred ca iubiti la nebunie adevarul trunchiat.

 • goe

  „3. Bugetarii plătesc taxe şi impozite ca orice contributor din ţară (veniturile bugetare includ şi aceste contribuţii);” – iata solutia iesirii rapide din criza: angajam toti somerii la stat! Lovim doi iepuri dintr-o lovitura: marim incasarile la buget si reducem si somajul la 0. Cine e pentru?

 • iceflame

  @ goe

  Interesanta propunerea dvs. Nu ar fi oare bine sa o pastrati pentru programul viitorului guvernului GOE, care guvern s-ar putea sa vina la putere dupa caderea guvernului BOC?
  Ca tot cu trei litere se scrie iar deosebiri prea mari de strategie nu prea vad. Ce ziceti? Pentru?

  In legatura cu cat au furat unii sau altii in tara asta, e simplu de aflat. Se imparte prejudiciul la cei douazeci de ani trecuti de la revolutie iar ezultatul obtinut se inmulteste cu numarul anilor de „butonare” ai fiecarui partid…

 • iceflame

  Erata

  „viitorului guvern GOE”.

 • gabicretu

  @Goe,
  Vai…….
  PIB – Produsul Intern Brut reprezintă valoarea bunurilor şi serviciilor vândute şi încasate în timpul anului de referinţă de agenţii economici careşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării pentru care se măsoară, indiferent de naţionalitatea lor, în expresie brută (fără scăderea consumului de capital)
  Avuţia naţională este cu totul altceva, dragă prietene; este ansamblul a tot ceea ce deţine o ţară sub formă de terenuri, păduri, resurse ale solului şi subsolului, clădiri, utilaje, instalaţii, maşini, obiecte de patrimoniu, populaţia, structura (vârste, stare de sănătate, educaţie) invenţii, inovaţii, cărţi, Să mai continui!?

  Altfel luat, PIB este suma salariilor dobânzilor, profiturilor, rentelor şi veniturilor guvernamentale într-un an calendaristic.
  Statul a reuşit să strângă vreo 27% din care plăteşte 9 procente la bugetari şi 8,4 la pensionari; mai rămâne cu 10-11 procente pentru furat şi celelalte lucruri nesalariale.
  Ceilaţi 73% din PIB pot fi analizaţi de asemenea, să vedem care unde se duc…

 • doinas

  Si iara ne intoarcem la manipulare: eliminand bugetarii din „economia reala”,falsificam totul.
  Bugetarii sunt cei fara de care activitatea din „economia reala” nu poate exista:
  – bugetari sunt cei care pregatesc, educa si califica resursa umana din „economia reala”;
  – bugetari sunt cei care asigura starea de sanatate a acestei resurse;
  – bugetari colecteaza taxele pentru a face sosele pe care le foloseste „economia reala” ca sa-si transporte produsele spre pietele de desfacere;
  – bugetari asigura siguranta produselor si a producatorilor din „economia reala”;

  In lipsa lor, fiecare intreprinzator ar trebui sa aiba propria crescatorie de copii, scoala, spital privat, drum privat si politie privata.

  Cat din conceptul de „economie reala” promovat azi este real si corect?

 • goe

  @gabi
  Citez: „Cele mai bogate 300 de persoane deţin 35% din PIB”
  Puteati sa spuneti „echivalentul a 35% din PIB” dar atunci se prindea toata lumea ca unii OBTIN 9% in fiecare an iar ceilalti DETIN 35% dupa 20 de ani, sau puteati spune „35% din avutia nationala” dar atunci nu mai aveati ce compara. Asa ca le-ati adus la un numitor comun (PIB) ca sa fortati o comparatie numai buna de alimentat mania proletara, dar v-ati lasat si o portita de scapare prin subtila folosire a 2 verbe aparent sinonime (cine mai sesizeaza diferenta la nervi, nu?): bugetarii OBTIN, iar bogatii DETIN. Procente diferite din chestii diferite in intervale de timp diferite, o comparatie fara sens.
  Trucurile de genul asta functionau in tineretea tovarasului Iliescu, in 2010 lumea asteapta discursuri mai serioase si solutii la probleme, nu laturi, dezinformari si indemnuri la lupta de clasa.
  De asemenea mi se pare culmea ipocriziei ca tocmai PSD-ul sa arate cu degetul (si intotdeauna fara nume bineinteles) inspre bogati, care nu-i asa iau de la gura poporului, ca si cum ei (PSD-ul) n-ar avea nici un amestec in afacerea asta. Ei sunt toti saraci si cinstiti si alaturi de popor. Ei sufera pentru popor. Aparenta bogatie afisata de unii pesedisti sunt doar niste lucruri pe care ei si le cumpara ca sa mai uite de durerea din suflet. Toate acele vile, masini, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi in Elvetia, etc, ii ajuta sufleteste sa lupte mai cu spor pentru binele poporului. Cine crede altceva e dusmanul poporului.

 • ggiggi

  @ doinas

  Bine v-am regasit Doamna,

  Adevărat totul. Doar ca „bujetarii” știe asta si încearcă pe toate căile sa abuzeze. Adică : orice mijloc este permis pentru a înșela, a obține beneficii imorale,ilegale, insuportabile pentru „nebujetari” Aici este problema. Fara sa mai punem la socoteala ca viitorul națiunii trece prin mîinile invatatorelor corupte si incapabile profesional.De altfel aceasta categorie nici nu are cea mai mica remușcare, știind foarte bine de raul pe care il fac. Doar un exemplu au fost cadrele didactice. Desigur medicii polițiștii etc. toti se înscriu intr-o cursa dementa: cine pe cine înșeală mai mult.
  Asta este un mini portret pentru 99% dintre bugetari.
  Sa auzim numai de bine stimata doamna,

 • N. Raducanu

  @gabicretu
  La intrebarea dvs. din titlul articolului, iata ca va raspunde mai sus ggiggi: „Na, ca se poate!”. Imposibilul nu are limite!

 • iceflame

  Spun portocaliii; avem semnale ca PSD-ul sta la originea unor „posibile manifestari violente” la mitingul de maine din Bucuresti.

  Ati inteles. Nu din cauza lor si a furaciunilor pe care le comit sunt furiosi romanii…

  PSD-ul e cel care incita!!!

  Care o fi adevarul?

 • iceflame

  @ ggiggi, goe

  Intrebarea de mai sus va este adresata dumneavoastra in primul rand. Ce parere aveti?

 • iceflame

  @ ggiggi

  De ce aici sunteti ggiggi si in alte parti gigi capsunaru?

  Simpla curiozitate de cititor…

 • ggiggi

  @ iceflame :
  Nu raspund la provocari. (ma rog, de calibrul asta) 🙂
  De ce doar ggiggi ? Nu stiu exact, da’ oricum nu ma dau dupa deget.
  Doamna cretu stia cine sunt.
  Sa auzim numai de bine,

 • iceflame

  @ ggiggi

  Ok, inteleg.

  Imi cer scuze ca v-am cerut atat de mult…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *